Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nie sme v tom sami

.štefan Hríb .témy

Dostali na námestia najviac ľudí od roku 1989. Uvedomujú si vôbec, čo žiadajú a akú majú zodpovednosť? Prečo im nestačí odchod Roberta Fica a Roberta Kaliňáka? A čo sa má stať ďalej? Organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko v Bratislave Katarína Nagy Pázmány, Karolína Farská a Juraj Šeliga.

Nie sme v tom sami DIANA ČERMÁKOVÁ/SITA 14. marec 2018 Bratislava: Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár po rokovaní lídrov koaličných strán predčasné voľby odmietli.

neviem, či si to všetci uvedomujeme, ale Karolína má 19 rokov a Katka je tehotná. Zorganizovať v tomto veku a v tomto stave najväčšie protesty od roku 1989, ktoré sú dokonca čoraz väčšie, je neuveriteľné. Ako to prežívate?

Karolína Farská: Som veľmi šťastná. Keď sme sa pred tromi týždňami dozvedeli, že zavraždili Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú, bola som zhrozená z toho, ako sa niečo také vôbec mohlo stať. Ale teraz vidím, koľko ľudí je ochotných veľa spraviť preto, aby sa niečo také už nikdy nestalo a chcú sa postaviť za demokraciu, ktorú sa snažíme ochrániť. 

asi pred rokom si spolu s ostatnými organizovala aj veľké protikorupčné protesty. Nemala si po týchto protestoch chvíľu pocit, že to skončilo a nič sa nestane?

Karolína: Vtedy to bolo o dosť odlišné. Keď sa totiž ľudia sa dozvedia, že niekto ukradol niekoľko stotisíc eur, tak mávnu rukou, lebo včera v správach počuli podobnú vec. Iné však je, keď niekoho chladnokrvne zavraždia pre jeho prácu. Samozrejme, treba poukazovať aj na tie veci, pre ktoré sme organizovali protikorupčné protesty, veď aj pre korupciu sa stalo to, čo sa stalo. Už vtedy som si všimla, že ľudia si začali uvedomovať, že nestačí ísť len raz za štyri roky voliť, ale môžu robiť aj oveľa viac. Mala som  aj vtedy skôr pozitívny pocit. 

katka, ako ti napadlo organizovať v tehotenstve takéto veľké protesty?

Katarína Nagy Pázmány: Neuvažovala som o tom, v akom som stave. V to pondelkové ráno, keď sme sa dozvedeli, čo sa stalo, som práve šoférovala na prehliadku ku gynekológovi a o vražde som počula v rádiu. Zasiahlo ma to do takej miery, že mi pripadalo absurdné len pokračovať v tom, čo robím a rozprávať sa o niečom inom. Bol tu zavraždený novinár a jeho partnerka. Vedeli sme, že sa musíme ozvať, že musíme niečo robiť. Všetko sa však vyvíjalo postupne, reagovali sme na dianie. Netušila som, že o tri týždne tu budem takto sedieť.

Béla Bugár avizoval, že vidí len dve možnosti: predčasné voľby alebo odchod z koalície. Realita bola nakoniec iná.JOZEF JAKUBČO/PETIT PRESS/PROFIMEDIABéla Bugár avizoval, že vidí len dve možnosti: predčasné voľby alebo odchod z koalície. Realita bola nakoniec iná.

keď Karolína Farská spolu s Davidom Strakom organizovali protikorupčné protesty, najskôr založili udalosť na fejsbúku a pozvali tam svojich kamošov s tým, že aj keď sa prihlási len desať ľudí, bude to dôležité. Prišlo tam 30-tisíc ľudí. Čo bol ten prvý krok v tomto prípade?

Katarína: Zavolala som manželovi Peťovi, ktorý vtedy ešte nevedel, čo sa stalo. Potom som zavolala ďalšej kamarátke a cez telefón sme si hovorili, že niečo musíme urobiť. Peťo založil fejsbúkovú udalosť a začalo sa to nenormálne šíriť.

o Karolíne vieme veľa. O Katke až tak veľa nie. Kto si?

Katarína: Pred dvoma týždňami som bola „Sorosovo dieťa“ (úsmev), ale pracujem v treťom sektore, som vyštudovaná psychologička a venujem sa doplnkovému vzdelávaniu učiteľov v Komenského inštitúte.

juraja poznám a trochu som sa usmial a trochu stŕpol, keď o tebe začali šíriť, že si človek platený Sorosovými peniazmi. Ale teraz vážne: ako si sa dostal k organizácii týchto protestov?

Juraj Šeliga: Keď zavraždili Jána a Martinu, spolu s Veronikou Brunckovou a s ďalšími ľuďmi z Kolégia Antona Neuwirtha som sa dozvedel, že sa budú klásť sviečky pred budovu redakcie Aktualít. Povedali sme si, že k Aktualitám to asi veľa ľudí bude mať ďaleko, tak sme založili udalosť na fejsbúku ku kladeniu sviečok na Námestí SNP, keďže to námestie pre slobodu veľa znamená. Mysleli sme si, že tým sa to končí. Kedysi sme však robili iniciatívu Pamätaj, ktorá bojovala proti novele zákona o Ústave pamäti národa, keď ho chceli oklieštiť. Vtedy sme spoznali Karolínu, Dávida Straku a ďalších. Preto som trochu pomáhal Karolíne, Katke a jej manželovi Peťovi s organizáciou piatkového pietneho zhromaždenia. Keď sa to všetko dobre skončilo, poďakovali sme sa policajtom a išli sme si sadnúť na pivo aj s Táňou Sedlákovou a s Jakubom Kratochvílom. Dali sme sa dokopy a dohodli sa, že budeme v nasledujúcu nedeľu spolu pozerať prejavy prezidenta Kisku, Andreja Danka a Roberta Fica. Keď sme videli, čo tí ľudia hovoria, tak sme vedeli, že z toho, čo sme začali, už nemôžeme vystúpiť. A čo sa týka tých obvinení, tak naozaj neviem, či sa mám smiať alebo plakať. Ja som „šaštínsky chlapec“, keďže som študoval na povinne internátnej chlapčenskej katolíckej škole v Šaštíne. Potom som študoval právo v Trnave, kde končím PhD. Chvíľu som robil na ministerstve spravodlivosti a ešte chvíľu predtým asistenta v Národnej rade. Poslanci Smeru to celé nejako zlepili a urobili z toho úplné hlúposti.

Peter HomolaOrganizátori bratislavských zhromaždení Za slušné Slovensko - Juraj Šeliga

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite