Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Téma: Utečenci z miest

.andrej Bán .témy

Ak sa povie alternatívny životný štýl, obvykle si predstavíme čudných ľudkov, čo sa s naivnými predstavami vrátili z mesta do „lona prírody“. Vraj pestujú permakultúru, patchwork, plstenie či prírodné staviteľstvá domov z hliny a slamy. A čítajú Zem a Vek, pochopiteľne.

nie je to celkom tak. Ak chcete vidieť životaschopnú (aj keď, pravda, asi jedinú výraznejšiu) alternatívu väčšiemu mestu, pretože veľkomesto na Slovensku nie je ani jedno, tak každý, kto je v téme zorientovaný, vám odporučí vybrať sa na lazy v okolí Krupiny a Zvolena – do Zaježovej. O tomto čarokrásnom mieste na úpätiach zvlnených kopcov s listnatými lesmi sa už popísalo veľa článkov a reportáží. Dokonca viac, než by bolo miestnym milé. Určite im oprávnene najviac prekáža, ak ich okolie považuje za exotov.

Novousadlíkov žije v Zaježovej viac ako 60. A skutočne sa mnohí prisťahovali z Bratislavy či iných miest. Už štvrťstoročie tu vzniká na roztrúsených lazoch, ktoré za socializmu vymierali, činorodé pestré spoločenstvo ľudí. Nespája ich nijaká ideológia ani náboženstvo, iba túžba plniť si sny, žiť zdravšie a skromnejšie, blízko prírode. Presnejšie, v prírode. Na začiatku bol vizionár Igor Chýra, mimochodom IT expert.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite