Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kotlebovo fejsbúkovské Waterloo

.lukáš Krivošík .michal Novota .témy

Facebook zablokoval viacero stránok, cez ktoré na sociálnej sieti komunikovala Ľudová strana Naše Slovensko. Ide o jej dominantný komunikačný kanál k mladšej generácii. Môže ísť o najväčšiu ranu, ktorú zatiaľ kotlebovci utŕžili.

Kotlebovo fejsbúkovské Waterloo

na Facebooku funguje zhluk viac ako stovky stránok, ktoré sa nejakým spôsobom hlásia k Ľudovej strane Naše Slovensko. Veľká časť z nich propaguje krajské či okresné štruktúry strany vrátane jednotlivých straníckych predstaviteľov. Počet fanúšikov väčšiny z nich sa pohybuje rádovo v desiatkach či stovkách ľudí. Najväčší zásah mali až do apríla dve stránky: „Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko“ a „Marian Kotleba“. Ako fejsbúkové stránky politického subjektu a jej predsedu mali približne po 80-tisíc fanúšikov. Z hľadiska politického marketingu, najmä vo vzťahu k mladšej generácii, to bola úplne zásadná vec.

vypli už všelikoho

Podľa exit pollu Focusu pre televíziu Markíza v minuloročných parlamentných voľbách vyhrali u prvovoličov práve kotlebovci. ĽS-NS volilo necelých 23 percent 18- až 21-ročných. Práve mladí konzumujú informácie o politickom dianí často úplne inak ako staršie generácie. Nečítajú tlačené noviny ani časopisy, nesledujú ani webové stránky konkrétnych médií. Fungujú tak, že klikajú na to, čo na sociálnej sieti zverejnil niektorý ich kamarát. Zdrojové médium im je často úplne ľahostajné a nerozlišujú, či išlo o seriózny domáci alebo zahraničný denník, alebo naopak, o pochybný dezinformačný web.

„Facebook možno z dlhodobého hľadiska uštedril kotlebovcom väčšiu ranu, než dnes doceňujeme.“

Ak na sociálnej sieti lajknete nejakého politika alebo stranu, automaticky sa v tej rieke správ objavujú aj ich posolstvá. No Facebook minulý mesiac zablokoval viacero kotlebovských stránok vrátane oboch vyššie spomenutých, teda tých najpopulárnejších. Ďalšie stránky, s menším zásahom, Facebook obnovil po pár dňoch. Mohlo to vyzerať ako bohumilá činnosť, no celá záležitosť má jeden háčik. Facebook zablokoval – hoci len na pár dní – aj stránky niektorých používateľov, ktorí sú ku kotlebovcom kritickí.

Tri dni mal zablokovaný účet na Facebooku aj stredoškolský učiteľ a občiansky aktivista Juraj Smatana. Facebook ho informoval, že to bolo pre komentovanie a zdieľanie statusu speváčky Kataríny Koščovej, ktorá kritizovala správanie kotlebovcov na besede o extrémizme v Kežmarku (moderoval ju náš kolega Andrej Bán). Smatana predpokladá, že sympatizanti ĽS NS preto zorganizovali voči nemu hromadnú sťažnosť.

„Nie som z toho frustrovaný,“ hovorí pre .týždeň. „Dočasné zablokovanie aj niekoľkých protiextrémistických aktivistov a stránok vnímam ako istú výrobnú chybu. Ešte pred rokom Facebook toleroval napríklad fotky z Osvienčimu s komentármi, že zariadenie už je pripravené pre ďalších. Nedávno citlivosť sociálnej siete vzrástla, desiatky extrémistických stránok bolo zrušených, no viedlo to aj k tomu, že obsluha nedokázala rozoznať fašistický komentár od antifašistického či rasizmus od irónie.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite