Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trump poprel vinu v prípade obvinení zo zasahovania do volieb v Georgii

.sita .svet

Trumpa obvinili spolu s ďalšími 18 ľuďmi začiatkom tohto mesiaca.

Trump poprel vinu v prípade obvinení zo zasahovania do volieb v Georgii sita/AP Photo/Alex Brandon, File

bývalý americký prezident Donald Trump vo štvrtok poprel vinu v prípade obvinení z plánovania nezákonného zvrátenia jeho volebnej prehry v štáte Georgia v roku 2020 a oznámil, že sa nezúčastní na budúcotýždňovom pojednávaní o obžalobe.

Trumpovo rozhodnutie sa odvracia dramatických predvolaní vo veci obžaloby, ktoré sprevádzali tri ďalšie prípady, ktorým čelí. Bývalý prezident bol vtedy nútený za prísnych bezpečnostných opatrení vstúpiť do súdnej siene a pred davmi divákov vyhlásil „nevinu“.

Trumpa obvinili spolu s ďalšími 18 ľuďmi začiatkom tohto mesiaca. Exprezident 24. augusta podstúpil formálne zatknutie vo väznici v okrese Fulton v Georgii, kde ho následne prepustili na kauciu.

Bývalý prezident čelí aj federálnym obvineniam v súvislosti s ovplyvňovaním volieb v roku 2020 a zhromažďovaním tajných dokumentov, ako aj obvineniam v New Yorku v súvislosti s platbami za mlčanie.

Trump opakovane odmieta akékoľvek pochybenie a obvinenia označuje za politicky motivované. Často sa tiež odvoláva na to, že je jediným bývalým prezidentom, ktorý čelí obvineniam z trestných činov. Na týchto témach stavia svoju kampaň a zhromažďuje finančné prostriedky, pričom sa vykresľuje ako obeť demokratických prokurátorov. 

V súčasnosti vedie v republikánskom súboji o post straníckeho kandidáta do Bieleho domu, ktorý v prezidentských voľbách v roku 2024 vyzve demokratického kandidáta, pravdepodobne súčasného prezidenta Joea Bidena.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite