Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

L

Nasledovník?

.juraj Petrovič .témy

Ivan Korčok si tri desaťročia budoval kariéru diplomata a významným spôsobom sa zaslúžil o to, že Slovensko dnes napriek Mečiarovi, Ficovi či Slotovi patrí na Západ. Dnes kandiduje na hlavu štátu.

po tom, čo prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že v budúcoročných voľbách sa nebude usilovať o znovuzvolenie, dostal Ivan Korčok priamu otázku, či bude kandidovať. Predtým odmietol post jednotky na kandidátke Sasky a neskôr aj predsednícku stoličku, ktorú mu ponúkol Richard Sulík. Neskôr povedal, že ku kandidatúre sa vyjadrí do konca augusta. Bolo teda veľmi pravdepodobné, že sa do boja o najvyššiu funkciu v štáte rozhodne ísť. Stalo sa.

Korčok ako dlhoročný diplomat a spoluarchitekt ukotvenia Slovenska v euroatlantických štruktúrach má hneď niekoľko výhod pred takmer všetkými potenciálnymi protikandidátmi. Zahraničná politika a reprezentácia Slovenska navonok je jednou z hlavných úloh slovenského prezidenta. Tak ako je vo vnútropolitických otázkach kompetenčne slabší, smerom navonok je dôležitým prvkom orientácie krajiny. Málokto si na Slovensku uvedomuje, aké dôležité pre pozíciu Slovenska v zahraničí bolo, že popri Ficových vládach tu po trápnom Mečiarovom poskokovi Ivanovi Gašparovičovi do prezidentskej funkcie nastúpil Andrej Kiska a po ňom Zuzana Čaputová. 

30. august 2023, Banská Bystrica: Bývalý minister zahraničných vecí SR a diplomat Ivan Korčok počas tlačovej konferencie, na ktorej oznámil, že bude kandidovať za prezidenta SR v budúcoročných prezidentských voľbách.Sita/jakub julény30. august 2023, Banská Bystrica: Bývalý minister zahraničných vecí SR a diplomat Ivan Korčok počas tlačovej konferencie, na ktorej oznámil, že bude kandidovať za prezidenta SR v budúcoročných prezidentských voľbách.

Ďalšou výhodou je, že Korčok má ako prvý vážny kandidát náskok pred potenciálnymi súpermi. Už od teoretickej diskusie o jeho kandidatúre sa objavuje v prieskumoch a okrem Petra Pellegriniho v nich zatiaľ nemá vážnu konkurenciu. Oznámenie Petra Weissa, že sa nebude uchádzať o prezidentskú funkciu, toto postavenie ešte posilňuje. Bývalý komunista Weiss, ktorý napriek všetkému budí vo veľkej časti verejnosti dojem prijateľného politika a tiež bol nejaký čas diplomatom, mohol Korčokovi skomplikovať prvé kolo. 

Ivana Korčoka ešte na festivale Pohoda v rozhovore so Štefanom Hríbom podporila prezidentka Zuzana Čaputová. Jasná podpora zo strany hlavy štátu je ďalšia dôležitá výhoda a môže odrádzať niektorých potenciálnych kandidátov z prozápadného tábora, ktorí by trieštili voličskú podporu.

Korčokovi môže napokon pomôcť aj to, že sa rozhodol kandidovať ako občiansky kandidát a začal preto zbierať podpisy a financie na svoju podporu. Bude preto zaujímavé sledovať, ako sa k jeho kandidatúre postavia demokratické a prozápadné politické strany. Bude tiež, podobne ako v českých prezidentských voľbách, zaujímavé sledovať, nakoľko bude prípadná podpora politických strán kandidátovi príjemná či proti srsti a nakoľko mu v predvolebných prieskumoch

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite