Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čínske lietadlá počas cvičení prenikli do zóny protivzdušnej obrany Taiwanu

.tasr .svet

Podľa Číny ide o dôrazné varovanie pred tajnými dohodami „taiwanských separatistov s cudzími živlami a ich provokáciami“.

Čínske lietadlá počas cvičení prenikli do zóny protivzdušnej obrany Taiwanu sita/AP Photo/Czarek Sokolowski

taiwanské ministerstvo obrany v sobotu zaznamenalo postupne 42 prienikov vojenských lietadiel do zóny protivzdušnej obrany Taiwanu. K jej narušeniu došlo krátko po tom, ako Čína zverejnila správu o začatí vojenského cvičenia v blízkosti Taiwanu.

Tlačová agentúra AFP pred tým informovala, že čínska armáda svojím vojenským cvičením reaguje na skutočnosť, že v Spojených štátoch sa na spiatočnej ceste z návštevy Paraguaja zastavil taiwanský viceprezident William Lai.

Podľa čínskej agentúry Sinchua sa na cvičeniach zúčastňujú námorníctvo a vzdušné sily. Manévre majú otestovať schopnosť armády „prevziať kontrolu nad vzdušným a námorným priestorom“ a bojovať „v reálnych bojových podmienkach“.

Majú byť tiež „dôrazným varovaním pred tajnými dohodami taiwanských separatistov s cudzími živlami a ich provokáciami“, cituje Sinchua hovorcu čínskych ozbrojených síl Š' Iho.

Ako uviedla agentúra AFP, Tchaj-pej „dôrazne odsudzuje toto iracionálne a provokatívne správanie (Číny) a vyšle príslušné sily, aby reagovali ... s cieľom brániť slobodu, demokraciu a suverenitu Taiwanu“.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a opakovane sa vyhráža použitím sily na jeho obsadenie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite