Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Homeland

.elena Akácsová .témy .fototéma

Homeland čiže domovina je názov projektu nášho redakčného fotografa Borisa Németha, za ktorý suverénne získal tohtoročnú Novinársku cenu v kategórii Fotografia. Vyhrala tak žurnalistika, ktorá nepopisuje, ale núti človeka rozmýšľať. Napríklad o vlasti a vlastenectve.

Homeland BORIS NÉMETH

„Nejde o to, čo vidíš, ale čo chceš povedať. V reportáži môžeš podať o tom, čo si videl, informáciu rovnako, ako by si to opisoval textovo – 16.00 sa stalo toto, 17.00 toto. Ale môžeš fotiť aj tak, aby si prostredníctvom fotky vyjadril, či sa ti páčila tá akcia, či s ňou súhlasíš. Môžeš, vlastne nie, musíš do fotenia dať aj svoj názor,“ odpovedal mi kolega Boris Németh na otázku, čo hovorí študentom, ktorých učí fotografovať na VŠVU aj v našej Mediálnej škole .týždňa.

BORIS NÉMETH

A čo teda chcel povedať Homelandom on sám? Nuž, keby sa chcel vyjadrovať slovom, nefotil by, preto za neho hovorí a píše kurátorka Michaela Paštéková: „Homeland je o nacionalizme, ale môžeme ho čítať aj ako portrét rozkladajúcej sa spoločnosti či ako cyklus o hľadaní národnej identity. Nemá podobu klasického dokumentu, je skôr sériou vizuálnych reprezentácií aktuálnych celospoločenských nálad – strachu, hnevu, rozčarovania, beznádeje.“ (Kurátormi projektu sú aj Filip Vančo a Robert Csere.)

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite