Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Poliačik uletel, Sulík pristál

.andrej Bán .témy

Spätne uznávam, že predseda SaS mal na utečencov niektoré prorocké názory. O veľkých táboroch mimo Európy už hovoria aj poprední politici EÚ. Je tam však niekoľko „ale“.

Poliačik uletel, Sulík pristál Marko Erd/SITA 5. marca 2016, Bratislava: Predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík (v strede) a Martin Poliačik (vľavo) v rozhovore vo volebnej centrále strany počas volieb do Národnej rady SR v roku 2016.

leto 2015. Migračná kríza eskaluje, na hraniciach sú denne tisícky ľudí, Európa začína kolabovať. V preplnenom KC Dunaj sa koná diskusia Denníka N o utečencoch, prvá väčšia na túto tému. Medzi jej štyrmi účastníkmi je aj Richard Sulík a ja. S prekvapením zisťujem, že názory europoslanca sú mi (v tejto oblasti) vzdialenejšie ako názory europoslankyne za Smer Moniky Flašíkovej Beňovej. Kto chce, môže to zlomyseľne pripočítať jej „napáchnutiu“ bruselskou korektnosťou. Spätne to vidím trochu inak. Tvrdé vyžadovanie pravidiel sa vôbec nebije s humánnym prístupom k ľuďom na úteku.

Keď Sulík začal hovoriť o európskych vojenských lodiach, ktoré by zastavovali (odrážali?) člny s utečencami, zmeravel som. Keď k tomu pridal predstavu, že zriadime veľké tábory na severe Afriky, kde budeme vybavovať ich žiadosti o azyl tak, aby neprenikli až na európsku pôdu, považoval som to za čistý úlet. V jeho kalkuláciách ekonóma mi chýbal náznak empatie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite