Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Wagnerovci hromadne opúšťajú Bielorusko

.sita .svet

Dôvodom nespokojnosti žoldnierov sú nízke platy.

Wagnerovci hromadne opúšťajú Bielorusko sita/apphoto

viac ako tisíc žoldnierov z Wagnerovej skupiny odišlo z Bieloruska, pretože neboli spokojní so svojím platom. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na ukrajinské Národné centrum odporu.

Zdroje z Bieloruska pre spomenuté centrum uviedli, že počet wagnerovcov v krajine klesol o približne štvrtinu z pôvodného počtu 5 800 na súčasných 4 400 bojovníkov. Podľa správy centra je dôvodom „nedostatok financií z Ruska“.

Wagnerovci umiestnení v Bielorusku, nespokojní so svojimi zárobkami, podpísali zmluvy na boj v afrických krajinách alebo odišli na dovolenku bez úmyslu vrátiť sa.

Wagnerovci viedli koncom júna neúspešnú vzburu proti Moskve, ktorá odhalila veľké trhliny medzi vysokými predstaviteľmi v Rusku. Tisíce žoldnierov z Wagnerovej skupiny sa neskôr presunuli do Bieloruska, čím v dôsledku zvýšenej vojenskej aktivity na hraniciach zvýšili napätie medzi týmto spojencom Kremľa a susedným Poľskom i pobaltskými štátmi.

Samozvaný bieloruský prezident Alexander Lukašenko ešte dávnejšie vyhlásil, že wagnerovci sa budú v Bielorusku podieľať na výcviku tamojšej armády. Ukrajinské Národné centrum odporu však uviedlo, že vzhľadom na nízke platy pre inštruktorov „väčšina z nich neplánuje zostať v krajine dlhší čas“.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite