Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 79. týždeň vojny (14. 8. – 20. 8. 2023)

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 79. týždeň vojny (14. 8. – 20. 8. 2023) sita/AP Photo/Libkos Ukrajinskí vojaci bojujú v okolí Bachmutu.

Správy z predchádzajúceho dňa 20.8.2023:

15:00 Holandsko a Dánsko dodajú Ukrajine stíhačky F-16

Holandský premiér Mark Rutte v nedeľu povedal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že Holandsko a Dánsko poskytnú Ukrajine stíhačky F-16. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AP.

Rutte na holandskej leteckej základni povedal, že stíhačky budú na Ukrajinu dodané, keď budú splnené bližšie nešpecifikované podmienky. Vyjadril sa tak dva dni po tom, ako Spojené štáty odobrili dodanie stíhačiek F-16 z Dánska a Holandska na Ukrajinu.

Holandsko prisľúbilo Ukrajine ďalšie stíhačky.ukrainska pravdaHolandsko prisľúbilo Ukrajine ďalšie stíhačky.

Zelenskyj pricestoval do holandského Eindhovenu v nedeľu okolo poludnia. Na vojenskej základni si spolu s Ruttem prezreli dve stíhačky F-16 zaparkované v hangári.

14:00 V Deň nezávislosti sa v Kyjeve bude konať prehliadka zničeného ruského vybavenia

Hlavné spravodajské riaditeľstvo ukrajinského ministerstva obrany nevylučuje, že Rusko by mohlo v Deň nezávislosti Ukrajiny spáchať ďalší teroristický útok. Hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat zároveň zdôraznil, že „každý deň je možné očakávať raketové útoky či iné teroristické činy“.

V Deň nezávislosti Ukrajiny 24. augusta budú záchranné a bezpečnostné zložky v Kyjive „v plnej bojovej pohotovosti“.

12:30 Londýn: Velenie vzdušných síl je pod tlakom, aby zlepšilo obranu západu Ruska

Velenie ruských vzdušných a kozmických síl je pravdepodobne pod silným tlakom, aby zlepšilo protivzdušnú obranu nad západnou časťou Ruskej federácie. Vo svojej zvodke o vývoji vojny na Ukrajine to píše britské ministerstvo obrany.

Podľa agentúry DPA ministerstvo poukazuje na to, že v posledných mesiacoch vzrástol rozsah hrozieb objavujúcich sa vo vnútrozemí Ruska. 

Údery na ciele v Rusku sú pritom zo strategického hľadiska dôležité: ruský prezident Vladimir Putin totiž „takmer určite napadol Ukrajinu s predpokladom, že to nebude mať priamy vplyv na obyvateľov Ruska“, píše sa v zvodke.

Britská stanica BBC pripomenula, že útokom bezpilotných lietadiel bolo už viackrát vystavené ruské hlavné mesto Moskva a dokonca i samotný Kremeľ. Pribúdajú aj správy o nasadení protilietadlových raketových systémov S-200 sovietskej výroby, ktoré Ukrajina už vyradila, ale zdá sa, že ho v súčasnosti používa na likvidáciu pozemných cieľov.

BBC predpokladá, že v tejto situácii bude v Rusku vyvíjaný mimoriadny tlak na náčelníka štábu vzdušných síl generálplukovníka Viktora Afzalova. 

Hlavný veliteľ týchto síl, generál Sergej Surovikin, je stále nezvestný - podľa správy britských tajných služieb bol pravdepodobne zadržaný v súvislosti s vzburou časti žoldnierov Wagnerovej skupiny z júna, dodala stanica BBC. 

11:00 Moskovské letiská Domodedovo a Vnukovo pre dron vo vzdušnom priestore opäť pozastavili prevádzku

Na moskovských letiskách Domodedovo a Vnukovo v noci na nedeľu opäť zaviedli dočasné obmedzenia týkajúce sa odletov v príletov. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ruskú agentúru Ria Novosti napojenú na Kremeľ či telegramový kanál Baza, dôvodom bola možná hrozba útoku bezpilotného lietadla.

Prílety a odlety na oboch letiskách meškajú, pričom niektoré presmerovali na tretie moskovské letisko Šeremetevo. Podľa kanálu Baza na letiskách Domodedovo a Vnukovo vyhlásili režim „koberec“, čo predstavuje „hrozbu neznámeho lietajúceho objektu vo vzdušnom priestore“. Moskovský starosta Sergej Sobianin v nedeľu ráno vyhlásil, že protivzdušná obrana v noci údajne zabránila dronu vstúpiť do vzdušného priestoru mesta.

Predtým naposledy boli na moskovských letiskách Domodedovo a Vnukovo zavedené takéto obmedzenia v noci z 9. na 10. augusta.

9:00 Ukrajinský útok zranil v ruskom meste Kursk 5 ľudí, tvrdí gubernátor

Ukrajinský dronový útok zasiahol železničnú stanicu v západoruskom meste Kursk a zranenia pri ňom utrpeli piati ľudia. Uviedol to v noci na nedeľu oblastný predstaviteľ, informovali agentúry AFP a DPA.

„Podľa predbežných informácií sa zrútil na strechu budovy železničnej stanice, po čom na streche vznikol požiar,“ uviedol gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt v aplikácii Telegram. Dodal, že päť ľudí zranili úlomky skla, pričom na miesto dorazili pohotovostné služby.

Tieto informácie nebolo možné nezávisle overiť. Kursk sa nachádza približne 90 kilometrov od ukrajinskej hranice.

DPA tiež informovala, že moskovské letiská Vnukovo a Domodedovo v noci na nedeľu dočasne zastavili odlety a pristátia. Uviedol to zástupca leteckej dopravnej služby pre ruskú štátnu agentúru Tass. Dôvod nebol bezprostredne známy. V poslednom čase však bola ruská metropola opakovane cieľom ukrajinských dronov. Pri útokoch opakovane obmedzovali aj leteckú dopravu.

Správy z predchádzajúceho dňa 19.8.:

16:00 OSN odsúdila ruský útok na centrum ukrajinského mesta Černihiv

Koordinátorka humanitárnej pomoci OSN pre Ukrajinu Denise Brownová označila za ohavný sobotňajší ruský raketový útok na centrum mesta Černihiv na severe Ukrajiny, pri ktorom zahynulo najmenej sedem ľudí a 110 utrpelo zranenia. Zároveň vyzvala Moskvu, aby prestala s útokmi na obývané oblasti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Je ohavné zaútočiť na hlavné námestie veľkého mesta v ranných hodinách, keď sú ľudia na prechádzke, pričom niektorí idú do kostola, aby oslávili deň, ktorý je pre mnohých Ukrajincov náboženským sviatkom,“ uviedla Brownová. Týmto dňom podľa AFP myslela pravoslávny sviatok Premenenia Pána, pre ktorý časť z obyvateľov Černihiva vybrala ráno na bohoslužbu.

„Odsudzujem tento opakujúci sa vzorec ruských útokov na obývané oblasti na Ukrajine, ktorými spôsobujú smrť, masívne ničenie a prudko narastajúce humanitárne potreby,“ napísala ďalej Brownová. „Útoky namierené proti civilistom alebo civilným objektom sú podľa medzinárodného humanitárneho práva prísne zakázané... Musia prestať,“ dodala.

Útok na Černihiv odsúdil už skôr aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spresnil, že ruská armáda tam zasiahla hlavné námestie vrátane činoherného divadla a univerzity. „Obyčajná sobota, ktorú Rusko premenilo na deň bolesti a straty,“ uviedol na sociálnej sieti po príchode do Švédska.

13:45 Pri útoku na Černihiv na severe Ukrajiny zahynulo 7 ľudí, zranených je vyše 100 osôb

Pri útoku ruskej armády na mesto Černihiv na severe Ukrajiny prišlo v sobotu o život 7 ľudí, informovala na svojom webe britská stanica BBC. Minister vnútra Ihor Klymenko v statuse na platforme Telegram dodal, že zranených bolo vyše 100 ľudí vrátane detí. 

O útoku na Černihiv na sociálnych sieťach informoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, pričom spresnil, že ruská armáda zasiahla hlavné námestie vrátane činoherného divadla a univerzity.

„Námestie, polytechnická univerzita, divadlo. Obyčajná sobota, ktorú Rusko premenilo na deň bolesti a straty. Sú tu mŕtvi, sú tu zranení,“ napísal v statuse na platforme Telegram.

Zničené auto po zásahu ruskej rakety v Černihive.sita/Ukrainian Emergency Service via APZničené auto po zásahu ruskej rakety v Černihive.

BBC dodala, že v budove divadla sa práve koná výstava výrobcov dronov. Gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus predtým informoval, že centrum mesta bolo pravdepodobne zasiahnuté balistickou raketou. Ľudí vyzval, aby zostali v úkrytoch.

V celej oblasti bol vyhlásený letecký poplach. Velenie ukrajinských vzdušných síl varovalo, že ruská armáda by mohla do útokov nasadiť drony.

Černihiv leží približne 150 kilometrov severne od Kyjeva smerom k hraniciam s Bieloruskom. Ruské jednotky do tohto mesta vstúpili, keď 24. februára 2022 vtrhli na Ukrajinu z viacerých smerov vrátane toho z Bieloruska. Ukrajinské jednotky potom nepriateľských vojakov vytlačili. 

Odvtedy bol sever Ukrajiny bol do značnej miery ušetrený od prudkých bojov, aké naďalej zúria na východe a juhu.      

11:15 Vojna na Ukrajine si mohla vyžiadať už pol milióna padlých a zranených

Vojna, ktorú vlani vo februári rozpútalo Rusko na Ukrajine, si na oboch stranách mohla vyžiadať už takmer pol milióna padlých a zranených vojakov. 

Tvrdí sa to v článku piatkového vydania denníka New York Times, ktorý citoval nemenované zdroje americkej vlády. Tie zároveň upozornili, že straty je ťažké odhadnúť: Kyjev svoje dáta nezverejňuje, pretože hneď na začiatku vojny oficiálne vyhlásil, že údaje o stratách zverejní až na jej konci; Moskva je zasa podozrievaná z podhodnocovania počtov svojich mŕtvych a zranených.

NYT na základe odhadov zdrojov americkej vlády predpokladá, že celkové straty Ruska sa blížia k 300.000 mužom, pričom ide o 120.000 obetí na životoch a 170.000 až 180.000 zranených.

V prípade Ukrajiny sa uvádza, že mohla prísť o približne 70.000 vojakov a ďalších 100.000 až 120.000 ich bolo zranených. Agentúra DPA upozornila, že tieto údaje nebolo možné nezávisle overiť.

V novembri predseda zboru náčelníkov štábov americkej armády Mark Milley odhadol počet zabitých alebo zranených na oboch stranách konfliktu na viac ako 100.000 v každej z týchto krajín. 

Podľa NYT však táto bilancia prudko vzrástla v zime a na jar, keď sa odohrávali napr. urputné boje o východoukrajinské mesto Bachmut. Okrem toho sa v správe pripomína, že ďalšie tisíce ukrajinských vojakov boli zabité alebo zranené počas súčasnej protiofenzívy.

Pokiaľ ide o celkový počet vojakov nasadených do bojov na Ukrajine, podľa amerických odhadov má Rusko takmer trojnásobnú prevahu: ukrajinské ozbrojené sily majú približne 500.000 mužov, zatiaľ čo ruské ozbrojené sily 1,33 milióna. Oba odhady zahŕňajú aktívne jednotky, zálohy a polovojenské skupiny a organizácie, ako napríklad známa ruská žoldnierska Vagnerova skupina.

9:00 Putin navštívil veliteľstvo Južného vojenského okruhu v Rostove nad Donom

Ruský prezident Vladimir Putin sa v meste Rostov nad Donom, kde sídli veliteľstvo Južného vojenského okruhu, ktoré riadi bojové akcie na území Ukrajiny, stretol s vojenskými veliteľmi. TASR o tom informuje na základe sobotňajšej správy ruskojazyčného webu BBC odvolávajúcej sa na vyhlásenie Kremľa.

Podľa neho si Putin vypočul správy od náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie Valerija Gerasimova, ako aj od veliteľov oblastí a ďalších vyšších dôstojníkov. 

Ďalšie podrobnosti Kremeľ neoznámil. Nie je známe ani to, kedy sa návšteva uskutočnila.

Putin miesta spojené s vojnou na Ukrajine často nenavštevuje, konštatuje BBC. Naposledy v apríli navštívil dva čiastočne okupované regióny Ukrajiny — Chersonskú a Luhanskú oblasť.

Predtým v marci v noci neohlásene zavítal do okupovaného mesta Mariupol, ktoré vlani v máji po ťažkých bojoch dobyli ruské sily.

Rostov nad Donom bol koncom júna centrom niekoľkohodinovej vzbury žoldnierov z Wagnerovej skupiny, ktorí toto  nakrátko obsadili.

Informácie z predchádzajúceho dňa 19.8.:

16:00 OSN odsúdila ruský útok na centrum ukrajinského mesta Černihiv

Koordinátorka humanitárnej pomoci OSN pre Ukrajinu Denise Brownová označila za ohavný sobotňajší ruský raketový útok na centrum mesta Černihiv na severe Ukrajiny, pri ktorom zahynulo najmenej sedem ľudí a 110 utrpelo zranenia. Zároveň vyzvala Moskvu, aby prestala s útokmi na obývané oblasti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Je ohavné zaútočiť na hlavné námestie veľkého mesta v ranných hodinách, keď sú ľudia na prechádzke, pričom niektorí idú do kostola, aby oslávili deň, ktorý je pre mnohých Ukrajincov náboženským sviatkom,“ uviedla Brownová. Týmto dňom podľa AFP myslela pravoslávny sviatok Premenenia Pána, pre ktorý časť z obyvateľov Černihiva vybrala ráno na bohoslužbu.

„Odsudzujem tento opakujúci sa vzorec ruských útokov na obývané oblasti na Ukrajine, ktorými spôsobujú smrť, masívne ničenie a prudko narastajúce humanitárne potreby,“ napísala ďalej Brownová. „Útoky namierené proti civilistom alebo civilným objektom sú podľa medzinárodného humanitárneho práva prísne zakázané... Musia prestať,“ dodala.

Útok na Černihiv odsúdil už skôr aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spresnil, že ruská armáda tam zasiahla hlavné námestie vrátane činoherného divadla a univerzity. „Obyčajná sobota, ktorú Rusko premenilo na deň bolesti a straty,“ uviedol na sociálnej sieti po príchode do Švédska.

13:45 Pri útoku na Černihiv na severe Ukrajiny zahynulo 7 ľudí, zranených je vyše 100 osôb

Pri útoku ruskej armády na mesto Černihiv na severe Ukrajiny prišlo v sobotu o život 7 ľudí, informovala na svojom webe britská stanica BBC. Minister vnútra Ihor Klymenko v statuse na platforme Telegram dodal, že zranených bolo vyše 100 ľudí vrátane detí. 

O útoku na Černihiv na sociálnych sieťach informoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, pričom spresnil, že ruská armáda zasiahla hlavné námestie vrátane činoherného divadla a univerzity.

„Námestie, polytechnická univerzita, divadlo. Obyčajná sobota, ktorú Rusko premenilo na deň bolesti a straty. Sú tu mŕtvi, sú tu zranení,“ napísal v statuse na platforme Telegram.

Zničené auto po zásahu ruskej rakety v Černihive.sita/Ukrainian Emergency Service via APZničené auto po zásahu ruskej rakety v Černihive.

BBC dodala, že v budove divadla sa práve koná výstava výrobcov dronov. Gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus predtým informoval, že centrum mesta bolo pravdepodobne zasiahnuté balistickou raketou. Ľudí vyzval, aby zostali v úkrytoch.

V celej oblasti bol vyhlásený letecký poplach. Velenie ukrajinských vzdušných síl varovalo, že ruská armáda by mohla do útokov nasadiť drony.

Černihiv leží približne 150 kilometrov severne od Kyjeva smerom k hraniciam s Bieloruskom. Ruské jednotky do tohto mesta vstúpili, keď 24. februára 2022 vtrhli na Ukrajinu z viacerých smerov vrátane toho z Bieloruska. Ukrajinské jednotky potom nepriateľských vojakov vytlačili. 

Odvtedy bol sever Ukrajiny bol do značnej miery ušetrený od prudkých bojov, aké naďalej zúria na východe a juhu.      

11:15 Vojna na Ukrajine si mohla vyžiadať už pol milióna padlých a zranených

Vojna, ktorú vlani vo februári rozpútalo Rusko na Ukrajine, si na oboch stranách mohla vyžiadať už takmer pol milióna padlých a zranených vojakov. 

Tvrdí sa to v článku piatkového vydania denníka New York Times, ktorý citoval nemenované zdroje americkej vlády. Tie zároveň upozornili, že straty je ťažké odhadnúť: Kyjev svoje dáta nezverejňuje, pretože hneď na začiatku vojny oficiálne vyhlásil, že údaje o stratách zverejní až na jej konci; Moskva je zasa podozrievaná z podhodnocovania počtov svojich mŕtvych a zranených.

NYT na základe odhadov zdrojov americkej vlády predpokladá, že celkové straty Ruska sa blížia k 300.000 mužom, pričom ide o 120.000 obetí na životoch a 170.000 až 180.000 zranených.

V prípade Ukrajiny sa uvádza, že mohla prísť o približne 70.000 vojakov a ďalších 100.000 až 120.000 ich bolo zranených. Agentúra DPA upozornila, že tieto údaje nebolo možné nezávisle overiť.

V novembri predseda zboru náčelníkov štábov americkej armády Mark Milley odhadol počet zabitých alebo zranených na oboch stranách konfliktu na viac ako 100.000 v každej z týchto krajín. 

Podľa NYT však táto bilancia prudko vzrástla v zime a na jar, keď sa odohrávali napr. urputné boje o východoukrajinské mesto Bachmut. Okrem toho sa v správe pripomína, že ďalšie tisíce ukrajinských vojakov boli zabité alebo zranené počas súčasnej protiofenzívy.

Pokiaľ ide o celkový počet vojakov nasadených do bojov na Ukrajine, podľa amerických odhadov má Rusko takmer trojnásobnú prevahu: ukrajinské ozbrojené sily majú približne 500.000 mužov, zatiaľ čo ruské ozbrojené sily 1,33 milióna. Oba odhady zahŕňajú aktívne jednotky, zálohy a polovojenské skupiny a organizácie, ako napríklad známa ruská žoldnierska Wagnerova skupina.

9:00 Putin navštívil veliteľstvo Južného vojenského okruhu v Rostove nad Donom

Ruský prezident Vladimir Putin sa v meste Rostov nad Donom, kde sídli veliteľstvo Južného vojenského okruhu, ktoré riadi bojové akcie na území Ukrajiny, stretol s vojenskými veliteľmi. TASR o tom informuje na základe sobotňajšej správy ruskojazyčného webu BBC odvolávajúcej sa na vyhlásenie Kremľa.

Podľa neho si Putin vypočul správy od náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie Valerija Gerasimova, ako aj od veliteľov oblastí a ďalších vyšších dôstojníkov. 

Ďalšie podrobnosti Kremeľ neoznámil. Nie je známe ani to, kedy sa návšteva uskutočnila.

Putin miesta spojené s vojnou na Ukrajine často nenavštevuje, konštatuje BBC. Naposledy v apríli navštívil dva čiastočne okupované regióny Ukrajiny — Chersonskú a Luhanskú oblasť.

Predtým v marci v noci neohlásene zavítal do okupovaného mesta Mariupol, ktoré vlani v máji po ťažkých bojoch dobyli ruské sily.

Rostov nad Donom bol koncom júna centrom niekoľkohodinovej vzbury žoldnierov z Wagnerovej skupiny, ktorí toto  nakrátko obsadili.

Informácie z predchádzajúceho dňa 18.8.:

19:40 Ruský útok zranil dievča a poškodil zhruba desať domov

Neplnoleté dievča v piatok zranil ruský útok na dedinu Virivka v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Sedemnásťročné dievča hospitalizovali v stredne vážnom stave, keďže má zranenú nohu. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin. Lekári podľa jeho slov zranenému dievčaťu poskytujú všetku nevyhnutnú pomoc. Dodal, že v dôsledku ruského útoku je približne desať poškodených obytných budov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

17:30 Rusko do armády mesačne mobilizuje zhruba 20-tisíc ľudí

V Rusku je podľa Kyjeva plnohodnotná mobilizácia. Každý mesiac zahŕňa približne 20-tisíc ľudí, pričom detí štátnych predstaviteľov a oligarchov sa netýka. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje vyjadrenie predstaviteľa obranného spravodajstva Ukrajiny Andrija Jusova na brífingu.

„Mobilizačné opatrenia pokračujú každý deň a každý mesiac a zhruba 20-tisíc ľudí je mesačne zmobilizovaných,“ povedal Jusov. Mobilizovaní sú podľa jeho slov najmä tí, ktorí nedávno dostali ruské pasy. Získanie ruského pasu tak vytvára potenciálne ohrozenie. Je vysoká pravdepodobnosť, že takúto osobu zadržia a pošlú do vojny, dodal Jusov.

15:05 Lukašenko priznal, že časť ruských jednotiek vtrhla na Ukrajinu z Bieloruska

Samozvaný bieloruský prezident Alexander Lukašenko priznal, že na začiatku rozsiahlej vojny vstúpili ruské jednotky na Ukrajinu z územia Bieloruska, ale nepovažuje sa za spoluzodpovedného za ruskú inváziu. Ako referuje web Ukrajinská pravda, Lukašenko to povedal v rozhovore s Dianou Pančenkovou, niekdajšou moderátorkou televíznych kanálov proruského ukrajinského politika Viktora Medvedčuka, ktorý je na Ukrajine považovaný za vlastizradcu.

Celý článok si môžete prečítať tu.

12:30 Dronový útok na Moskvu viedol k obmedzeniu prevádzky na štyroch letiskách

Z bezpečnostných dôvodov obmedzili v noci na piatok prevádzku na všetkých štyroch moskovských letiskách: Vnukovo, Domodedovo, Šeremetievo a Žukovskij. V piatok o tom s odvolaním sa na ruské médiá informovala britská stanica BBC.

SITA/AP Photo

Nariadenie Federálnej agentúry pre leteckú dopravu (Rosaviacija) súviselo s útokom dronu na Moskvu, ktorý po zneškodnení ruskou protivzdušnou obranou dopadol v centre hlavného mesta – na území výstaviska Expocentr na Krasnopresnenskom nábreží, ktoré sa nachádza neďaleko sídla úradu vlády Ruskej federácie, známeho aj ako Biely dom.

Ruské médiá podľa BBC pripomenuli, že pri predošlých útokoch dronov na Moskvu boli lety obmedzené maximálne na dvoch moskovských letiskách.

Viac o štvrtkovom zneškodnení dronov nájdete na tomto odkaze.

11:10 Mládeži v Luhanskej oblasti chcú nasilu vnútiť ruské pasy

Rusko plánuje v Luhanskej oblasti nútene distribuovať ruské pasy mládeži vo veku 14 až 18 rokov. V piatok to uviedlo ukrajinské Národné centrum odporu. Rusmi dosadení predstavitelia v oblasti sú totiž podľa centra nespokojní s malým podielom ľudí s ruskými pasmi. Mladých ľudí budú preto nútiť, aby prijali ruské pasy do 1. októbra. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Podľa Národného centra odporu budú do všetkých okupovaných okresov vyslané komisie, aby hľadali tínedžerov bez ruských pasov. „S týmto cieľom budú chodiť po domoch ,dobrovoľníci' z kremeľského mládežníckeho hnutia, ktorí pricestovali z Ruskej federácie,“ konštatovalo centrum.

Ukrajinské Centrum národného odporu predtým už tento týždeň uviedlo, že ruské úrady v okupovaných regiónoch Ukrajiny pohrozili, že nevydajú stredoškolské vysvedčenia študentom, ktorí nesúhlasili s prijatím ruských pasov.

9:00 Spojené štáty sa zaviazali schváliť presun stíhačiek F-16, keď ukrajinskí piloti absolvujú výcvik

Spojené štáty sa zaviazali hneď po ukončení výcviku schváliť presun stíhačiek F-16 na Ukrajinu. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na amerického predstaviteľa.

Plán je zabezpečiť, aby mala Ukrajina stíhačky, o ktoré sa dlho usilovala, keď jej piloti dokončia výcvik. Výcvikový program na F-16 sa mal pritom podľa očakávania začať tento mesiac, no momentálne nie je jasné, kedy presne sa začne ani ako dlho má trvať.

Vedenia v príprave programu výcviku ukrajinských pilotov sa ujali Dánsko a Holandsko, no Spojené štáty stále pracujú s ďalšími krajinami, aby zistili, kto môže ukrajinskému letectvu poskytnúť stroje F-16.

Minister zahraničných vecí Antony Blinken poslal partnerom v Dánsku a Holandsku listy, v ktorých ich ubezpečil, že presun stíhačiek bude mať „plnú podporu“ Bidenovej administratívy a po ukončení výcviku sa bude rýchlo postupovať. „Ubezpečujem vás, že urýchlene schválime potrebné žiadosti o prevod tretej strane v čase, ktorý umožní dodanie po ukončení výcviku, vrátane požadovaného oznámenia nášmu Kongresu,“ napísal Blinken.

Ako prvá o schválení presunu lietadiel informovala agentúra Reuters.

Ako ďalej uvádza CNN, jednostranový koncept výcviku dánskeho ministerstva obrany stanovuje šesťmesačný plán prípravy pilotov a pozemného personálu na prevádzku stíhačiek.

Informácie z predchádzajúceho dňa 17. 8. 2023:

20:00 Ukrajina dostala od Nemecka nové systémy protivzdušnej obrany IRIS-T

Ukrajina vo štvrtok oznámila, že dostala z Nemecka nové protilietadlové systémy IRIS-T. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Kyjev sa snaží posilňovať svoju protivzdušnú obranu voči čoraz intenzívnejším ruským raketovým útokom.

„Veľká vďaka našim partnerom za IRIS-T. Naša obloha bude viac chránená,“ napísal na sociálnych sieťach Andrij Jermak, vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Nemecko vo štvrtok potvrdilo, že dodalo Ukrajine dva systémy  IRIS-T.

18:30 Švédsky parlament schválil vojenskú pomoc Ukrajine za 3,25 miliardy korún

Švédsky parlament dal zelenú novému balíku pomoci Ukrajine v hodnote 3,25 miliardy švédskych korún. Ako informuje web Európska pravda s odvolaním sa na stránku Riksdagu, Kyjev dostane náhradné diely a núdzové zásoby v hodnote maximálne 1,1 miliardy korún, ako aj muníciu s muničnými komponentmi, odmínovacie zariadenia a dopravné prostriedky v hodnote maximálne 2,15 miliardy korún.

Parlament dal tiež vláde príležitosť predať obmedzené množstvo rakiet vzduch-vzduch typu Rb99 Spojeným štátom, ktoré ich potom dajú Ukrajine. Toto rozhodnutie znamená, že oblasť výdavkov na obranu a pohotovostné opatrenia v rozpočte vlády sa v roku 2023 zvýši o 545 miliónov korún.

17:50 Rusko oznámilo zničenie obrnených vozidiel Stryker, ktoré Ukrajine dodali USA

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že Ukrajina prišla o štyri obrnené vozidlá Stryker, ktoré jej dodali Spojené štáty. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice Sky News.

Išlo by o prvú stratu týchto vozidiel, pripomína Sky News, ktorá však správy nebola schopná nezávisle overiť.

15:10 K deklarácii o podpore Ukrajiny sa pripojili pobaltské štáty aj Bulharsko

Predsedovia vlád Estónska, Litvy a Lotyšska vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom potvrdzujú, že sa pripájajú k deklarácii G7 o podpore Ukrajiny. Referuje o tom spravodajský web CNN.

„Pevne veríme, že iba členstvo v NATO poskytne Ukrajine bezpečnostné záruky. S týmto vedomím sa pripájame k deklarácii G7 o podpore Ukrajiny. V rámci tohto multilaterálneho rámca budeme s Ukrajinou spolupracovať na vytvorení bezpečnostných záväzkov a opatrení, ktoré by Ukrajine pomohli čo najskôr vyhrať túto vojnu,“ uvádza sa vo vyhlásení. Deň pred pobaltskými štátmi sa k deklarácii pripojilo aj Bulharsko, desaťročia politický spojenec Ruska.

Deklaráciu prijali minulý mesiac na samite NATO v litovskom Vilniuse. Jej cieľom je poskytnúť Ukrajine trvalú politickú, vojenskú, finančnú a ekonomickú pomoc prostredníctvom bilaterálnych dohôd a pomôcť brať Rusko na zodpovednosť.

Skupinu G7 tvoria Japonsko, Francúzsko, Kanada, Nemecko, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty a Taliansko. V rokoch 1997 – 2014 sa táto skupina označovala ako G8, keďže do nej patrilo aj Rusko. To však už v súčasnosti nepatrí medzi najvyspelejšie ekonomiky sveta.

12:55 Ukrajinský prezident Zelenskyj podpísal zákony o predĺžení stanného práva a mobilizácie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákony o predĺžení stanného práva a mobilizácie v krajine. Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na správu na internetovej stránke parlamentu krajiny. Platnosť stanného práva a vykonávania mobilizácie sa predlžuje o 90 dní do 15. novembra. Ide už o ôsme predĺženie účinnosti tejto legislatívy od začiatku otvorenej ruskej invázie na Ukrajinu.

SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Prezident Zelenskyj predložil Verchovnej rade návrh dekrétov o predĺžení stanného práva a mobilizácie o ďalšie tri mesiace ešte 16. júla.

12:30 Na nákup 10-tisíc dronov sa Ukrajinci poskladali za tri dni

Finančná zbierka na Ukrajine s cieľom zhromaždiť 6,3 milióna dolárov na nákup 10-tisíc kamikadze dronov bola úspešne ukončená už po troch dňoch. Na komunikačnej platforme Telegram to uviedli ukrajinský vicepremiér pre inovácie a minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov a spoluzakladateľ ukrajinskej banky Monobank Oleh Horochovskyj. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Vo videopríhovore Horochovskyj povedal, že potrebných 6,3 milióna dolárov sa už nazbieralo. „Táto historická finančná zbierka je hotová. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili,“ konštatoval spoluzakladateľ Monobank.

Pri vyhlásení zbierky Fedorov uviedol, že drony nakúpia v zahraničí a na Ukrajine, budú vybavené bojovým nákladom v celkovej hodnote zhruba 1,5 milióna dolárov. „Ide o drony, ktoré sú potrebné na frontovej línii. Zmenia kurz udalostí,“ vyhlásil.

11:50 Rusko tvrdí, že v Belgorodskej oblasti odvrátilo ďalší útok s použitím dronu

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jednotky ruskej protivzdušnej obrany vo štvrtok ráno zneškodnili ukrajinské bezpilotné lietadlo, ktoré preniklo do vzdušného priestoru Belgorodskej oblasti. Uviedla to britská televízia Sky, podľa ktorej informácie o obetiach alebo materiálnych škodách zatiaľ nie sú k dispozícii.

Britská televízia pripomenula, že v podmienkach vojny nie je možné ihneď overiť tvrdenia bojujúcich strán. Ukrajina nateraz vyslanie dronu nad ruské územie, z ktorého ju Moskva obvinila, nekomentovala.

V posledných mesiacoch sa útoky bezpilotných lietadiel v Belgorodskej oblasti, ktorá hraničí s Charkovskou oblasťou na severovýchode Ukrajiny, stali takmer každodennou záležitosťou. Nárast cezhraničných útokov zaznamenali aj iné ruské mestá pri hranici s Ukrajinou.

9:20 Rusi potvrdili útok na švédsky závod v Lucku, vraj to bol vojenský cieľ

Ruské veľvyslanectvo vo Švédsku v arogantnom vyhlásení potvrdilo útok na zariadenie švédskej spoločnosti SKF v ukrajinskom Lucku v noci na 15. augusta. Tvrdí pritom, že išlo o legitímny vojenský cieľ. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Ambasáda vo svojom vyjadrení pripomenula propagandistické vyhlásenie Ministerstva obrany Ruskej federácie o zničení „kľúčových podnikov vojenského priemyslu kyjevského režimu“ a ďalej tvrdila, že „závod v Lucku je súčasťou ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu; vyrábal ložiská pre Ukroboronprom (združenie viacproduktových podnikov v rôznych odvetviach obranného priemyslu Ukrajiny, pozn. red.)“ a obvinila švédsku tlač, že „túto skutočnosť“ nespomína.

Pokračovala dokonca priamymi vyhrážkami, že „nielen švédska technika dodávaná banderovcom, ale aj podniky vojensko-priemyselného komplexu, ktoré pre nich pracujú, budú mať problémy“. Vo vyhlásení pritom vôbec nespomenuli úmrtia troch zamestnancov závodu SKF v Lucku.

Portálu Európska Pravda sa v otvorených zdrojoch nepodarilo nájsť dôkazy o spolupráci medzi SKF a Ukroboronpromom. Podľa oficiálneho vyhlásenia spoločnosti jej závod v Lucku vyrába kuželíkové ložiská „predovšetkým pre ťažký civilný automobilový priemysel“.

Informácie z predchádzajúceho dňa 16. 8. 2023: 

20:00 Raketový útok na Dnipropetrovskú oblasť zabil 18-ročného chlapca a štyroch civilistov zranil

Osemnásťročného chlapca zabil v stredu ruský raketový útok na ukrajinské mesto Mežova v Dnipropetrovskej oblasti. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy Dnipropetrovskej oblasti Serhij Lysak. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Vojenská správa oblasti dodala, že útok zranil ďalších štyroch ľudí vrátane dvojročného dievčatka, ktoré je však v stabilnom stave. Raketový útok Rusi podnikli popoludní. Jeho dôsledkom je aj požiar poľnohospodárskeho zariadenia.

19:30 Ruské útoky na Chersonskú oblasť jedného civilistu zabili a piatich zranili

Jeden ukrajinský civilista v Chersonskej oblasti pri ruských útokoch v stredu zomrel a piati ďalší utrpeli zranenia. Podľa tlačovej služby úradu regionálnej prokuratúry približne o jednej popoludní ruská delostrelecká paľba na dedinu v okrese Beryslav zabila civilistu, ktorý bol na ulici. V stredu ráno útoky ruskej armády zranili troch ľudí v meste Cherson a ďalších dvoch na iných miestach Chersonskej oblasti. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

18:30 Veliteľ pozemných síl Syrskyj priamo na kupianskom fronte riešil bojovú situáciu

Veliteľ ukrajinských pozemných síl generálplukovník Oleksandr Syrskyj pricestoval do tábora jednotiek ukrajinskej armády nasadených na fronte pri meste Kupiansk v Charkivskej oblasti. Na kupiansky front Syrskyj prišiel v súvislosti s eskaláciou bojovej situácie. „Našou úlohou je využiť túto situáciu vo svoj prospech a zlepšiť naše pozície. Pracovali sme na nevyhnutných rozhodnutiach priamo v bojovej zóne," zdôraznil Syrskyj.Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na správu mediálneho centra ukrajinskej armády.

Na bachmutskom fronte je podľa mediálneho centra situácia komplikovaná, ale pod kontrolou. Rusi podnikajú protiútoky, ukladajú v oblasti míny a nasadzujú lietadlá. Avšak aj v takýchto ťažkých podmienkach ozbrojené sily Ukrajiny postupne napredujú.

13:00 Ukrajinská mínometná paľba si v Belgorodskej oblasti vyžiadala jednu obeť

Jedna osoba prišla o život pri utorkovom ostreľovaní ruskej Belgorodskej oblasti ukrajinskými silami. Vyhlásil to tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Dedina Novaja Tavolžanka v Šebekinskom okrese sa dostala pod mínometnú paľbu, ktorú neprežil jeden človek,“ napísal Gladkov v stredu v príspevku na sociálnej sieti.

Ukrajina podľa ruských úradov ostreľovala Belgorodskú oblasť aj v minulosti. Približne pred týždňom ukrajinské jednotky zaútočili na Obec Gorkovskij v Grajvoronskom okrese a v júli bolo podľa Gladkova vypálených na dedinu Žuravľovka 21 delostreleckých granátov a tri kazetové bomby.

Podľa ruských štátnych médií milície Belgorodskej oblasti začali od začiatku augusta dostávať zbrane na obranu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov tento krok zdôvodnil ukrajinskými útokmi a doplnil, že dodávky zbraní sú monitorované.

10:30 Rusko útočilo dronmi na prístavnú infraštruktúru na Dunaji

Ruské sily spustili v noci útok dronmi na prístavnú infraštruktúru na rieke Dunaj v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Poškodili pritom sklady a sýpky, uviedol v stredu ukrajinský predstaviteľ. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper na komunikačnej platforme Telegram napísal, že „hlavným cieľom bola prístavná a obilná infraštruktúra na juhu oblasti“, na Dunaji. Zatiaľ podľa neho nehlásia žiadne obete.

Ukrajinské operačné velenie na juhu uviedlo, že Rusko zasiahlo územie, kde leží jeden z prístavov, a zničilo hangáre s obilím a poľnohospodárskymi strojmi.

Ukrajinské vzdušné sily v stredu oznámili, že nad Odesou a susednou Mykolajivskou oblasťou zničili 13 dronov Šáhid.

CNN pripomína, že malé prístavy na Dunaji sa stali životne dôležitými pre ukrajinský vývoz obilia po tom, ako Rusi minulý mesiac jednostranne odstúpili od čiernomorskej obilnej dohody. Ruské sily sa podľa ukrajinských predstaviteľov teraz zámerne zameriavajú na prístavnú infraštruktúru na rieke v rámci úsilia o zablokovanie vývozu, čo predstavuje hrozbu pre potravinovú bezpečnosť v rozvojových krajinách, ktoré sa spoliehajú na ukrajinské obilie.

SITA/Odesa Regional Administration Press Office via AP

9:40 Ukrajinská armáda na južnom fronte dobyla dedinu Urožajne

sky newsPrezident Zelenskyj navštívil nemocnicu v Záporoží.

Zelenskyj sa v Záporožskej oblasti stretol s veliteľom operačnej a strategickej skupiny vojsk v tavrijskom smere Oleksandrom Tarnavským, ako aj s niekoľkými jednotkami vrátane 3. operačnej brigády. „S veliteľom brigády sme diskutovali o najproblematickejších otázkach,“ poznamenal Zelenskyj, ktorý sa taktiež zastavil pri zdravotníckych pracovníkoch poskytujúcich pomoc zraneným vojakom a civilistom.

„Armáda zdôraznila najmä potrebu prostriedkov elektronického boja a systémov protivzdušnej obrany na boj proti nepriateľským lietadlám a dronom. Potrebné sú aj bezpilotné vzdušné zariadenia, pretože pri útočných operáciách sa rýchlo míňajú,“ uviedla Zelenského kancelária.

16:00 Rusko tvrdí, že nočnými útokmi zasiahlo vojenské priemyselné objekty na Ukrajine

Moskva tvrdí, že ruská armáda v noci na utorok zaútočila na vojenské priemyselné objekty naprieč Ukrajinou. Nočné raketové útoky na západe Ukrajiny si podľa tamojších predstaviteľov vyžiadali tri obete. TASR správu prevzala z agentúry AFP a britského denníka The Guardian.

Ukrajinský vojenský priemysel utrpel vážne škody, uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení. Dodalo, že armáda útočila raketami dlhého doletu na ukrajinské kľúčové zariadenia.

Rusko tiež uviedlo, že prvýkrát zachytilo riadené strely SCALP, ktoré Ukrajine v júli dodalo Francúzsko, napísala agentúra Reuters. Pripomína však, že správy z bojiska nedokáže nezávisle overiť.

Ruské útoky v noci zasiahli Ľvovskú a Volynskú oblasť na západe Ukrajiny, uviedli ukrajinskí predstavitelia. Moskva útočila aj na mestá Dnipro, Záporožie a Kramatorsk v blízkosti frontovej línie.

Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že v noci zneškodnili 16 z 28 ruských rakiet. Jedna z nich zasiahla v západoukrajinskom meste Luck továreň na ložiská švédskej firmy SKF. Útok si vyžiadal životy troch tamojších zamestnancov, povedal pre AFP hovorca firmy SKF Carl Bjernstam.

13:45 Rusi by mohli „prasknúť“ na jednom alebo dvoch miestach frontovej línie, naznačil britský analytik

Ukrajinská protiofenzíva síce napreduje pomalším tempom, no armáda už na dvoch alebo troch miestach dosiahla prielom v ruských pozíciách. Ako referuje web news.sky.com, tvrdí to expert na obranu Michael Clarke, niekdajší generálny riaditeľ britského Royal United Services Institute (RUSI).

„Nevieme, aké silné sú tieto prielomy, ale robia pokroky,“ vyhlásil Clarke. Podotkol, že Spojené štáty momentálne dodávajú Ukrajine obrovské množstvo munície. „Takže dúfajú, a myslím si, že táto nádej je opodstatnená, že Rusom bude chýbať kľúčová munícia tam, kde ju budú potrebovať,“ dodal Clarke.

„A určite im tam chýbajú vojaci, chýbajú záložné jednotky tam, kde ich potrebujú. A Ukrajinci dúfajú, že teraz už Rusov natiahli natoľko, že na jednom alebo dvoch miestach 'prasknú'.“

V súvislosti s utorňajšími útokmi na západoukrajinskú Ľvovskú oblasť Clarke predpokladá, že Rusi udreli z psychologických dôvodov. „Neexistuje tam veľa protivzdušnej obrany, pretože viete, Kyjev a Odesa sú vo vzduchu dobre bránené. Rusi posielajú obyvateľom Ukrajiny správu, že nikde nie je bezpečne, a že ak sa Moskva stane terčom útokov bezpilotných lietadiel, oni použijú oveľa výkonnejšie riadené strely,“ zakončil Clarke.

12:00 Rusi zasiahli priemyselný objekt v Lucku, zahynuli traja ľudia

Rusko počas rozsiahleho nočného útoku zasiahlo aj priemyselný objekt v Lucku, pričom zahynuli traja ľudia. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Starosta mesta Ihor Poliščuk informoval, že Rusi pri útoku zasiahli „jeden z priemyselných závodov v Lucku“ a na mieste pracujú všetky záchranné zložky. Šéf vojenskej správy Volynskej oblasti Jurij Pohuľajko neskôr oznámil, že v dôsledku zásahu sú obete. „Do tejto chvíle zomreli traja ľudia. Niekoľko ďalších zranených previezli do nemocnice,“ informoval.

8:00 Rusko podniklo útoky na západe Ukrajiny

Rusko podniklo v noci na utorok raketové útoky na Ľvovskú a Volynskú oblasť na západe Ukrajiny, informovali ukrajinskí predstavitelia. TASR správu prevzala z agentúr Reuters a AFP.

„Veľa rakiet bolo zostrelených,“ uviedol starosta mesta Ľvov Andrij Sadovyj v aplikácii Telegram. Dodal, že pri útoku boli v meste zasiahnuté obytné budovy.

Zasiahnuté domy v Ľvove.Zasiahnuté domy v Ľvove.

Rozsah útoku a celý rozsah škôd neboli bezprostredne jasné. Guvernér Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj predtým povedal, že do oblasti smeruje „kopa ruských rakiet“.

Ukrajinské médiá informovali, že podľa predbežných informácií išlo o najväčší vzdušný útok na Ľvovskú oblasť od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Agentúra Reuters nedokázala tieto správy bezprostredne potvrdiť.

Pri ruskom nálete na mesto Luck vo Volynskej oblasti bol zasiahnutý aj jeden priemyselný podnik. Zranenia utrpeli najmenej dvaja ľudia, uviedli miestne úrady.

Informácie z predchádzajúceho dňa 14. 8. 2023:

18:45 USA pošlú Ukrajine ďalšiu pomoc v hodnote 200 miliónov dolárov

Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalšiu pomoc v hodnote 200 miliónov dolárov. Nová dodávka zahŕňa muníciu pre protivzdušnú obranu, delostrelecké náboje či ďalšie vybavenie na odstraňovanie mín, oznámil v pondelok vo vyhlásení americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Washingtonu umožnilo poslať Ukrajine ďalšie vybavenie v hodnote 200 miliónov dolárov odhalenie chyby v účtovníctve.

Americké ministerstvo obrany totiž v júni oznámilo, že má k dispozícii ďalších 6,2 miliardy dolárov na pomoc pre Ukrajinu, pretože pri predchádzajúcich balíkoch pomoci bola cena niektorých zbraní nadhodnotená.

V rámci tejto rozšírenej pomoci Washington pošle Kyjevu muníciu pre protivzdušné systémy Patriot a raketomety Himars, 12 miliónov nábojov do malých zbraní a granátov.

„Rusko túto vojnu začalo a môže ju kedykoľvek skončiť tým, že stiahne svoje sily z Ukrajiny a zastaví svoj brutálny útok. Kým to spraví, Spojené štáty a naši partneri a spojenci budú stáť zjednotení s Ukrajinou tak dlho, ako bude treba,“ uviedol Blinken vo vyhlásení.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena poskytla od začiatku ruskej invázie vlani vo februári Ukrajine bezpečnostnú pomoc v hodnote 43 miliárd dolárov. Minulý týždeň pritom americký Kongres odsúhlasil ďalšiu pomoc v hodnote 13 miliárd dolárov.

16:45 Na okupovanom území po sebe strieľali kadyrovovci a Dagestanci

V okupovanej dedine Mychajlivka v Záporožskej oblasti nastal konflikt medzi jednotkami ruskej armády. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ukrajinské Národné centrum odporu, do sobotňajšieho incidentu boli zapojení bojovníci čečenského vodcu Ramzana Kadyrova a Dagestanci.

Do spomenutej obce prišli v sobotu ruskí propagandisti, aby nakrútili príbeh o mimoriadnom prínose vysokého predstaviteľa z radov kadyrovovcov pri rozvoji okupovaných území. Vo večerných hodinách sa kadyrovovci a dagestanskí bojovníci z inej jednotky ruských okupačných síl dostali do slovnej potýčky.

Počas hádky jeden z okupantov začal strieľať do vzduchu. Pri potýčke utrpel jeden z okupantov početné bodné rany nezlučiteľné so životom. To viedlo k otvorenej konfrontácii medzi jednotkami, počas ktorej boli použité granátomety, ručné granáty a automatické zbrane. Podľa Národného centra odporu boli úspešnejší Dagestanci.

Na oboch stranách prišlo o život dohromady 20 vojakov a viac ako 40 utrpelo zranenia. Veliteľa jednotky kadyrovovcov za trest poslali do prvej línie.

13:30 Ozbrojené sily tvrdia, že zostrelili ruský útočný vrtuľník

Ukrajinské ozbrojené sily tvrdia, že v pondelok v skorých ranných hodinách zničili ruský útočný vrtuľník Ka-52. Ako informuje web news.sky.com s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo obrany, vrtuľník zostrelili približne o 5:00 v oblasti Bachmutu. Televízia Sky News podotkla, že nedokáže nezávisle overiť túto správu.

Rusko dlhodobo o stroji Ka-52 tvrdí, že je „najlepším vrtuľníkom na svete“. Nezávislá monitorovacia skupina Oryx tento mesiac informovala, že Rusko stratilo celkovo 40 helikoptér. Tieto špičkové vrtuľníky ruskej armáde výrazne pomohli narušiť plány ukrajinských pozemných síl v protiofenzívnom postupe.

 10:45 Do Kyjeva pricestoval nemecký minister financií

Nemecko stojí po boku Ukrajiny, uviedol nemecký minister financií Christian Lindner v pondelok po príchode vlakom do ukrajinskej metropoly Kyjev. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá pripomína, že ide o jeho prvú návštevu Ukrajiny od začiatku vojny.

Lindner ďalej uviedol, že bude viesť „veľmi konkrétne“ rokovania s ukrajinskými predstaviteľmi o tom, aby môže nemecké ministerstvo financií podporiť Ukrajinu v súčasnosti, ale i v budúcnosti. Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 poskytlo Nemecko Ukrajine približne 22 miliárd eur vo forme humanitárnej, finančnej a vojenskej pomoci, pripomenul.

„Ukrajina nesmie prehrať túto vojnu,“ zdôraznil Lindner. Jeho rokovania v Kyjeve sa nemajú týkať len súčasnej situácie. "Pozrieme sa a do budúcnosti," upozornil.    Diskusie budú zamerané na možné oblasti spolupráce vrátane priamych zahraničných investícií a colných záležitostí, vysvetlil.

Nemecko je v súčasnosti pod rastúcim tlakom Kyjeva, aby mu dodalo rakety s plochou dráhou letu Taurus, ktoré majú účinný dostrel presahujúci 500 kilometrov. Nemecká vláda sa však zdráha tieto rakety poskytnúť pre obavy, že Ukrajina by nimi mohla zasiahnuť ruské územie a eskalovať konflikt.

Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak pre nemecký denník Bild povedal, že rakety Taurus sú pre ukrajinskú protiofenzívu „rozhodujúce„. Zároveň ubezpečil, že budú využité „výlučne na území Ukrajiny, v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc z roku 1991“.

9:30 Rusko v noci opäť útočilo raketami a dronmi na Odesu

Ukrajinská protivzdušná obrana odrazila v noci na pondelok tri útoky ruských síl na Odesu. Bolo pri nich zničených 15 bezpilotných lietadiel a osem rakiet Kalibr, informovalo ruské vysielanie BBC s odvolaním sa na miestne úrady.

„Nepriateľ v noci trikrát zaútočil na Odeskú oblasť dvoma vlnami útočných dronov, celkovo 15 kusmi, a ôsmimi námorných rakiet typu Kalibr. Všetky útoky sily protivzdušnej obrany odrazili,“ cituje BBC hovorcu odeskej vojenskej správy Serhija Bratčuka.

Výsledok nočného útoku na Odesu.

Úlomky rakiet podľa Bratčuka poškodili hostel v centre Odesy, ako aj supermarket. Okrem toho spôsobili požiar dvoch budov. Traja zamestnanci supermarketu utrpeli zranenia.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite