Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rok po voľbách: Napĺňajú župani očakávania?

.michal Magušin .michal Oláh .témy

Od župných volieb, ktoré v ľuďoch zobudili veľa nádejí na pozitívnu zmenu, uplynul takmer rok. Zisťovali sme, ako dodržiava šestica nových županov predvolebné sľuby.

Rok po voľbách: Napĺňajú župani očakávania? VIKTOR ZAMBORSKÝ/SITA 5. november 2017 Prešov: Kandidát na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský prijíma gratulácie po vyhlásení priebežných výsledkov volieb do krajov.

bol november 2017. V šiestich z ôsmich žúp nastala zmena vedenia. Mnohých ľudí to povzbudilo vo viere, že krajina má schopnosť očisťovať sa a rásť. Vybrali sme sa preto pozrieť, ako Milan Majerský, Rastislav Trnka, Erika Jurinová, Ján Lunter, Jozef Viskupič a Juraj Droba zvládajú svoje funkcie.

majerského pokušenie

Prešovská župa má niekoľko prvenstiev. Je najmenej rozvinutým regiónom Slovenska a  najľudnatejšou župou. Milan Majerský tu po šestnástich rokoch vymenil najdlhšie slúžiaceho predsedu Petra Chudíka, ktorý úrad od základu vybudoval a personálne obsadil. Zaujímavým signálom je preto pomerne málo personálnych zmien. Od Majerského nástupu odišlo z dvesto zamestnancov len okolo tridsať. To môže signalizovať jeho korektnosť, ale aj nedostatok politickej sily. Vidieť to aj v zastupiteľstve, kde župan nemá väčšinu a Smer je stále najväčším samostatným politickým klubom. Predsedu to núti robiť kompromisy, ktoré ovplyvňujú dynamiku jeho reforiem. Majerskému hrozí, že v snahe o podporu väčšiny poslancov sa začne uchyľovať ku kšeftovaniu s funkciami a verejný záujem bude opäť potlačený tými osobnými. KDH by tak vrátil do starých koľají strany, pre ktorú bol často „náš človek“ politickou prioritou. Majerský zatiaľ takúto politiku odmieta.

Podľa župana kraja je jeho doterajším najväčším úspechom zvýšenie platov v sociálnych službách. Oproti predchodcovi aj často navštevuje regióny. Rád by ešte počas funkčného obdobia stihol opraviť väčšinu ciest a výrazne podporil nábožensko-pútnický turizmus. Vážnejšou výhradou je podľa názorových oponentov aj to, že nedostatočne pretrhol rôzne väzby vybudované predchodcom. 

4. december 2017 Košice: Doterajší predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa a nastupujúci predseda Rastislav Trnka na ustanovujúcom zasadnutí zastupiteľstva samosprávneho kraja.IVAN FLEISCHER/SITA4. december 2017 Košice: Doterajší predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa a nastupujúci predseda Rastislav Trnka na ustanovujúcom zasadnutí zastupiteľstva samosprávneho kraja.

A čo najviac trápi Milana Majerského od nástupu do funkcie? Tvrdí, že zbytočné politikárčenie. Nepotešili ho ani majetkové súdne spory na župe. Ako predseda kraja má teraz pred sebou najťažšiu politickú výzvu. Odolať pokušeniu zneužitia svojej funkcie na stranícku politiku a udržanie spolustraníkov na uzde pri deľbe moci, ku ktorej sa KDH konečne dostalo.

spomalené Košice

Okolo košického župana Rastislava Trnku sa po zvolení vynorilo asi najviac otáznikov. Od prevzatia úradu ho sprevádzajú konflikty a rozpočtové provizórium. Na prvý pohľad Trnka pôsobí ako plachý a skromný introvert, ktorý je už rok prekvapený z funkcie, ku ktorej sa dostal. Jeho najväčšou nevýhodou je odpor poslancov, ktorí ho obviňujú z amatérizmu a neschopnosti vyjednať akýkoľvek kompromis. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite