Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štátna správa potrebuje pomoc

.richard Kališ .martin Mojžiš .témy

Andrej Svorenčík radí dvom ministrom. Na rezorte kultúry a pôdohospodárstva zakladá analytické inštitúty. Netají sklamanie zo zrušenia Inštitútu vzdelávacej politiky. Podľa jeho slov nie sú analytické útvary potemkinovské dediny, no ich podriadenosť politickým nominantom bude vždy rizikom.

Štátna správa potrebuje pomoc BORIS NÉMETH Andrej Svorenčík pôsobí ako externý poradca dvoch ministrov. Analytické inštitúty na kľúčových rezortoch chápe ako evolúciu verejnej správy.

ako by si uviedol svoje terajšie pôsobenie na oboch rezortoch?

Na obidvoch ministerstvách, na ministerstve kultúry aj pôdohospodárstva, sa rozbiehajú analytické inštitúty. Formálne sú už založené, sú súčasťou organizačného poriadku, ale zatiaľ chýba personálne obsadenie. V súčasnosti fungujem v role poradcu ministerky a ministra. Pomáham nielen nájsť konkrétnych ľudí, ale aj dať obsah a formu obom útvarom. Definovať pracovné činnosti a priority.

analytický útvar na ministerstve kultúry? Čo si pod tým predstaviť?

Akokoľvek vznešene kultúra znie, aj tu máme len limitované zdroje, ktoré môžeme rozdeliť. Samozrejme, nie všetko v kultúre sa dá kvantifikovať a peňažne vyčísliť. Nie vždy sú dostupné vhodné dáta. Ale to neznamená, že sa tieto veci nedajú analyticky uchopiť. Revízia výdavkov v rezorte, ako nástroj hodnoty za peniaze, by sa mala spustiť  v lete. Kultúra nie sú len utopené náklady, ktoré si môže dovoliť bohatá krajina. Tieto výdavky bývajú jedným z motorov rozvoja krajiny. Toto chceme preskúmať.

čo po ich založení? Zostaneš na niektorom z útvarov, možno aj na pozícii vedúceho? 

To je ešte otvorená otázka. Súčasná pozícia dvoch poradcov mi vyhovuje a má aj nečakané medzirezortné výhody. Aj po založení určite budem v nejakom orbite týchto ministerstiev, budem naďalej pomáhať. Aj keď sa nájdu analytici, to ešte neznamená, že máme funkčný inštitút. Tých ľudí treba nejako viesť a školiť. Pre mňa je to podobné práci s výskumným tímom, kde si spoločne sadneme a premyslíme úlohy, budeme hľadať dáta a riešenia problémov rezortu. Akurát to nie je základný výskum, ale verejná politika na základe dát, analýz a dôkazov.

ako sa radí ministerke za SNS? 

V prvom rade ministerka nie je členka strany, ale je odborná nominantka. Práve dnes sme mali stretnutie k spoločnej poľnohospodárskej politike po roku 2020. Mali sme pripravené tabuľky, dlhší text a prepočty, ktoré sme jej spolu s kolegom chceli ukázať. Celá diskusia nakoniec bola len o tabuľkách a odhadovaných dopadoch. Požadovala prevod údajov do iného systému a aj ich grafické zobrazenie. Vedela konkrétne, čo chce. Kolega, ktorý ju ešte tak dobre nepozná, bol z nej milo prekvapený. Ja mám zatiaľ veľmi dobrú skúsenosť.

máš možnosť porovnať dva rezorty z rovnakej pozície. Pociťuješ rozdiely v spolupráci? 

Vždy sa snažím to zľahčiť, že culture a agriculture sú si veľmi podobné (smiech). Ale určite sa líšia. Niekedy  to, čo na jednom ministerstve administratívne nejde, na druhom ide a opačne. Napríklad sa riešil organizačný poriadok a bolo ho treba doplniť. Na ministerstve kultúry to bolo spravené v priebehu pár dní, na pôdohospodárstve to trvalo niekoľko mesiacov. 

a opačne? 

Asi preukaz do budovy (smiech) alebo opisy miest. V každom prípade, tie prvé mesiace sú zahltené čisto administratívnymi vecami.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite