Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reforma školstva: Nový návrh je bez nápadu

.anton Vydra .témy

Ministerka školstva Martina Lubyová ešte minulý rok odložila bokom vyše 200-stranový dokument Učiace sa Slovensko s tým, že materiál pokladá za „prakticky nerealizovateľný“ a chce pripraviť nový. Položili sme preto niekoľko otázok spolutvorcovi pôvodného návrhu Vladimírovi Burjanovi.

Reforma školstva: Nový návrh je bez nápadu boris németh

ako čítate to, že ministerku váš dokument nezaujal? Je za tým neochota, strach z reforiem, vypočítavosť?

Osud Učiaceho sa Slovenska bol vopred neistý, o tom sme mali dosť signálov už počas jeho tvorby. Vedeli sme, že v SNS majú s jeho obsahom problémy, hoci počas tvorby dokumentu najmenej využívali možnosť formulovať svoje výhrady a konzultovať ich s nami. Podľa dohodnutého plánu mali na konci septembra 2017 autori dokumentu rozpracovať prvý akčný plán a konkrétne kroky na jeho realizáciu.

to sa však nestalo.

Nie, lebo ministerka spoluprácu náhle ukončila a vyjadrila sa, že materiál je nekonkrétny a že v ňom všeličo chýba.

čo mohlo v takom rozsiahlom dokumente chýbať?

Presne to, na čom sme mali práve začať pracovať. Je to, akoby rozhodcovia vylúčili maratónskeho bežca 10 km pred cieľom z dôvodu, že neprebehol celú trať. Vzápätí ministerka vyhlásila, že chce, aby sa k dokumentu vyjadrili tí, ktorých sa týka. Táto absurdná požiadavka zaznela vo chvíli, keď sa skončilo azda najväčšie pripomienkové konanie v dejinách slovenského školstva s viac než 4 000 pripomienkami.

ministerka vtedy vyhlásila, že pripraví nový návrh.

Áno a nasledovalo stratených sedem mesiacov, keď akési tajné expertné skupiny vyrábali nový dokument. O tom, ako fungovali, svedčí aj fakt, že niektorí odborníci sa po zverejnení svojich mien verejne od spoluautorstva dištancovali.

to je ten dokument taký zlý?

Keď to zjednoduším, zobrali Učiace sa Slovensko a vyškrtli z neho všetko, čo sa nepáčilo niekomu v SNS, alebo úradníkom na ministerstve, alebo niektorej vplyvnej lobistickej skupine, alebo čo by stálo veľa peňazí, čo by bolo ťažké implementovať a s čím by boli spojené väčšie politické náklady. Z návrhu tak zmizlo všetko revolučné, odvážne, inovatívne a nápadité. A predovšetkým, úplne sa zmenil duch a jazyk dokumentu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite