Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Estónska premiérka čelí výzvam na odstúpenie pre aktivity jej manžela v Rusku

.tasr .svet

Estónska opozícia a médiá v posledných dňoch vyzývali Kallasovú na odstúpenie a dva aktuálne prieskumy verejnej mienky taktiež ukázali, že nadpolovičná väčšina respondentov si myslí, že by mala podať demisiu.

Estónska premiérka čelí výzvam na odstúpenie pre aktivity jej manžela v Rusku SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis

estónska premiérka Kaja Kallasová čelí tlaku na odstúpenie z funkcie po tom, ako vyšlo najavo, že jej manžel je čiastočným vlastníkom spoločnosti, ktorá zostala pôsobiť v Rusku aj po vlaňajšom vpáde ruských vojsk na Ukrajinu. TASR o tom informuje podľa piatkovej správy agentúry Reuters.

Kallasová vyjadrila presvedčenie, že firma jej manžela Arva Hallika v súvislosti s aktivitami v Rusku nijako nepochybila. Samotný Hallik v piatok oznámil, že svoj podiel v predmetnej estónskej spoločnosti predá a vzdá sa aj členstva v jej predstavenstve.

Estónska verejnoprávna vysielacia spoločnosť ERR tento týždeň informovala, že spoločnosť Stark Logistics, v ktorej Hallik nepriamo vlastní 25-percetný podiel, funguje ako dodávateľ pre závod na výrobu aerosólových sprejov v Rusku. Uvedenú továreň vlastní iná estónska firma. 

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu firma Stark Logistics zarobila na spolupráci s uvedeným závodom približne 1,5 milióna eur, uviedol estónsky denník Eesti Päevaleht.

Stark Logistics uviedla, že v súčasnosti spolupracuje na ukončovaní činnosti spomínanej továrne.

Estónsky prezident Alar Karis aj iní politici vyzvali Kallasovú, aby celú záležitosť vysvetlila. Priemerka uviedla, že nemá presné informácie o podnikaní svojho manžela, no vysvetlenie jeho firmy považuje za dostačujúce.

„Som si úplne istá, že spoločnosti môjho manžela sa nezapájajú do nijakých nemorálnych aktivít. Z Ruska nenakupujú ani palivo, aby nezanechali v Rusku ani jedno euro, ani jednu mincu,“ uviedla Kallasová.

Vo vyhlásení zverejnenom v stredu na sociálnej sieti Facebook Kallasová vyjadrila presvedčenie, že firma jej manžela konala v súlade s platnými zákonmi a neporušovala ani sankcie, ktoré na Moskvu uvalila EÚ po ruskom vpáde na Ukrajinu. 

Estónska premiérka však zároveň vyslovila názor, že vo všeobecnosti by bolo potrebné zastaviť všetko obchodovanie s Ruskom, „kým sa neskončí ruská agresia voči Ukrajine“, píše agentúra AFP. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite