Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ľudskosť über alles

.andrej Bán .témy

Čo to je, tá vaša ľudskosť? Keď si ich Angela pozvala, nech sa o nich aj Angela, tá dcéra farára z DDR, postará, o tých... Nie, namiesto troch bodiek si nemusíme dosadiť expresívne slová o moslimských utečencoch. 

Ľudskosť über alles JULIAN STRATENSCHULTE/AP/SITA 25. september Berlín, Nemecko.: Predsedníčka AfD Frauke Petry pred chvíľou oznámila, že nebude členkou poslaneckého klubu svojej strany.

len si spomeňme na tie výrazy, od posmešných po tvrdo urážlivé na adresu „vítačov“, vraj naivných tupcov. Spomeňme si na naratív verejnej diskusie. Čo diskusie, ostrej hádky v roku 2015.

Do Nemecka v priebehu roka prišiel asi milión prevažne moslimských utečencov. Nie, kancelárka Angela Merkel ich sem v lete nepozvala, oni už boli zaseknutí v Európe. Presnejšie, v Maďarsku. Osud tých ľudských bytostí (pretože, zabúdame, že ide o ľudí), ktoré sa vydali na peší pochod zo železničnej stanice v centre Budapešti smerom na západ, by bol neistý, v mnohých prípadoch zrejme až tragický. Teda, ak by sme im nepomohli. A to hovoríme o Európe 21. storočia, o kontinente tretej generácie po svetovej vojne a prvej generácie po balkánskych etnických čistkách. Nejde o nijaký pátos či podliehanie emóciám. To iba kancelárka najmocnejšej krajiny Európy správne, racionálne vyhodnotila, ako treba konať. Ľuďom v núdzi treba pomôcť, bodka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite