Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putin vyzval na prehĺbenie vzťahov medzi Ruskom a KĽDR

.tasr .svet

Rusko a Severná Kórea sa v posledných dvoch rokoch výrazne zblížili.

Putin vyzval na prehĺbenie vzťahov medzi Ruskom a KĽDR sita/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

ruský prezident Vladimir Putin vyzval v utorok na prehĺbenie vzťahov medzi Moskvou a Pchjongjangom. Uviedol to v telegrame zaslanom severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi pri príležitosti Dňa oslobodenia, informuje agentúra AFP.

Rusko a Severná Kórea, na ktoré boli uvalené medzinárodné sankcie, sa zblížili po tom, čo Rusko vo februári minulého roka vojensky napadlo Ukrajinu.

Deň oslobodenia KĽDR je podľa Putina „symbolom odvahy a hrdinstva vojakov Červenej armády a kórejských vlastencov, ktorí spoločne bojovali za oslobodenie vašej krajiny spod japonskej koloniálnej nadvlády“. Práve počas tohto ťažkého obdobia boli položené základy úzkej spolupráce medzi Moskvou a Pchjongjangom.

„Som presvedčený, že budeme pokračovať v budovaní bilaterálnej spolupráce vo všetkých oblastiach pre blaho našich národov, v záujme posilnenia stability a bezpečnosti na Kórejskom polostrove a v celom regióne severovýchodnej Ázie,“ uviedol Putin v telegrame, ktorý zverejnil Kremeľ.

Putinove vyjadrenia prišli po tom, čo ruský minister obrany Sergej Šojgu počas júlovej návštevy Pchongjangu vyzdvihol partnerstvo Ruska so Severnou Kóreou.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vtedy uviedol, že USA sa domnievajú, že Šojgu cestoval do KĽDR s cieľom zaistiť dodávky zbraní pre ruské jednotky bojujúce na Ukrajine.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite