Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Taliban v Afganistane zadržal za necelé dva týždne deväť novinárov

.tasr .svet

K zadržaniam došlo v priebehu posledných 11 dní v piatich afganských provinciách. Jedného z novinárov už medzičasom prepustili.

Taliban v Afganistane zadržal za necelé dva týždne deväť novinárov

islamistické hnutie Taliban zadržalo počas necelých dvoch uplynulých týždňov v Afganistane deväť novinárov. Oznámila to v stredu organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

K zadržaniam došlo v priebehu posledných 11 dní v piatich afganských provinciách. Jedného z novinárov už medzičasom prepustili. "Medzi pracovníkmi afganských médií vládne strach a neistota," povedal výkonný riaditeľ nemeckej pobočky RSF Christian Mihr.

Afganská mediálna organizácia NAI potvrdila v pondelok zadržanie troch reportérov v južnej provincii Kandahár. „Neexistuje nijaký zrejmý dôvod na zatknutie týchto novinárov,“ uviedla.

Taliban od svojho predvlaňajšieho opätovného získania moci v Afganistane výrazne obmedzil slobodu tamojších médií. Napriek počiatočným sľubom o umiernenej vláde sa hnutie stalo ešte autoritatívnejším a dogmatickejším, pričom ženy a dievčatá do značnej miery vylúčilo z verejného života v krajine.

Z Afganistanu od opätovného prevzatia moci Talibanom ušli stovky už novinárov a ďalších mediálnych pracovníkov. Svoje povolanie zároveň prestalo vykonávať vyše 80 percent novinárok.

DPA dodáva, že tlak zo strany Talibanu, pochádzajúci najmä od jeho tajnej služby, vedie mnohé médiá k autocenzúre.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite