Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veľvyslancov Ruska a Bieloruska pozvali na banket spojený s Nobelovými cenami

.tasr .svet

Vlani veľvyslancov týchto krajín na banket nepozvala, pričom dôvodom bola ruská invázia na Ukrajinu aj jej podpora zo strany Minsku.

Veľvyslancov Ruska a Bieloruska pozvali na banket spojený s Nobelovými cenami wikipedia/adam baker

veľvyslanci Ruska a Bieloruska sa tento rok budú môcť opäť zúčastniť na slávnostnom bankete spojenom s odovzdávaním Nobelových cien v Štokholme, oznámila vo štvrtok Nobelova nadácia. 

Nobelova nadácia informovala, že na decembrové slávnostné odovzdávanie cien budú pozvaní veľvyslanci všetkých krajín, ktoré majú vo Švédsku a v Nórsku svoje diplomatické zastúpenie. Dodala, že sa tak do podujatia snaží zapojiť dokonca aj tie krajiny, ktoré nezdieľajú hodnoty Nobelových cien.

„Svet je čoraz viac rozdelený na sféry, pričom dialóg medzi ľuďmi s odlišnými názormi je obmedzený,“ uviedol výkonný riaditeľ Nobelovej nadácie Vidar Helgesen. Dodal, že práve preto, aby bolo možné „čeliť takejto tendencii“ sa Nobelova nadácia rozhodla rozšíriť okruh pozvaných na oslavy udeľovania Nobelových cien s cieľom dospieť tak k pochopeniu, a to jednak tohto ocenenia, ako aj dôležitosti „slobodnej vedy, kultúry a mierovej spoločnosti“. 

Nobelova nadácia tento rok prvýkrát na banket pozvala aj lídra švédskej krajne pravicovej a protiimigračnej strany Švédski demokrati (SD) Jimmieho Akessona. V minulosti Akessona, ktorého SD skončila v parlamentných voľbách v roku 2022 ako druhá, na banket nepozývala s odôvodnením, že fungovanie jeho strany sa nezhoduje s jej princípmi. 

Akesson bezprostredne po pozvaní na Facebooku informoval, že na banket nepríde, keďže bude „v ten deň zaneprázdnený“.

Tohtoroční laureáti Nobelových cien budú vyhlásení začiatkom októbra, pričom slávnostné odovzdávanie cien sa v Štokholme uskutoční 10. decembra, v deň výročia úmrtia Alfreda Nobela. Vo švédskej metropole sa každoročne udeľuje päť z dovedna šiestich Nobelových cien. Tá šiesta, Nobelova cena za mier, sa odovzdáva v nórskom hlavnom meste Oslo, kde ju sprevádza samostatná ceremónia.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite