Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trvalá hanba slovenskej politiky

.martin Mojžiš .témy

Slovenská národná strana, ktorá vznikla začiatkom roku 1990, nemá nič spoločné so Slovenskou národnou stranou, ktorá zanikla v roku 1938. To, že si prisvojíte názov nejakej historickej strany, z vás ešte nerobí jej pokračovateľov.

Trvalá hanba slovenskej politiky VLADIMÍR ŠIMÍČEK/PETIT PRESS/PROFIMEDIA

ak sa o medzivojnovej SNS hovorí ako o strane Martina Rázusa, potom ponovembrová SNS je jednoznačne stranou Jána Slotu. A to nielen v časoch, keď bol jej predsedom a najvýraznejšou postavou. Táto strana nesie výraznú slotovskú pečať od svojho ustanovujúceho snemu až po dnešné dni.

Na ustanovujúci snem SNS sa 19. mája 1990 prišiel pozrieť aj Víťazoslav Moric, ktorý mal v ten deň podľa vlastných slov niečo vybavovať v Žiline. Ako tak počúval diskusné príspevky národniarov, nevydržal a prihlásil sa o slovo. Na usporiadateľa snemu, ktorým bol Ján Slota, zapôsobilo Moricovo vystúpenie natoľko, že ho navrhol za predsedu strany. Tak prišla SNS k svojmu prvému predsedovi slotovského typu – hulvátovi s nenávistnou rétorikou a zvláštnymi obchodnými aktivitami.

Po Moricovi sa na poste predsedu vystriedali dvaja umiernenejší nacionalisti – Jozef Prokeš a Ľudovít Černák. Rok 1994 však priniesol Černákovi nielen stratu predsedníckej stoličky, ale aj vylúčenie zo strany. Predsedom sa stal Ján Slota a SNS naplno ukázala svoju pravú tvár.

ján Slota

Vládna koalícia z rokov 1994 až 1998 – tvorená Mečiarovým HZDS, Ľuptákovým ZRS a Slotovou SNS – predstavovala to najhoršie, čo bola slovenská politická scéna za štvrťstoročie schopná vygenerovať. SNS s volebným ziskom 5,4  percenta sa síce dostala do parlametu len tesne, na privatizačnej rabovačke sa však mohla aktívne zúčastniť. Isteže, HZDS im nenechalo priveľký kus koláča, lenže Slota mohol jednoduchým vydieraním Mečiara upevňovať svoje postavenie v Žiline, kde bol primátorom od roku 1990 až do roku 2006. V samotnej Žiline potom mohol získavať značné finančné zdroje vydieraním podnikateľov (napríklad formou miestnych daní), brutálne zmanipulovanými verejnými obstarávaniami a inými polomafiánskymi praktikami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite