Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svetoví umelci sa zastali politických väzňov v Bielorusku

.tasr .svet

Medzi signatármi listu sú Salman Rushdie, Herta Müllerová, Margaret Atwoodová či Elfriede Jelineková.

Svetoví umelci sa zastali politických väzňov v Bielorusku sita/AP Photo/Frank Franklin II

trinásť prominentných osobností sa zastalo zmiznutých politických väzňov v Bielorusku. V otvorenom liste obviňujú bieloruského autoritárskeho lídra Alexandra Lukašenka z únosu a mučenia týchto väzňov. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Medzi signatármi listu sú Salman Rushdie, Herta Müllerová, Margaret Atwoodová a Elfriede Jelineková, hudobníci Igor Levit a Wolf Biermann a ďalší siedmi umelci.

Posledné prezidentské voľby v Bielorusku v auguste 2020 vyvolali masívne protesty proti zmanipulovaniu výsledkov v prospech Lukašenka. Víťazstvo a šieste funkčné obdobie mu podľa volebnej komisie zaistilo 80,1 percenta hlasov. Výsledky však väčšinou medzinárodné spoločenstvo neuznáva.

Za skutočnú víťazku prezidentských volieb je považovaná opozičná líderka Sviatlana Cichanovská, ktorá ušla do exilu. Vo voľbách kandidovala namiesto svojho manžela, uväzneného politika Siarheja Cichanovského. Tento bieloruský disident skončil za mrežami v máji 2020, keď sa pripravoval na kandidovanie proti Lukašenkovi.

Podľa signatárov listu nikto nevie, kde sa v súčasnosti nachádza a či ešte žije.

Svetoznámi predstavitelia kultúry spomenuli v liste aj opozičnú líderku Maryju Kalesnikavovú. Politickú spolubojovníčku Sviatlany Cichanovskej postihla vo väzení v roku 2022 ruptúra žalúdka. Po núdzovej operácii ju údajne začiatkom tohto roka vrátili do väzenského tábora. Od februára s ňou nemajú blízki žiadny kontakt.

List upozorňuje, že medzi ľuďmi "zmiznutými" počas Lukašenkovho režimu je aj právnik Maxim Znak, politický bloger Ihar Losik, bývalý prezidentský kandidát Viktor Babariko a desiatky ďalších politických väzňov.

Aktivisti za ľudské práva obviňujú Lukašenkov mocenský aparát zo zločinov proti ľudskosti. Počas protestov zomrelo niekoľko ľudí, stovky ďalších boli zranené a štátne orgány zatkli vyše 10.000 osôb. Z Bieloruska stále prichádzajú správy o zlom zaobchádzaní s väzňami a o ich zmiznutí.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite