Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podľa experta nový variant koronavírusu EG.5 nepredstavuje mimoriadne nebezpečenstvo

.tasr .svet

Tento variant, nazývaný aj Eris podľa starogréckej bohyne sváru, sa šíri pozoruhodne rýchlo a dokáže sa vyhnúť pôsobeniu imunitného systému. Závažnosť ochorenia je však v porovnaní s inými variantami nezmenená.

Podľa experta nový variant koronavírusu EG.5 nepredstavuje mimoriadne nebezpečenstvo SITA/Julian Stratenschulte/dpa via AP

nový variant koronavírusu EG.5 sa vo svete naďalej šíri; mimoriadne nebezpečenstvo však nepredstavuje. Uviedol to expert z univerzity v švajčiarskom Bazileji Richard Neher. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry DPA.

„EG.5 podľa mojich odhadov nepredstavuje mimoriadne nebezpečenstvo,“ povedal Neher, vedúci pracovnej skupiny na výskum vírusov a baktérií na univerzite v švajčiarskom Bazileji.

Svetová zdravotnícka organizácia WHO v stredu (9. augusta) EG.5 označila za  tzv. variant záujmu. Dodala však, že na základe doterajších pozorovaní by pre verejné zdravie nemal predstavovať väčšiu hrozbu než iné varianty.

Prvé prípady EG.5 podľa WHO zaznamenali vo februári tohto roka. V období 17. – 23. júla podľa údajov WHO tvoril 17,4 percenta všetkých prípadov koronavírusu vo svete a čoskoro by sa mohol v niektorých krajinách – dokonca i globálne – stať dominantným variantom.

EG.5 má jednu mutáciu, ktorá mu umožňuje lepšie sa vyhnúť pôsobeniu imunitného systému. „Tá istá mutácia sa však vyskytuje aj u iných variantov,“ vysvetlil Neher.

Tento profesor takisto upozornil, že na konci leta po období s nízkym počtom prípadov, sa ich počty opäť zvýšia. „EG.5 v zásade nie je odlišný od iných variantov, prechádza však postupným – ale rýchlym – vývojom, ako v spojitosti s (koronavírusomo) SARS-CoV-2 už istý čas pozorujeme,“ dodal.

Názov Eris sa rozšíril na sociálnych sieťach, píše stanica BBC. WHO však v júni 2021 začala využívať nové pomenovania variantov podľa písmen gréckej abecedy.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite