Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko tvrdí, že zneškodnilo ďalšie drony ohrozujúce Moskvu i lode v Čiernom mori

.tasr .svet

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že dron zničili vo štvrtok neskoro večer hliadkovacie lode ruského námorníctva.

Rusko tvrdí, že zneškodnilo ďalšie drony ohrozujúce Moskvu i lode v Čiernom mori SITA/AP Photo

ruská armáda zneškodnila v piatok nadránom ďalší dron, ktorý smeroval na Moskvu. Podľa britskej stanice BBC to potvrdilo ruské ministerstvo obrany i primátor Moskvy Sergej Sobianin. Niekoľko hodín predtým boli zmarený aj dronový útok, ktorý v Čiernom mori ohrozil vojnové lode ruskej Čiernomorskej flotily.

Ako uviedla agentúra AFP, protivzdušnej obrane v ruskej metropole sa v piatok v skorých ranných hodinách podarilo zmeniť dráhu letu dronu smerujúceho na Moskvu, ktorý následne dopadol na nebytovú budovu v oblasti Krasnopresnenského nábrežia.

AFP podotkla, že od bloku kancelárskych budov v obchodnej štvrti ruského hlavného mesta nazvanej Moscow-City, ktorý bol vystavený útokom dronov dvakrát v priebehu niekoľkých dní, je miesto dopadu trosiek – výstavisko Expocentr – vzdialené len asi 100 metrov, podotkla agentúra AFP. 

Podľa Sobianina na mieste zasahovali záchranné služby. K obetiam či zraneným podľa prvotných správ nedošlo. Podľa ruského ministerstva obrany na mieste nevypukol ani požiar.

„Trosky bezpilotného lietadla spadli v oblasti výstaviska Expocentr a nespôsobili výrazné škody na budove,“ uviedol Sobianin vo svojom statuse na platforme Telegram.

Na videozáznamoch, ktoré na sociálnych sieťach zverejnili očití svedkovia, však na mieste incidentu vidieť dym. Podľa internetových spravodajských webov došlo k poškodeniu ôsmeho pavilónu Expocentra na ploche 30 metrov štvorcových.         

Agentúra TASS okrem toho informovala, že vzdušný priestor v blízkosti medzinárodného letiska Vnukovo bol po zásahu voči dronu  nakrátko uzavretý, pričom meškali odlety a prílety.

Niekoľko hodín pred útokom na Moskvu Rusko zmarilo i útok námorného dronu na svoje vojnové lode v Čiernom mori, čo bol ďalší zo série útokov na jeho flotilu.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že dron zničili vo štvrtok neskoro večer hliadkovacie lode ruského námorníctva. 

Incident sa odohral 237 kilometrov juhozápadne od mesta Sevastopol, kde sa nachádza základňa ruskej Čiernomorskej flotily na Moskvou anektovanom Krymskom polostrove.

Útoky z ukrajinskej i ruskej strany v Čiernom mori sa vystupňovali, odkedy Rusko odstúpilo od dohody, ktorá umožňovala bezpečný vývoz ukrajinského obilia z ukrajinských prístavov, dodala AFP.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite