Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Britské a dánske stíhačky vzlietli k ruským vojenským lietadlám

.tasr .svet

Ruské lietadlá majú právo zdržiavať sa v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Britské a dánske stíhačky vzlietli k ruským vojenským lietadlám AP Photo/Lewis Joly

británia v pondelok oznámila, že jej stíhačky Typhoon zachytili ráno dve ruské bombardovacie lietadlá v medzinárodnom vzdušnom priestore severne od Škótska. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters. Podobnú akciu museli podniknúť aj dánske stíhačky nad Severným morom.

„Piloti dnes ráno vzlietli v stíhačkách Typhoon, aby zachytili dva ruské bombardéry s dlhým doletom a sledovali ich, keď leteli severne od ostrovov Shetlandy. Boli pripravení zasiahnuť proti prípadnej hrozbe voči územiu Spojeného kráľovstva,“ oznámil minister pre ozbrojené sily James Heappey.

Británia uviedla, že jej stíhačky Typhoon bežne štartujú počas takýchto incidentov, aby zabezpečili a ochránili oblohu krajiny.

Britskí piloti nedávno viedli aj hliadkovaciu misiu NATO vo vzdušnom priestore Estónska, kde zasahovali pri vyše 50 podobných vzdušných incidentoch, dodala Británia. 

Aj dve dánske stíhačky F-16 museli v pondelok vzlietnuť pre podozrenie, že v dánskom vzdušnom priestore nad Severným morom je ruské vojenské lietadlo. Agentúre DPA to uviedlo ministerstvo obrany v Kodani.

Stíhačky F-16 následne identifikovali ruské vojenské lietadlo v medzinárodnom vzdušnom priestore, povedal hovorca ministerstva.

Slovo „zachytenie“, ktoré sa objavilo v správach médií, je v tomto prípade „príliš silné“, dodal hovorca.

Podobné incidenty sa aj v minulosti často stávali, poznamenal. Ruské lietadlá majú právo zdržiavať sa v medzinárodnom vzdušnom priestore. Hovorca však nevedel s určitosťou povedať, či zaznamenali jeden alebo viac ruských strojov a aký typ.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite