Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Na ceste k Afroeurópe

.andrej Bán .témy

Zaľudnia náš vymierajúci kontinent už v blízkej budúcnosti migranti z Afriky? Politicky nekorektná otázka môže mať aj korektné odpovede. A predpovede.

Na ceste k Afroeurópe YLER HICKS/NEW YORK TIMES/PROFIMEDIA

vo výhľadoch sveta na rok 2018 sa akosi vytratila explozívna téma, ktorá Európu zamestnávala ešte vlani, nehovoriac o roku 2015, keď prišiel do Nemecka asi milión migrantov. Čím to je? Dôvod na sebauspokojenie určite nemáme. Balkánska trasa z východu je po podpísaní spornej, no jedinej účinnej readmisnej dohody s Tureckom o navracaní všetkých (okrem Sýrčanov), čo sem na vetchých člnoch doplávajú, ako-tak uzavretá. Ostáva ešte južná trasa, z Líbye. A to je, úprimne, ešte väčší problém. 

Afrika má dnes 1,2 miliardy obyvateľov, v roku 2050 to bude podľa demografických prognóz dvojnásobok. Preľudnenosť kontinentu – v spojení s chudobou, hladom, vojnami, klimatickými zmenami a inými kataklizmami – je explozívna zmes. A je jasné, že ani pár hodín plavby loďou vzdialená 500-miliónová Európa nemá kapacitu všetkých bedárov z Juhu prijať. Hlavná otázka znie: máme vôbec účinné nástroje, ako migráciu z Afriky zastaviť, či aspoň výrazne obmedziť?

riešenie je v Líbyi

Treba oceniť, že aj lídri V4 si tento zdanlivo vzdialený problém uvedomujú. Dôkazom je, že na nedávnom decembrovom samite EÚ sa štyri stredoeurópske krajiny, ktoré Západ vytrvalo kritizuje za nedostatok solidarity a odmietanie kvót na presídľovanie utečencov z juhu Európy, zaviazali k niečomu nevídanému. Spoločne a každý rovným dielom má zaplatiť asi 35 miliónov Líbyi. Teda krajine, ktorej názov, presnejšie, mäkké „i“ a ypsilon v ňom, tu dodnes nevedia mnohí správne napísať. 

Premiér Fico, ktorý inak vehementne bojuje za každé euro nášho daňového poplatníka, tentoraz radšej mlčky obišiel odpoveď na logickú otázku, prečo má najmenšie Slovensko zaplatiť 9 miliónov rovnako ako dvakrát ľudnatejšie Česko či Maďarsko, nehovoriac o sedemkrát väčšom Poľsku. Jeho zdôvodnenie?  Nebude sa s nikým hádať, keďže peniaze budú vraj efektívne využité. Pôjdu „konkrétne na výcvik ľudí, ktorí budú mať na starosti ochranu líbyjských hraníc a tiež na potrebné technické zariadenie“. A to v úzkej súčinnosti s talianskou vládou, ktorá už podporuje podobné projekty v tejto svojej bývalej kolónii, až do pádu diktátora plukovníka Kaddáfího najprosperujúcejšej krajine kontinentu. Deje sa tak nad rámec všeobecného príspevku do Fondu pre Afriku, kam sme už prispeli sumou 1,6 milióna eur. Fico ešte navrhol, aby lídri V4 a EÚ čo najrýchlejšie osobne vycestovali do Líbye a ukázali na mieste činu, na čo chcú nemalé peniaze vynaložiť. Pôjde o sily budúcej európskej armády a ich školenia líbyjskej pohraničnej stráže.

„Politicky nekorektná otázka môže mať aj korektné odpovede. A predpovede.“
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite