Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ zatiaľ nekomentuje správy o smrti Prigožina, nedôveruje ničomu, čo prichádza z Ruska

.tasr .svet

Hovorca EÚ pre zahraničné veci Peter Stano povedal, že správy o Prigožinovej smrti je ťažké overiť.

EÚ zatiaľ nekomentuje správy o smrti Prigožina, nedôveruje ničomu, čo prichádza z Ruska SITA/AP Photo

európska únia sa nateraz odmieta vyjadriť k správam o údajnej smrti vodcu ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Stredajší pád lietadla, na palube ktorého sa mal nachádzať aj Prigožin, podľa EÚ stále sprevádza priveľa nejasností. TASR o tom píše na základe správy agentúry DPA.

Hovorca EÚ pre zahraničné veci Peter Stano povedal, že správy o Prigožinovej smrti je ťažké overiť. „Chcem povedať, že takmer nič, čo v týchto dňoch prichádza z Ruska, nie je dôveryhodné,“ uviedol.Vyhol sa tiež k reakcii na možné politické dôsledky, aké by mala smrť vodcu wagnerovcov. „To by boli čisté špekulácie,“ povedal. 

Dodal však, že neočakáva, že by sa aktivity wagnerovcov v konfliktných oblastiach ako Ukrajina, Sýria či Líbya v prípade potvrdenia Prigožinovej smrti zastavili, a to vzhľadom na väzby, ktoré má táto žoldnierska skupina na ruskú vládu. 

Súkromné lietadlo typu Embraer Legacy 600, ktoré malo patriť Prigožinovi, smerovalo v stredu z Moskvy do Petrohradu, kde majú sídlo jeho firmy, keď sa zrútilo nad Tverskou oblasťou na západe Ruska. Pád lietadla podľa informácií ruských úradov a médií neprežil nikto z dovedna desiatich pasažierov.

Ruský letecký úrad Rosaviacija v noci na štvrtok informoval, že podľa údajov leteckej spoločnosti bol na palube havarovaného stroja aj Prigožin. Jeho smrť však zatiaľ nijaký ruský predstaviteľ ani úrad oficiálne nepotvrdili.

Ukrajina zdôraznila, že s údajnou smrťou šéfa wagnerovcov nemá nič spoločné. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite