Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Orbán by mal krotiť svoje očakávania

.marína Gálisová .témy

Jeff Gedmin roky šéfoval Rádiu Slobodná Európa/Rádiu Sloboda. Je odborník na postkomunistické štáty a ich integráciu do západných štruktúr. Pôsobí v Inštitúte pre strategický dialóg v Londýne. Dobre pozná Európu aj americký pohľad na ňu. K téme V4 poskytol .týždňu exkluzívny rozhovor.

Orbán by mal krotiť svoje očakávania JAN RENELT/MAFRA/PROFIMEDIA

vé štvorka sa dnes pod vedením Viktora Orbána tvári ako geopolitický hráč. Je to realistické?  Ako sa veľmoci, akou je USA, pozerajú na krajiny Višehradskej skupiny?

Skupina V4 ako politický hráč? Nie, tak ju z druhej strany Atlantiku určite nevidia. Kedysi mala svoju prestíž, pretože bola považovaná za prozápadné, proamerické zoskupenie, podporujúce Severoatlantickú alianciu. Obávam sa však, že vo väčšine kruhov vo Washingtone už tento pohľad nie je aktuálny. Ani v administratíve Donalda Trumpa. Bez ohľadu na to, že americký prezident nedávno predniesol prejav vo Varšave, si nemyslím, že súčasný Biely dom a americké ministerstvo zahraničných vecí nejako mimoriadne uvažujú o krajinách V4. Bohužiaľ.

čo teda súdite o vyhláseniach maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý sa hrdí, že Višehradská skupina je dnes v očiach novej americkej administratívy veľmi významná?

Nazdávam sa, že zo strany maďarského premiéra ide skôr o zbožné želanie. Biely dom zažíva v posledných šiestich mesiacoch prudké konflikty, je to búrlivé obdobie. Zahraničnopolitická agenda Trumpovej administratívy – pokiaľ vôbec existuje – sa zameriava predovšetkým na Islamský štát, Severnú Kóreu a Irán. A domáca agenda je obrovská a komplikovaná: financovanie zdravotníctva, daňová reforma, infraštruktúra,... Iste, je len samozrejmé, že prezident Trump a niektorí jeho poradcovia radi počujú vyjadrenia, ktoré vychádzajú z Budapešti a Varšavy. Ale či to skutočne nejako ovplyvní americkú politiku na nasledujúci rok či dva?

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite