Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 80. týždeň vojny (21. 8. – 27. 8. 2023)

.redakcia .tasr .sita .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 80. týždeň vojny (21. 8. – 27. 8. 2023) sita/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Ruský armádny generál Sergej Surovikin.

Informácie z predchádzajúceho dňa 27. 8. 2023:

18:15 SBU dronmi na letisku v Kursku zasiahla ruské lietadlá Su-30 a MiG-29

Vojenská kontrarozviedka Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) v noci na nedeľu na letisku v Kursku 16 dronmi zasiahla ruské lietadlá Su-30 a MiG-29 a systémy protivzdušnej obrany S-300 a protilietadlové systémy Pancir. Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na zdroje z SBU. Podľa týchto zdrojov samovražedné drony napadli štyri lietadlá Su-30 a jeden stroj MiG-29. Zasiahnuté boli aj radary systémov S-300 a dva protilietadlové systémy Pancir.

Podľa SBU takmer všetky drony zasiahli svoje ciele. Rusi zaznamenali najmenej trinásť explózií, uviedol zdroj.

Gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt predtým na komunikačnej platforme Telegram v nedeľu uviedol, že v noci do obytnej budovy v ruskom meste Kursk vrazil dron, ale nikoho nezranil.

16:15 Ruské útoky zabili dve civilistky v Charkivskej a Chersonskej oblasti

Dve civilistky zahynuli v nedeľu pri ruských útokoch na ukrajinskú Charkivskú a Chersonskú oblasť. Gubernátor Charkivskej oblasti Oleh Synjehubov uviedol, že ruské sily raketometmi zaútočili na okres Bohoduchiv a zhruba o jednej miestneho času zasiahli dedinu Odnorobivka, kde zabili 39-ročnú ženu v obytných priestoroch. 

Poškodené budovy v Chersone po ruskom útoku.ukrainska pravdaPoškodené budovy v Chersone po ruskom útoku.

Podľa gubernátora Chersonskej oblasti Oleksandra Prokudina pri ruskom bombardovaní dediny Virivka zomrela 35-ročná žena a ďalšiu osobu so zraneniami hospitalizovali. Informuje o tom web Kyiv Independent.

15:00 Ukrajinci a Rusi v súčasnosti bojujú o vrtné plošiny v Čiernom mori

Medzi ukrajinskými a ruskými námornými a leteckými silami v súčasnosti podľa britského ministerstva obrany prebieha boj o strategicky dôležité plynárenské a ropné vrtné plošiny, takzvané Bojkove veže, v Čiernom mori medzi polostrovom Krym a mestom Odesa. 

Rusko Bojkove veže obsadilo počas anexie Krymu v roku 2014. Z týchto plošín sú nielen kontrolované cenné ložiská uhľovodíkov, ale rovnako ako Hadí ostrov v západnej časti Čierneho mora, sa môžu zároveň „používať ako predsunuté základne, pristávacie miesta pre vrtuľníky a ako plochy na umiestnenie raketových systémov ďalekého doletu," uviedlo britské obranné spravodajstvo. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Nedávno Ozbrojené sily Ukrajiny zaútočili na ruské lietadlo nad Čiernym morom, keď sa snažilo zničiť ukrajinský vojenský čln neďaleko Bojkových veží. Počas boja bolo ruské lietadlo poškodené. Od začiatku otvorenej ruskej invázie na Ukrajinu, Kyjev zaútočil na niekoľko vrtných veží kontrolovaných Ruskom, poznamenal britský rezort obrany.

12:00 Na frontoch pri mestách Lyman a Kupiansk Rusi nasadili zhruba 100-tisíc vojakov

Ruské okupačné sily pri meste Lyman v Doneckej oblasti a pri meste Kupiansk v Charkivskej oblasti majú nasadených približne 100-tisíc vojakov a eskalujú frekvenciu útokov. Povedal to šéf tlačovej služby Východného zoskupenia síl ukrajinskej armády Iľja Jevlaš. „Nepriateľ výrazne vystupňoval frekvenciu svojich útokov na lymanskom a kupianskom fronte. Napríklad 26. augusta podnikli 620 útokov na pozície našich obrancov," uviedol Jevlaš.

Na kupianskom fronte je 45-tisíc ruských okupantov a na lymanskom fronte 48-tisíc, dodal šéf tlačovej služby Východného zoskupenia síl ukrajinskej armády.

10:00 Ukrajinci sa v Záporožskej oblasti priblížili k ďalšej sérii ruských obranných pozícií

Ukrajinské sily majú v Zaporižžskej oblasti „na dosah ďalšiu sériu pripravených ruských obranných pozícií", uviedli analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Podľa vojenských analytikov Ukrajinci dosiahli ďalšie takticky významné zisky na západe Zaporižžskej oblasti. Správa ISW konštatuje, že nasledujúca séria ruských obranných pozícii je pravdepodobne slabšia, ale stále predstavuje významný problém. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

ISW ďalej cituje ukrajinské zdroje, podľa ktorých ruská armáda presunula relatívne elitnú formáciu z oblasti mesta Kremnina v Luhanskej oblasti do blízkosti obce Robotyne na západe Záporožskej oblasti. Inštitút však zároveň poznamenáva, že nepravidelné ruské formácie naďalej hrozia jednostranným stiahnutím sa napriek najnovšej snahe ruského vojenského velenia o čistky a potlačenie neposlušnosti.

Informácie z predchádzajúceho dňa 26. 8.:

18:30 Okupačné ruské sily na juhu krajiny vracajú evakuovaných civilistov do obcí pri fronte

Ruské úrady na okupovaných územiach na juhu Ukrajiny nútia obyvateľov evakuovaných z obcí na frontovej línii, aby sa tam vrátili. Uviedlo to ukrajinské Národné centrum odporu. Ukrajincov z okupovaných území, ktorých pre ťažké boje najprv deportovali do mesta Berďansk, podľa centra posielajú naspäť do ich domov na frontovej línii v mestách Tokmak a Vasylivka. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ľudia žijúci v týchto komunitách sú v podstate „ľudskými štítmi", konštatovalo Národné centrum odporu. Podľa jeho správy ruské úrady plánujú v obciach pri fronte otvoriť aj školy.

16:30 Dobrovoľníkom sa podarilo dostať z Ruska a okupovaných území ďalších 11 detí

Dobrovoľníkom z organizácie Save Ukraine (Záchraňte Ukrajinu) sa podarilo na ukrajinské územie dostať ďalších jedenásť detí z Ruska a okupovaných území. Uviedol to výkonný riaditeľ tejto humanitárnej organizácie Mykola Kuleba. Celkovo Save Ukraine už domov dokázala priviesť 161 detí. „Sme vďační všetkým, ktorí nás podporujú v tejto náročnej ale veľmi dôležitej úlohe," dodala organizácia. Informuje o tom web Ukrajinská pravda. 

Dostať ukrajinské deti z Ruskej federácie a okupovaných území je takmer nemožné, keďže Rusi tomu bránia. Podľa ukrajinskej vládnej stránky Deti vojny od začiatku vojny Rusi násilne presťahovali 19 546 detí.

 14:00 Pri ostreľovaní neďaleko Kupianska zahynuli dvaja ľudia

Dvaja ľudia zahynuli a jedna osoba utrpela zranenia pri ruskom ostreľovaní obce pri meste Kupiansk v Charkovskej oblasti, oznámil v sobotu tamojší gubernátor Oleh Synehubov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Podľa predbežných informácií od zdravotníckeho personálu zahynuli v obci Podoly v dôsledku ostreľovania dvaja ľudia, jeden ďalší bol ranený. Nepriateľ zasiahol civilný cieľ - kaviareň, v ktorej miestni obyvatelia trávili deň,“ uviedol Synehubov na sociálnej sieti. Úrady v Kupiansku ležiacom asi šesť kilometrov od frontovej línie, vyzvali začiatkom augusta zraniteľných obyvateľov žijúcich v meste a jeho okolí, aby sa evakuovali vzhľadom na stupňujúce sa ruské útoky.

Ruská armáda pritom nedávno uviedla, že sa jej darí postupovať v tejto oblasti, ktorú vlani dobyli späť Ukrajinci a teraz v nej prichádza k novým útokom. Podľa ukrajinských úradov si v inej obci neďaleko Kupianska jednu obeť vyžiadalo ruské ostreľovanie aj vo štvrtok. Kyjev spustil v júni svoju dlho očakávanú protiofenzívu, no uznal, že vedie tvrdé boje a má ťažkosti prebojovať sa cez silne opevnené ruské pozície.

10:45 Ruskí vojaci pri obci Robotyne sú bez posíl a rotácie

Ukrajinská armáda pokračuje v protiofenzíve pri obci Robotyne v Zaporižžskej oblasti. Ruskí vojenskí blogeri pritom podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) vyjadrujú obavy z nedostatku posíl a rotácie ruských vojakov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Aktuálna vojenská situácia v Robotyne.UKRAJINSKÁ PRAVDAAktuálna vojenská situácia v Robotyne.

9:30 Ruská protivzdušná obrana zostrelila dron útočiaci na Moskvu

Ruská protivzdušná obrana zostrelila dron, ktorý sa pokúšal zaútočiť na Moskvu. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na primátora Moskvy Sergeja Sobjanina.

„Protivzdušná obrana dnes zničila dron, ktorý letel na Moskvu,“ Sobjanin napísal na Telegrame. „Predbežne nie sú hlásené žiadne straty či škody. Záchranári sú už na mieste.“

Od začiatku mája, keď boli nad Kremľom zničené dve bezpilotné lietadlá, sa zvýšil počet dronových útokov hlboko v Rusku. Útoky dronov na ruské hlavné mesto sú v uplynulých mesiacoch čoraz častejšie. Hlavné letiská v okolí ruského hlavného mesta v uplynulých dňoch v dôsledku aktivity ukrajinských dronov opakovane uzavreli pre odchádzajúce aj prichádzajúce lety.

Informácie z predchádzajúceho dňa 25.8.:

17:20 Fínsko poskytne ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine za 94 miliónov eur

Fínsko ohlásilo už osemnásty balík vojenskej pomoci Ukrajine, a to v hodnote 94 miliónov eur. Informuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na oznámenie na internetovej stránke fínskeho ministerstva obrany. V záujme zaručenia, že pomoc bude bezpečne dopravená do svojej destinácie, konkrétne podrobnosti o obsahu balíka nie sú zverejnené, uviedol fínsky rezort obrany.

„Podpora Ukrajiny zo strany Fínska a našich spojencov zostáva neochvejná,“ povedal o najnovšej pomoci fínsky minister obrany Antti Häkkänen. „Hlavným problémom z hľadiska budúcej bezpečnosti v Európe a Fínsku je schopnosť zastaviť ruskú agresiu proti Ukrajine,“ uviedol minister.

Fínska vláda zároveň poukázala na to, že celková pomoc Helsínk Kyjivu dosiahla sumu 1,8 miliardy eur, vrátane vojenskej pomoci v hodnote 1,3 miliardy eur.

15:00 Ukrajinská armáda pokročila vo dvoch smeroch v Záporožskej oblasti, k Tokmaku sa priblížila na zhruba 20 kilometrov

Ukrajinská armáda zaznamenala v rámci svojej protiofenzívy ďalší postup vo dvoch smeroch v Záporožskej oblasti. Ako referuje web Rádia Slobodná Európa s odvolaním sa na vyhlásenie generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl na Facebooku, ukrajinské sily boli úspešné v paralelných smeroch Novodanylivka - Novoprokopivka a Mala Tokmačka - Očeretuvate.

Posledná menovaná dedina sa nachádza asi 20 kilometrov od Tokmaku, ktorý je predposledným veľkým mestom smerom k Azovskému moru. Tokmak tvorí dôležitú bariéru medzi ukrajinskými silami a mestom Melitopoľ, ktoré je vstupnou bránou na anektovaný Krym a dôležitým ruským tranzitným uzlom.

Podľa správy generálneho štábu je ukrajinská armáda „usadená“ na dosiahnutých hraniciach, delostrelectvom spôsobuje škody identifikovaným nepriateľským cieľom a vykonáva protiopatrenia proti ruskej technike.

Obranné sily Ukrajiny pokračujú v útočnej operácii v smere Bachmut a Melitopoľ. Podľa veliteľstva predovšetkým v bachmutskom smere ukrajinskí bojovníci uskutočňujú ofenzívu južne od mesta Bachmut, pričom upevňujú dosiahnuté pozície.

„Ruskí okupanti viedli neúspešné ofenzívy v okresoch Avdijivka, Marjinka a Novomychajlivka v Doneckej oblasti. Nepriateľ utrpel značné straty na personále, výzbroji a výstroji, presúva jednotky a aktívne využíva zálohy,“ píše sa v správe.

Generálny štáb dodáva, že ozbrojené sily naďalej brzdia postup ruských jednotiek smerom na Kupiank, Lyman a Bachmut a naďalej pokračujú ťažké boje.

13:10 Asi 20 % ruských zajatcov sa vzdáva dobrovoľne, tvrdí šéf ukrajinskej rozviedky

Približne pätina zajatých ruských vojakov na Ukrajine sa vzdáva dobrovoľne. Ako referuje web Rádia Slobodná Európa, povedal to šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov.

Podotkol, že ukrajinská strana zadržiava omnoho menej zajatcov ako nepriateľ, čo bolo dané dianím v úvodných fázach vojny. „V prvých dňoch invázie tu Ruská federácia pochytala strašné množstvo rukojemníkov, vrátane civilistov, príslušníkov bezpečnostných zložiek, skrátka ľudí, o ktorých si mysleli, že by mohli byť pre nich nebezpeční. Preto sú naše čísla bohužiaľ nižšie. Treba to pochopiť. A, žiaľ, myslím si, že tie čísla už nedobehneme,“ povedal Budanov.

O konkrétnych číslach sa odmietol rozprávať, pretože to podlieha štátnemu tajomstvu. Budanov však odhaduje, že asi 40 % osôb, ktoré Rusko drží v zajatí, sú civilisti, zvyšok tvoria vojaci.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec pred niekoľkými týždňami vyhlásil, že Rusko podľa odhadov drží v zajatí viac ako 20-tisíc civilistov.

9:20 Británia: Smrť Prigožina by mala destabilizačný vplyv na wagnerovcov

Úmrtie Jevgenija Prigožina, šéfa žoldnierskej Wagnerovej skupiny, by s istotou malo hlboký destabilizačný vplyv na túto skupinu. Uviedlo to v piatok britské ministerstvo obrany, informuje TASR.

Súkromné lietadlo typu Embraer Legacy 600, ktoré malo patriť Prigožinovi, sa vo štvrtok zrútilo v Tverskej oblasti severne od Moskvy. Ruské úrady oznámili, že Prigožin bol na zozname cestujúcich, z ktorých haváriu nikto neprežil.

„Nie je k dispozícii jednoznačný dôkaz, že Prigožin bol na palube a (šéf wagnerovcov) je známy tým, že dodržiava mimoriadne bezpečnostné opatrenia,“ píše britské ministerstvo obrany. To, že tento podnikateľ zahynul, je však podľa neho vysoko pravdepodobné.

Rezort obrany uviedol, že Prigožinove osobnostné vlastnosti ako hyperaktivita, mimoriadna trúfalosť, úsilie dosiahnuť výsledky a mimoriadna brutalita sa šírili Wagnerovou skupinou a je nepravdepodobné, že sa mu v tom vyrovná ktokoľvek z nasledovníkov.

9:00 Výcvik ukrajinských pilotov v USA na F-16 sa začne v októbri

Spojené štáty oznámili, že v októbri začnú s výcvikom ukrajinských pilotov na stíhačky F-16. Hovorca Pentagonu Pat Ryder vo štvrtok vysvetlil, že Ukrajinci v septembri najprv absolvujú lekcie angličtiny pre pilotov a potom začnú s leteckým výcvikom na leteckej základni národnej gardy v Tuscone. Presný počet pilotov USA zatiaľ nemajú, ale podľa Rydera rátajú s niekoľkými pilotmi a desiatkami pracovníkov logistiky a údržby.

Nie je známe, koľko bude výcvik pilotov trvať, keďže Ukrajinci sú naučení lietať na MiG-och a Suchojoch. Americkí piloti stíhačiek F-16 absolvujú výcvik za osem mesiacov, ak sú nováčikovia, a zhruba päť mesiacov, ak majú viac skúseností, povedal Ryder.

Zároveň vysvetlil, že výcvik bude zahŕňať množstvo špecifických inštrukcií, vrátane základných zručností, ako sú lietanie vo formácii a základné stíhacie manévre, bojové manévre, taktické zásahy či potlačenie nepriateľskej protivzdušnej obrany. To všetko popri školení pre pracovníkov logistiky a údržby. Spojené štáty sa rozhodli preventívne zabezpečiť výcvik ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16 po tom, čo uznali, že výcvik v Európe nakoniec dosiahne kapacitu, dodal Ryder.

Dánsko a Holandsko cez víkend sľúbili, že pošlú Ukrajine stíhačky F-16 po tom, čo potenciálnu dodávku odobrili Spojené štáty. Bojové lietadlá má v pláne poslať aj Nórsko.

8:20 Rusko údajne zmarilo ukrajinský raketový útok nad Kalužskou oblasťou

Ruská protivzdušná obrana zmarila ukrajinský raketový útok v Kalužskej oblasti juhozápadne od Moskvy a útoky dronom na nelegálne anektovaný Krymský polostrov, uviedlo v piatok skoro ráno ruské ministerstvo obrany. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Pokus Kyjeva zaútočiť „raketou na civilné ciele na území Ruskej federácie... bol zmarený,“ napísal ruský rezort obrany na platforme Telegram s tým, že nad územím Krymu bolo krem toho zneškodnených 42 dronov.

Strela bola podľa vyhlásenia ministerstva objavená a zničená systémami protivzdušnej obrany na území Kalužskej oblasti. Ministerstvo podrobnosti o spomínaných „civilných cieľoch“ nezverejnilo.

Informácie z predchádzajúceho dňa 24. 8. 2023:

20:00 Nórsky premiér Störe potvrdil správy, že Oslo daruje Kyjevu stíhačky F-16

Nórsky premiér Jonas Gahr Störe vo štvrtok potvrdil medializované informácie, že jeho krajina daruje Kyjevu stíhačky F-16. Nórsko sa tak po Holandsku a Dánsku stane treťou krajinou, ktorá Kyjevu tieto stíhačky dodá. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Plánujeme darovať Ukrajine nórske stíhačky F-16 a v pravý čas poskytneme ďalšie podrobnosti o tomto dare, ich počte aj časovom harmonograme dodania, “uviedol Störe.

Störe bol vo štvrtok na neohlásenej návšteve Kyjeva, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ešte pred oznámením o darovaní stíhačiek ohlásil ďalšiu pomoc Ukrajine. Tá zahŕňa protilietadlové rakety a odmínovacie zariadenia, ako aj zariadenia na opravu kritickej elektrickej infraštruktúry. Podľa nórskej tlačovej agentúry NTB, ktorá so Störem hovorila počas jeho návštevy, Nórsko poskytne Ukrajine päť až desať stíhačiek F-16.

Nórsko má celkovo na predaj 57 stíhačiek F-16, z ktorých už 32 predalo Rumunsku. Na predaji ďalších 12 sa dohodlo s americkou skupinou Draken International, ešte jej ich však nedodalo. NTB s odvolaním na vyjadrenie Störeho napísala, že táto transakcia bola medzičasom zrušená. Dánsko a Holandsko v nedeľu oznámili, že Ukrajine dodajú stíhačky F-16. Dánsko pošle Ukrajine 19 stíhačiek, pričom prvých šesť by malo dodať okolo Nového roka. Holandsko má týchto lietadiel 42, podľa Zelenského ich Kyjevu dodá všetky. Samotný Haag to však dosiaľ nepotvrdil. 

17:40 Pri operácii na Kryme boli zničené štyri ruské člny a najmenej 30 ruských vojakov prišlo o život

Operácia ukrajinských výsadkárov pri dedine Majak na Rusmi okupovanom polostrove Krym mala za následok poškodenie štyroch vysokorýchlostných člnov a smrť najmenej 30 ruských vojakov. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to hovorca ukrajinského vojenského spravodajstva Andrij Jusov.

Ukrajinské spravodajské sily podnikli v noci s pomocou námorníctva útok na Krym. Vo vyhlásení na Telegrame uviedli, že všetky ciele a úlohy boli splnené a žiadni Ukrajinci neutrpeli zranenia. Ukrajinci taktiež zverejnili video, ktoré zobrazuje vztýčenie ukrajinskej vlajky.

15:00 Ukrajina nemá nič spoločné s údajnou Prigožinovou smrťou, vyhlásil Zelenskyj

Ukrajina nemá nič spoločné s údajnou smrťou vodcu ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Povedal to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, píše TASR podľa denníka The Guardian a stanice Sky News.

„My sme s tým nemali nič spoločné. Každý si uvedomuje, kto s tým má niečo spoločné, “ povedal Zelenskyj médiám vrátane tlačovej agentúry Intefax-Ukrajina. Prigožin bol údajne na palube súkromného lietadla, ktoré sa v stredu zrútilo v Tverskej oblasti severne od Moskvy. Pád lietadla podľa informácií ruských úradov a médií neprežil nikto z dovedna desiatich pasažierov.

Ruský letecký úrad Rosaviacija v noci na štvrtok informoval, že podľa údajov leteckej spoločnosti bol Prigožin na palube havarovaného stroja, ktorý mu údajne aj patril. Smrť šéfa wagnerovcov však dosiaľ nijaký ruský predstaviteľ ani úrad oficiálne nepotvrdili. Sky News uvádza, že podozrenie z nejakej súvislosti s incidentom vo všeobecnosti padlo na ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý mal s Prigožinom dlhodobo spory.

Prigožin, ktorého Wagnerova skupina bojovala po boku ruskej armády na Ukrajine, zorganizoval presne dva mesiace pred pádom lietadla, 23. júna, krátku ozbrojenú vzburu proti ruskému vojenskému vedeniu. Po jej neúspechu a dohode s Kremľom sa po väčšina wagnerovcov vrátane Prigožina presunula do bieloruského exilu. Samotný Prigožin sa mal odvtedy niekoľkokrát opätovne objaviť v Rusku.

13:00 Nórsko daruje Ukrajine stíhačky F-16

Nórsko sa rozhodlo darovať Ukrajine bojové lietadlá F-16. Informuje o tom na svojej webstránke denník The Guardian s odvolaním sa na nórskeho vysielateľa TV2, ktorému to potvrdili nemenované zdroje. Koľko stíhačiek by však Nórsko vojnou zmietanej krajine poskytlo, nie je známe.

Nórske ministerstvo zahraničia bezprostredne nereagovalo na žiadosť o komentár. Ak by sa dodávka stíhačiek potvrdila, Nórsko by bolo treťou krajinou, ktorá by tak urobila. Poskytnutie strojov F-16 Ukrajine už oznámili Holandsko a Dánsko.

Nórsky premiér Jonas Gahr Støre sa vo štvrtok stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjive a oznámil dar v podobe protilietadlových striel a ďalšieho vybavenia, ale stíhačky nespomenul.

12:30 Na Kryme zaviala ukrajinská vlajka, tajné služby uskutočnili úspešnú operáciu

Ukrajinské spravodajské sily podnikli v noci s pomocou námorníctva útok na Rusmi okupovaný polostrov Krym. Ako referuje web news.sky.com, počas akcie nazvanej „špeciálna operácia“ ukrajinské sily pristáli na Kryme a bojovali s ruskými jednotkami.

„V dôsledku toho nepriateľ utrpel straty medzi personálom a nepriateľské vybavenie bolo zničené. Všetky ciele a úlohy boli splnené,“ uvádza sa vo vyhlásení na Telegrame s tým, že žiadni Ukrajinci neutrpeli zranenia.

Ukrajinci taktiež zverejnili video, ktoré zobrazuje vztýčenie ukrajinskej vlajky na okupovanom Kryme. Táto správa zatiaľ nebola overená a Rusko ju nekomentovalo.

11:50 Armáda rozšírila zisky v Záporožskej oblasti

Ukrajinská armáda uviedla, že jej jednotky rozšírili zisky na južnom fronte v Záporožskej oblasti a pokračujú v ofenzíve v okolí mesta Bachmut v Doneckej oblasti. Ukrajinský generálny štáb vo štvrtok konštatoval, že jednotky Kyjiva dosiahli úspech „v smere obcí Novodanylivka a Novoprokopivka, upevňujú svoje pozície a delostreleckou paľbou útočia na identifikované nepriateľské terče“. Obec Novoprokopivka sa nachádza južne od dediny Robotyne, o ktorej Ukrajinci v stredu povedali, že ju už majú úplne pod kontrolou. Informuje o tom web CNN.

Ukrajinský generálny štáb ďalej uviedol, že „v sektore Bachmutu pokračujú v ofenzívnych akciách južne od mesta a konsolidujú pozície“. Podľa Kyjiva Rusi pokračujú v „neúspešných ofenzívach“ v oblasti obcí Avdijivka, Marijinka and Novomychajlivka v Doneckej oblasti. „Nepriateľ má významné straty personálu, zbraní a vybavenia,“ vyhlásil generálny štáb.

Ukrajinské sily zároveň podľa Kyjiva odrážajú ruské pokusy o postup severne od mesta Kupiansk v Charkivskej oblasti aj pokusy o prielom západne od mesta Svatove v susednej Luhanskej oblasti.

9:50 Zelenskyj na Deň nezávislosti pozdravil Ukrajincov ako „slobodných ľudí“

Prezident Volodymyr Zelenskyj si vo štvrtok pripomenul štátny sviatok Deň nezávislosti Ukrajiny blahoželaním Ukrajincom, ktorých označil za "slobodných ľudí". Ocenil aj ukrajinských vojakov, ktorí vytláčajú ruské sily na juhu a východe krajiny. Informovali o tom portál britského denníka The Guardian a tlačová agentúra AFP.

Zelenskyj na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter, napísal odkaz: „Šťastný Deň nezávislosti, Ukrajina! Dnes slávime 32. výročie naše nezávislosti – nezávislosti Ukrajiny. Sviatok slobodných, silných a dôstojných ľudí. Deň rovnocenných ľudí. Ukrajinských mužov a žien. V celej našej krajine.“

A pokračoval: „V tomto boji sa počíta s každým. Pretože boj vedieme za niečo, čo je dôležité pre každého. Za nezávislú Ukrajinu. “ Štátnym sviatkom si Ukrajina vo štvrtok pripomína 32 rokov postsovietskej nezávislosti od Moskvy – 18 mesiacov po začiatku ruskej invázie na územie tohto suseda.  Na ulici v Kyjeve sú napríklad počas Dňa nezávislosti Ukrajiny vystavené zničené ruské tanky.

9:00 Zelenskyj odmieta kritiku Západu voči rozmiestneniu ukrajinských síl

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa bránil voči kritike Západu za to, ako sú rozmiestnené ukrajinské ozbrojené sily na fronte v boji proti ruským jednotkám. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

„Vie nejaký expert, aké množstvo ľudí, aké množstvo okupantov je na východe? Približne 200.000!“ povedal Zelenskyj v stredu na tlačovej konferencii v Kyjeve a reagoval tak na správu denníka The New York Times (NYT).

NYT v článku citoval predstaviteľov armády USA a ďalšieho západného predstaviteľa, podľa ktorých názoru Kyjev sústreďuje príliš málo jednotiek na juhu Ukrajiny. Práve preto sa postup ukrajinských síl smerom k Azovskému moru, do ktorého sa vkladajú veľké nádeje, zastavil, tvrdia títo predstavitelia. A odporúčajú Kyjevu, aby zmenil taktiku. Ukrajinský prezident povedal, že ruská armáda iba čaká na to, kedy Ukrajinci zanedbajú ochranu niektorých úsekov frontu, aby okamžite na východe postúpila hlbšie do územia.

„Nevzdáme sa Charkova, Donbasu, Pavlohradu ani Dnipra. A to je správne,“ vyhlásil Zelenskyj. Súčasný front na východe a juhu Ukrajiny je približne 800 kilometrov dlhý. Okrem toho musí ukrajinská armáda brániť aj niektoré úseky hranice, napríklad neďaleko Charkova a mesta Sumy, a strážiť tiež dlhú hranicu s Bieloruskom.

8:00 Kyjiv je schopný zasiahnuť ktorékoľvek miesto na Kryme

Ukrajinská armáda je schopná zasiahnuť Rusov na ktoromkoľvek mieste okupovaného polostrova Krym. „Teraz máme schopnosť zasiahnuť akúkoľvek časť dočasne okupovanej Krymskej autonómnej republiky, “povedal pre Rádio Sloboda šéf ukrajinského obranného spravodajstva Kyrylo Budanov. Tí, ktorí urobili nejaké zlé veci, by podľa jeho slov radšej mali odísť. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Tí, ktorí čakajú na príchod ukrajinských ozbrojených síl, sa podľa Budanova musia pripraviť a urobiť všetko, aby pomohli, v prvom rade prostredníctvom pomoci spravodajským agentúram a potom podporou vojakov, ktorí vstúpia na územie Krymu. Budanov dodal, že existuje viac odlišných možností oslobodenia Krymu, ale „je to nemožné bez dostatočného množstva síl a vojenských operácií.“

sita/AP Photo

7:45 Rusko stratilo ďalších vojakov, delostrelectvo aj systémy protivzdušnej obrany

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 4 375 tankov, 8 511 obrnených bojových vozidiel pechoty, 5 333 delostreleckých systémov, 723 raketometov a 494 systémov protivzdušnej obrany.

sita/Sirena telegram channel via AP

Správy z predchádzajúceho dňa 23.8.2023:

17:15 Predstavitelia predsedníctva Bosny a Hercegoviny navštívili Kyjev

Predseda predsedníctva Bosny a Hercegoviny Željko Komšič a jeho člen Denis Bečirovič pricestovali v stredu na Ukrajinu na znak podpory Kyjeva v boji proti ruskej agresii. Stretli sa aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý im poďakoval za podporu, informuje TASR na základe správy agentúry HINA.

Zelenskyj vyjadril vďaku za to, že Bosna a Hercegovina podporuje územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny. Očakáva, že Bosna nájde spôsob, ako implementovať sankcie Európskej únie voči Rusku, uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na jeho oficiálnej webovej stránke. „Ukrajina i Bosna a Hercegovina majú spoločný cieľ — členstvo v Európskej únii,“ dodal Zelenskyj.

Bosna a Srbsko sú jedinými krajinami v regióne Balkánu, ktoré oficiálne nepodporili sankcie voči Rusku, pripomína HINA. Bosnianskosrbskí predstavitelia vedení Miloradom Dodikom sú otvorene proruskí a podporujú agresiu na Ukrajine ako „boj proti nacizmu“ — ako povedal Dodik počas jednej z návštev Ruska.

Zástupcovia Bosny a Hercegoviny na oficiálnej návšteve Kyjeva.Ukrainian Presidential Press Office via APZástupcovia Bosny a Hercegoviny na oficiálnej návšteve Kyjeva.

Dodikova spojenkyňa, členka kolektívneho vedenia Željka Cvijanovičová, odmietla ísť na Ukrajinu spolu s Komšičom a Bečirovičom. Argumentovala, že o tejto návšteve vie, predsedníctvo BaH však k nej nezaujalo oficiálne stanovisko. Postoje, ktoré obaja zaujmú počas návštevy, sú ich osobné, nie oficiálne postoje predsedníctva, dodala Cvijanovičová.

Ide o prvú návštevu bosnianskych predstaviteľov na Ukrajine od začiatku ruskej vojenskej agresie vo februári 2022. V Kyjeve sa Komšič i Bečirovič zúčastnia aj na rokovaní tzv. Krymskej platformy, ktorej cieľom je brániť územnú celistvosť Ukrajiny.

15:00 Pri najnovších ruských útokoch zahynulo osem civilistov

Najmenej osem ukrajinských civilistov prišlo o život pri najnovšej vlne delostreleckých a dronových útokov zo strany Ruska. Uviedli to v stredu ukrajinskí predstavitelia, informuje TASR podľa správy agentúry DPA. Ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko na sociálnej sieti napísal, že štyria ľudia zahynuli pri dronovom útoku na školu v obci Romny v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Medzi obeťami sú zamestnanci školy vrátane učiteľov, zranenia utrpeli štyria ľudia, dodal.

Traja civilisti zahynuli a ďalší štyria utrpeli zranenia pri ostreľovaní Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedli tamojšie úrady. Ďalšia osoba zahynula a 11 ľudí utrpelo zranenia pri delostreleckom ostreľovaní Chersonskej oblasti na juhu krajiny, napísala DPA s odvolaním na ukrajinské úrady. Rozsiahle delostrelecké, dronové a raketové útoky hlásili aj predstavitelia zo Záporožskej oblasti, o zranených však zatiaľ neinformovali.

12:00 Generál Afzalov nahradí Surovikina na čele vzdušno-kozmických síl

Za dočasného veliteľa Vzdušno-kozmických síl Ruskej federácie vymenovali generála Viktora Afzalova. Nahradil odvolaného Sergeja Surovikina. TASR informácie prevzala z agentúr Reuters a AFP, ktoré sa odvolávajú na zdroje z prostredia ruskej vlády.

Ruské médiá o Surovikinovom odvolaní informovali už v utorok. Tento generál sa prestal na verejnosti objavovať po júnovom pokuse žoldnierskej Wagnerovej skupiny o vzburu. Surovikin počas vzbury šéfa wagnerovcov Jevgenija Prigožina prostredníctvom videozáznamu vyzval, aby odstúpil. Pôsobil pri tom nesvoj a nemal odznaky vojenskej hodnosti, komentuje Reuters.

Následne sa podľa Reuters objavili nepotvrdené správy ruských a zahraničných médií, že Surovikina vyšetrujú v spojitosti s možným spolupáchateľstvom a držia ho v domácom väzení.

Tento generál predtým viedol invázne sily na Ukrajine. Pôsobil aj v ruskej operácii v Sýrii, kde získal prezývku „Generál Armageddon“ za svoje neľútostné metódy. Mal blízke vzťahy s wagnerovcami.

Generálplukovník Afzalov doteraz pôsobil ako náčelník štábu vzdušno-kozmických síl.

11:00 Pri dronovom útoku v Belgorodskej oblasti zahynuli traja ľudia

Traja ľudia zahynuli v stredu pri dronovom útoku v ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou. Oznámil to tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a televízie Sky News.

„Boli zabití traja civilisti... Ukrajinské sily odpálili cez dron výbušné zariadenie, keď boli na ulici ľudia,“ uviedol Gladkov na sociálnej sieti.

K útoku prišlo v obci Lavy vo Valujskom okrese. Podľa Gladkova dvaja ľudia zahynuli okamžite po tom, čo dron zhodil v obytnej oblasti obce granát. Tretia osoba zomrela neskôr aj napriek snahám lekárov o záchranu.

Rusko pritom uviedlo, že sa mu v noci na stredu podarilo prekaziť ukrajinský dronový útok na Moskvu. Pokus o útok na Moskvu si však nevyžiadal obete na životoch a došlo počas neho len k menším škodám na administratívnej budove. Opäť však v jeho dôsledku nakrátko prerušili prevádzku moskovského medzinárodného letiska. V poslednom čase sa vyskytlo viacero takýchto útokov.

Ukrajina sa k týmto udalostiam bezprostredne nevyjadrila, no Kyjev sa len zriedkavo hlási k dronovým útokom, ktoré sa odohrali na ruskom území alebo na území kontrolovanom ruskou armádou, píše agentúra Reuters.

8:00 Ruská protivzdušná obrana zostrelila dva drony v Moskovskej oblasti

Ruská protivzdušná obrana zostrelila jeden dron nad Moskovskou oblasťou a ďalší v meste, oznámil v stredu nadránom starosta Sergej Sobianin. Ide už o šiestu noc takýchto útokov na oblasť ruskej metropoly, pripomenula tlačová agentúra AFP.

„Dnes v noci protivzdušná obrana zostrelila dron v Možajskom okrese v Moskovskej oblasti. Druhý dron zasiahol rozostavanú budovu v meste,“ uviedol Sobianin na platforme Telegram. Podľa predbežných informácií nie sú žiadne obete, dodal. Moskva a Kyjev počas vojny pravidelne hlásia prieniky dronov do svojich vzdušných priestorov, ale útoky dronov na ruské územie výrazne pribúdajú. 

V obchodnej štvrti známej ako Moscow City bolo počuť výbuch, informovala ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti. „O trochu neskôr stúpal dym z budov v tej istej štvrti,“ doplnila. Na jednej rozostavanej budove v tejto obchodnej mestskej časti sú menšie škody, napísala štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na pohotovostné služby.

Informácie z predchádzajúceho dňa 22.8.:

19:15 Ruská pohraničná stráž zabránila vstupu ozbrojených Ukrajincov do Ruska

Ruská pohraničná stráž údajne zastavila skupinu ozbrojených Ukrajincov, ktorí chceli v utorok vstúpiť na územie Ruska. Informoval o tom gubernátor ruskej Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Incident sa odohral v okrese Klimovo, ktorý hraničí s Ukrajinou i Bieloruskom, napísal Bogomaz v aplikácii Telegram. DPA však upozorňuje, že toto tvrdenie sa jej nepodarilo nezávisle overiť.

Bogomaz pochválil pohraničnú stráž, ktorá spadá pod ruskú Federálnu bezpečnostnú službu (FSB), za „hrdinskú a dobre skoordinovanú akciu“. Dodal, že v súčasnosti prebiehajú opatrenia na zaistenie bezpečnosti civilného obyvateľstva.

DPA pripomína, že v máji a júni sa ruské partizánske skupiny bojujúce proti Kremľu dostali z Ukrajiny do ruskej Belgorodskej oblasti. Niekoľko dní bojovali s ruskou armádou. Zatiaľ však neexistujú žiadne dôkazy, že by na územie Ruska prenikli príslušníci ukrajinských ozbrojených síl.

18:00 Surovikina údajne odvolali z postu veliteľa vzdušno-kozmických síl

Známy ruský novinár v utorok uviedol, že generála Sergeja Surovikina, ktorý v minulosti viedol invázne sily na Ukrajine, odvolali z postu veliteľa Vzdušno-kozmických síl Ruskej federácie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Toto tvrdenie dlhoročného šéfredaktora už neexistujúcej rozhlasovej stanice Echo Moskvy Alexeja Venediktova oficiálne miesta nepotvrdili, zmieňovali sa však o nej viaceré iné ruské médiá na sociálnych sieťach. Venediktov v aplikácii Telegram uviedol, že Surovikina odvolali oficiálnym dekrétom. Ďalšie podrobnosti neposkytol.

Surovikin sa neobjavil na verejnosti od konca júna, keď žoldnierska Vagnerova skupina a jej líder Jevgenij Prigožin viedli krátku vzburu voči ruskému vojenskému vedeniu. Počas vzbury zverejnili video, na ktorom Surovikin vyzval Prigožina, aby ustúpil. Generál pri tom vyzeral nesvoj a nemal insígnie. Ruské a zahraničné médiá odvtedy opakovane uvádzali, že Surovikina vyšetrujú pre možnú spoluúčasť na vzbure.

Surovikin si vyslúžil prezývku „generál Armagedon“ za svoje pôsobenie počas ruskej vojenskej intervencie v občianskej vojne v Sýrii. Vlani v októbri ho poverili velením ruských vojenských operácií na Ukrajine, v januári však túto úlohu odovzdali náčelníkovi generálneho štábu Valerijovi Gerasimovovi a Surovikin sa stal jeho zástupcom.

12:30 Ukrajina vystavila v centre Kyjeva zničené ruské tanky

Ukrajina v pondelok zoradila trosky ruských tankov a bojových vozidiel pozdĺž centrálneho ťahu hlavného mesta Kyjev. Ide o súčasť príprav na oslavy Dňa nezávislosti Ukrajiny, ktorý sa už po druhý raz bude konať vo vojnových podmienkach. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Štátnym sviatkom si Ukrajina vo štvrtok pripomenie 32 rokov postsovietskej nezávislosti od Moskvy, čo bude presne 18 mesiacov po  začiatku Ruskej invázie na územie svojho suseda.

Ľudia na hlavnej ulici Chreščatyk v centre metropoly si môžu prezrieť ohorené obrnené vozidlá a ďalšiu vojenskú techniku, ktoré boli usporiadané v dlhom rade ako „vojenská prehliadka mŕtvych“.

sita/AP Photo/Efrem Lukatsky

Kyjevčanka Natalia Kovalová vyjadrila zdesenie nad tým, čo trofeje z bojiska predstavujú, ale vyjadrila i presvedčenie, že Ukrajina nakoniec Rusko porazí. „Náš štát bude oslavovať. Možno nie ešte hneď, ale tá chvíľa príde a toto víťazstvo nebude len naše, ale celého sveta,“ povedala pre Reuters 59-ročná obyvateľka Kyjeva.

Sviatok nezávislosti, ktorý bude z dôvodu vojnových obetí tlmený, prichádza v kritickej chvíli pre Kyjev, pretože jeho ofenzíva proti ruským okupačným silám postupuje na východe a juhu krajiny len pomalým tempom.

Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že postup brzdia ruské mínové polia a dobre pripravené obranné línie, ako aj nedostatočná letecká podpora Ukrajiny.

Počet ukrajinských obetí je štátnym tajomstvom, ale americkí činitelia, ktorých minulý týždeň citoval denník The New York Times, odhadujú počet zabitých vojakov na takmer 70.000 a zranených na 100.000 až 120.000.

10:45 Ukrajinskí vojaci vstúpili do oslobodenej obce Robotyne, evakuujú civilistov

Príslušníci 47. brigády ukrajinskej armády vstúpili do oslobodenej obce Robotyne v Záporožskej oblasti na juhu krajiny. Na komunikačnej platforme Telegram to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. „Vojaci zo 47. brigády, ktorí vstúpili do obce Robotyne, organizujú evakuáciu civilistov v obrnených vozidlách Bradley,“ oznámila Maľarová. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany ďalej povedala, že ruskí vojaci reagujú nepretržitým bombardovaním s použitím delostrelectva. Ukrajinci podľa jej slov pokračujú v plánovaných bojových akciách a ničia Rusov.

8:00 Rusko zostrelilo niekoľko ukrajinských dronov, moskovské letiská sú opäť mimo prevádzky

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že v Moskovskej oblasti zneškodnili dve ukrajinské bezpilotné lietadlá. Ďalšie dva drony údajne zachytili nad Brianskou oblasťou severovýchodne od ukrajinských hraníc. Referuje o tom spravodajský web BBC.

V dôsledku narušenia vzdušného priestoru bezpilotnými lietadlami museli v utorok skoro ráno dočasne pozastaviť prevádzku všetkých moskovských letísk. Vzdušný priestor nad Moskvou v ostatných dňoch niekoľkokrát uzavreli, keďže správy o útokoch dronov sú čoraz pravidelnejšie.

Hoci sa Ukrajina neprihlásila k zodpovednosti za konkrétne útoky bezpilotných lietadiel, prezident Volodymyr Zelenskyj už skôr povedal, že útoky na ruské územie sú „nevyhnutným, prirodzeným a absolútne spravodlivým procesom“.

Informácie z predchádzajúceho dňa 21.8.:

19:20 Ukrajinský dron neďaleko Petrohradu zničil ruský nadzvukový bombardér

Pri pondelňajšom útoku ukrajinského bezpilotného lietadla bol zničený ruský bombardér s dlhým doletom. Ako referuje spravodajský web BBC, obrázky zverejnené na sociálnych sieťach a analyzované BBC Verify ukazujú horiaci stroj Tu-22 na leteckej základni Solcy-2 južne od Petrohradu.

Moskva uviedla, že bezpilotné lietadlo bolo zasiahnuté paľbou z ručných zbraní, ale napriek tomu sa mu podarilo „poškodiť“ lietadlo. Ukrajina to nekomentovala.

Lietadlo Tu-22 dokáže dvojnásobne prekonať rýchlosť zvuku a Rusko ho vo veľkej miere používa na útoky na mestá na Ukrajine.

Ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že útok bezpilotného lietadla nastal okolo 10:00 moskovského času. Ako lokalitu uviedlo „vojenské letisko v Novgorodskej oblasti“, kde sa nachádza Solcy-2.

„Jedno lietadlo bolo poškodené, v dôsledku teroristického činu neboli žiadne obete,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany. Zábery na Telegrame však jasne ukázali, že lietadlo zachvátil obrovský požiar. Podľa BBC Verify sú zábery dôveryhodné.

Zatiaľ čo zničenie jedného lietadla bude mať iba malý vplyv na silu súčasnej 60-člennej flotily Moskvy, operácia poukazuje na rastúcu schopnosť Kyjiva zasiahnuť ciele hlboko na ruskom území.

Najmenej jedno ďalšie lietadlo bolo poškodené na letisku Šajkovka v ruskej Kalužskej oblasti v dôsledku iného pondelňajšieho útoku bezpilotného lietadla.

18:00 Ukrajina potrebuje na prevahu na oblohe aspoň 128 stíhačiek

Ukrajina potrebuje 128 nových stíhačiek, ktoré nahradia jej staré lietadlá, a vďaka nim získa rozhodujúcu prevahu vo vzduchu. Referuje o tom web Rádia Slobodná Európa s odvolaním sa na hovorcu ukrajinských vzdušných síl Jurija Ihnata.

„Toto je číslo, ktoré máme na mysli. Vojna nás, samozrejme, môže prinútiť upraviť ho, ale skutočne potrebujeme viac ako 100 lietadiel, aby sme ich rozmiestnili na rôznych letiskách, aby sme mohli reagovať na rôzne hrozby a útoky na rôzne ciele, vrátane lietadiel a pozemných cieľov, napríklad za nepriateľskými frontovými líniami,“ vyhlásil Ihnat.

Dánsko sa zaviazalo vyslať na Ukrajinu 19 lietadiel F-16, kým Holandsko by ich mohlo poslať až 42, no presný počet zatiaľ neoznámilo. Stíhačky presunú na Ukrajinu, keď sa ukrajinskí piloti naučia, ako ich používať. Očakáva sa, že v dohľadnom čase oznámia aj ďalšie krajiny, koľko stíhačiek poskytnú Ukrajine.

SITA/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

17:40 Zelenskyj priletel do Atén, stretne sa aj s balkánskymi lídrami a Leyenovou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v pondelok na vopred neohlásenú návštevu Atén, kde sa stretne s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom a zúčastní sa na neformálnej večeri lídrov balkánskych krajín. Oznámila to kancelária gréckeho premiéra, informuje TASR na základe správ agentúry AFP a denníka The Guardian.

O príchode do Grécka informoval na platforme Telegram aj samotný Zelenskyj. Uviedol, že na programe má tiež schôdzku s gréckou prezidentkou Katerine Sakellaropulosovou.  V pondelok sa v Aténach koná neformálna večera najvyšších predstaviteľov deviatich balkánskych krajín. Zúčastnia sa na nej aj Zelenskyj, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Večera sa koná pri príležitosti 20. výročia summitu EÚ-západný Balkán, na ktorom v Solúne potvrdili európsku perspektívu pre tento región. Zelenskyj do gréckej metropole priletel z Dánska, kde bol od nedele a rokoval tam s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou a v pondelok vystúpil v dánskom parlamente. Dánsko bolo jeho treťou víkendovou zastávkou v rámci vopred neohláseného turné po európskych krajinách. V sobotu pricestoval Zelenskyj do Švédska, kde s premiérom Ulfom Kristerssonom rokoval o možnosti získania stíhačiek Gripen na posilnenie ukrajinských vzdušných síl. Kristersson neskôr v pondelok naznačil, že Švédsko zatiaľ Kyjevu svoje gripeny neposkytne.

V nedeľu sa ukrajinský prezident presunul najprv do Holandska, kde stretol s premiérom Markom Ruttem. Ten následne potvrdil, že Dánsko a Holandsko poskytnú Ukrajine stíhačky F-16. Informáciu neskôr v nedeľu potvrdila aj dánska premiérka Frederiksenová.

14:00 Zadržali ruského informátora, ktorý špehoval aj neďaleko zničenej reštaurácie v Kramatorsku

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zadržala informátora ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) pôsobiaceho na frontovej línii pri Kramatorsku v Doneckej oblasti. Referuje o tom web news.sky.com s odvolaním sa na vyhlásenie SBU.

„Páchateľom bol právnik z Kramatorska, ktorý v rokoch 2019 - 2022 žil na území Ruskej federácie a mal kontakty na špeciálne služby krajiny agresora,“ uvádza sa vo vyhlásení SBU.

Kramatorsk bol miestom júnového smrteľného raketového útoku na pizzeriu, ktorý si vyžiadal životy najmenej 11 ľudí. Muž údajne zbieral a odovzdával informácie týkajúce sa pohybu jednotiek cez kontrolné stanovištia na frontovej línii pri Kramatorsku.

Po tom, čo SBU zozbierala dôkazy vrátane telefónov a bankových účtov, na ktoré mu údajne Rusko posielalo platby, mu hrozí až 15 rokov väzenia.

11:00 Ukrajina bude môcť používať stíhačky F-16 len na svojom území

Ukrajina môže používať stíhačky F-16, ktoré jej dodajú Dánsko a Holandsko, len na svojom vlastnom území. Uviedol to v pondelok dánsky minister obrany Jakob Ellemann-Jensen, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

„Zbrane dodávame pod podmienkou, že budú použité na vyhnanie nepriateľa z ukrajinského územia a nie ďalej, “uviedol Ellemann-Jensen podľa tlačovej agentúry Ritzau. „Také sú podmienky, či už ide o tanky, bojové lietadlá alebo niečo iné,“ povedal Ellemann-Jensen.

Dánsko a Holandsko v nedeľu oznámili, že Ukrajine dodajú stíhačky F-16 americkej výroby. Prvých šesť by jej mali doručiť niekedy okolo Nového roka. Dánsko pošle Ukrajine celkovo 19 stíhačiek. Holandské letectvo ich má vo svojej výzbroji 42, no ešte nerozhodlo, či ich Kyjevu daruje všetky.

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského posilnia stíhačky F-16 ukrajinskú vzdušnú obranu a pomôžu aj ukrajinskému protiútoku na oslobodenie okupovaných území.

9:15 Ukrajina odráža ruské útoky v Charkovskej oblasti, na východe dobyla nové územie

Situácia v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny je „ťažká“, ale ukrajinské sily odrážajú ruské útoky a za posledný týždeň dobyli naspäť na východnom fronte niekoľko štvorcových kilometrov územia. V pondelok to oznámila námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

„Dôverujeme našim obrancom, ale je to tam pre nich veľmi ťažké a nepriateľ tam nepostupuje, “ dodala. Maľarová oznámil aj postup ukrajinských síl južne od mesta Bachmut, ktoré Rusko obsadilo v máji po niekoľkomesačnej krvavej bitke, a Ukrajinci tam za posledný týždeň oslobodili ďalšie tri štvorcové kilometre. Agentúra Reuters tieto správy nemohla nezávisle overiť.

Námestníčka ministra obrany ešte informovala, že v situácii na juhu nie sú žiadne výrazné zmeny. Ukrajinské sily sa tam pokúšajú preraziť cez ruské sily a dospieť k Azovskému moru.

9:10 Ukrajinské údery na tyl Rusov môžu spôsobiť paniku medzi ruskými vojakmi v prednej línii

Ukrajinské údery na oblasti v tyle ruskej armády zhoršujú morálku ruských vojakov, čo ohrozuje stabilitu ruských obranných síl na mnohých kritických miestach frontu. V hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Opakované ukrajinské útoky majú potenciál spôsobiť paniku, ktorá sa môže „rýchlo zintenzívniť a rozšíriť medzi ruskými jednotkami v prednej línii“, konštatuje inštitút. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Už predošlá správa ISW poukázala na krehkosť ruskej obrany na prednej línii a dodala, že neschopnosť Ruska rotovať jednotky na fronte naznačuje vyčerpanie rezerv. Inštitút zároveň uviedol, že ukrajinské údery na oblasti hlboko v ruskom tyle vytvárajú nespokojnosť v ruskom informačnom priestore a vyvolávajú kritiku velenia armády.

„Niektorí ruskí vojenskí blogeri vyjadrili hnev po nedávnych ukrajinských útokoch na Krymský most a vyzvali ruské sily, aby sa zacielili na rodiny, domy a ďalšie nehnuteľnosti tvorcov ukrajinských rozhodnutí, aby odradili od ďalších ukrajinských úderov proti oblastiam hlboko v ruskom tyle,“ napísal ISW.

9:00 Rusko údajne v Moskovskej oblasti zneškodnilo ďalší ukrajinský útok dronom

Ruská armáda v pondelok ráno odrazila ukrajinský útok dronom na Moskovskú oblasť, tvrdí ruské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Bezpilotné lietadlo sa po zneškodnení zrútilo západne od Moskvy, uviedol ruský rezort obrany. Škody neboli hlásené. Podľa ministerstva bol letecký útok dronom odrazený asi o 6.50 h moskovského času.

Agentúra Reuters informovala, že pre útok boli pozastavené prílety a odlety na moskovskom letisku Vnukovo. Prevádzku obmedzilo aj moskovské letisko Domodedovo „s cieľom zabezpečiť dodatočné bezpečnostné opatrenia pre lety“, informovali v pondelok ruské tlačové agentúry s odvolaním na komunikačné oddelenie letiska. 

Rusko v uplynulých mesiacoch čoraz častejšie informuje o útokoch ukrajinských dronov na pohraničné regióny aj na ruskú metropolu Moskva. Najmenej dva útoky nedávno zasiahli aj moskovskú štvrť, kde sídlia mnohé finančné a vládne inštitúcie. V máji Moskva oznámila zneškodnenie dvoch dronov, ktoré mierili na Kremeľ, pripomína AFP.

Ukrajina zvyčajne nekomentuje, kto stojí za útokmi na ruské územie, hoci oficiálni predstavitelia v súvislosti s nimi verejne vyjadrujú spokojnosť.

7:30 Ruská armáda prišla o ďalších 460 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 460 ruských vojakov. Straty na životoch v radoch ruských ozbrojených síl od začiatku vojny sa tak zvýšili na 257 930, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Moskva podľa neho za uplynulý deň prišla aj o dvanásť tankov, štrnásť obrnených bojových vozidiel pechoty, devätnásť delostreleckých systémov a dva raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 4 358 tankov, 8 449 obrnených bojových vozidiel pechoty, 5 264 delostreleckých systémov a 719 raketometov.

7:00 Bombardovanie mesta Kupiansk zranilo 11 civilistov

Jedenásť civilistov zranilo ruské delostrelecké bombardovanie mesta Kupiansk v Charkivskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Uviedol to šéf vojenskej administratívy oblasti Oleh Synjehubov. Sedem ľudí podľa neho je vo vážnom stave, zranenia ďalších troch sú stredne vážne a jedného človeka ošetrili na mieste. Terčom ruského útoku bolo centrum mesta. Bombardovanie zničilo päť áut a poškodilo budovu vzdelávacej inštitúcie a pošty. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite