Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozpustilý Gríša

.anton Vydra .témy

Smutný koniec cárskej éry rodu Romanovcov symbolizuje najkontroverznejšia postava, ktorá doň ani nepatrila. Kým jedni v tom človeku videli zázračného Božieho muža, iní ho vnímali ako diabolského šialenca. Bez neho mohlo byť vtedy v Rusku všetko inak, alebo aspoň trochu inak.

Rozpustilý Gríša Grigorij Jefimovič Rasputin (1869 – 1916) v roľníckom odeve. Rasputin pochádzal z roľníckej rodiny, čítať a písať, hoci veľmi škaredo a gramaticky zle, sa naučil za tri mesiace v kláštore vo Verchoturji.

fotografia jeho mŕtveho tela, ktoré cárska polícia vylovila zo zmrznutej rieky tretí deň po smrti, vyzerá desivo. Zviazané nohy, strelná rana presne uprostred čela, stuhnuté ruky uvoľnené z povrazov, rozcuchané vlasy a brada.

Fotografie muža z času, keď ešte žil, sú ešte zvláštnejšie: prepaľujúci, jurodivý pohľad; do jeho očí sa ani po sto rokoch nedokážete pozerať dlhšie. Akoby sa nimi vpíjal hlboko do vašej intimity.

Okolo muža ešte za jeho života vznikli legendy. Svätec či diabol? Zázračný liečiteľ alebo šarlatán? Zvodca či impotent? Priateľ dvora alebo tajný agent? Jedno bolo isté, po cárovi a cárovnej bol vtedy najdôležitejšou persónou ruského verejného života. Jeho obdivovatelia mu hovorili Gríša. Grigorij Rasputin vstúpil do hry, v ktorej nemal čo hľadať.

keď je cár v problémoch

Rasputin pochádzal zo sibírskej dediny Pokrovskoje. Joseph T. Fuhrmann v knihe Rasputin: The Untold Story píše, že jeho detstvo poznačila rodinná tragédia: spolu s bratrancom Dmitrijom sa topili v rieke. Bratranec neprežil, Grigorij skončil s depresiami. Stal sa z neho podivín, ktorý sa rozprával viac s koňmi než s ľuďmi.

„Vďaka vrodenému herectvu, spaľujúcemu pohľadu a šokojúcim výrokom sa stal legendou.“

Potom sa kurz jeho života náhle zmenil. V sedemnástich šiel na púť do neďalekého kláštora, kde sa prvýkrát zamiloval. S Praskoviou Dubrovinovou sa o polroka zasnúbili a aj vzali. Mali tri deti. Tu sa mohol Gríšov život odvíjať ako hocijaký iný príbeh sibírskeho roľníka. Lenže veci sa mali inak.

Rasputin nebol vzorný manžel. Sexuálny život mal rád rovnako ako vodku. Namol opitý zvádzal dievčatá svojím prenikavým pohľadom. Jeho životný štýl bol zrkadlom jeho priezviska: rasputin, rozpustilý, neviazaný. A to mu ostalo. Navždy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite