Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trump: Sleep well tonight!

.matúš Dávid .témy

Svetom sa mihol záblesk nádeje. Prvýkrát v dejinách sa úradujúci prezident USA stretol s vodcom komunistickej Severnej Kórey. Jeden stisk rúk ich zapísal do histórie. Donald Trump a Kim Čong-un sľúbili, že zbavia Kórejský polostrov jadrových zbraní a privedú ho k mieru.

Trump: Sleep well tonight! DOUG MILLS/NEW YORK TIMES/PROFIMEDIA 12. jún 2018 ostrov Sentosa, Singapur: Donald Trump a Kim Čong-un podpísali spoločný záverečný dokument z historického stretnutia.

ale nebude napokon výsledkom viac porazených ako víťazov? Názov singapurského ostrova Sentosa v preklade znamená „mier a pokoj“. Lepšie miesto na svoje stretnutie si teda Trump s Kimom ani nemohli vybrať. V luxuse a bezpečí, na ktoré sú obaja zvyknutí, sa z úhlavných nepriateľov stali partneri na dialóg. Šéf Bieleho domu venoval severokórejskému vodcovi nevídanú, v niektorých momentoch dokonca nadštandardnú pozornosť. Chválil ho a povzbudzoval, lichotil mu, akoby ani nešlo o diktátora. Kim Čong-unovi dokonca dovolil nazrieť do svojej prezidentskej limuzíny. Z nenávideného vodcu bola na pár hodín skutočná politická hviezda. 

V tú nezabudnuteľnú chvíľu si bol tyran rovný s lídrom najsilnejšej krajiny slobodného sveta. Lepší námet na oslavné správy o prvom mužovi režimu ešte severokórejská propagandistická mašinéria hádam nemala. „V tomto ohľade sa samit skončil podľa očakávania,“ komentuje historické stretnutia česká koreanistka Nina Špitálniková, podľa ktorej ani jedna z rokujúcich strán nestála o krach, ale o obrovskú mediálnu pozornosť.

V čase, keď mladý absolvent štúdií vo Švajčiarsku Kim Čong-un preberal v krajine moc, bola Nina Špitálniková na študijnom pobyte na Kim Ir-senovej univerzite v Pchjongjangu. Vyskúšala si život v jednej z najizolovanejších krajín sveta a pozorovala, ako propagandistický aparát začína okolo nového vodcu budovať kult osobnosti. Dlho si mladý muž nevedel nájsť ústrednú tému svojho vládnutia. Po siedmich rokoch s ňou, paradoxne, prišiel dovtedy najobávanejší nepriateľ režimu – americký prezident. Severokórejčania budú odteraz Kim Čong-una poznať ako bojovníka za mier a stabilitu a človeka so špeciálnym vzťahom k americkému prezidentovi.

„Severokórejčania budú odteraz Kim Čong-una poznať ako bojovníka za mier.“

S výrazným prispením Donalda Trumpa, ktorý už neraz od nástupu do prezidentskej funkcie povýšil imidž a mediálny efekt nad obsah a hodnoty Američanov. Svet sa zatiaľ dočkal iba spoločného vyhlásenia o budúcom jadrovom odzbrojení Severnej Kórey. Bez konkrétnych záväzkov a jasne stanovených termínov. Takýchto prísľubov o budúcich rokovaniach už komunisti z Pchjongjangu podpísali od začiatku 90. rokov niekoľko. Ale aj toto vágne vyhlásenie, hoci nikoho zatiaľ k ničomu nezaväzuje, otvára cestu k ďalšiemu dialógu. Podľa ďalšieho českého koreanistu Jaromíra Chladu predstavuje vyhlásenie maximum, na ktorom sa v súčasnej atmosfére bolo možné dohodnúť. Skôr symboly, než reálne ciele, vidí v paragrafoch novej singapurskej deklarácie aj slovenský expremiér a niekdajší šéf diplomacie Mikuláš Dzurinda. Oceňuje len, že sa rozhovory medzi dosiaľ nenávidenými konkurentmi začali. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite