Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľsko rozmiestni v blízkosti hraníc s Bieloruskom 10 000 vojakov

.tasr .svet

Poľsko nedávno varovalo, že hrozia provokácie zo strany Bieloruska a riziko predstavujú aj žoldnieri z ruskej Wagnerovej skupiny.

Poľsko rozmiestni v blízkosti hraníc s Bieloruskom 10 000 vojakov SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski

poľsko rozmiestni v blízkosti hraníc s Bieloruskom približne 10 000 vojakov. Vo štvrtok to oznámil poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. TASR o tom informuje podľa správ agentúry Reuters a spravodajskej televízie TVN24.

„Na hraniciach sa bude nachádzať zhruba 10 000 vojakov, z toho 4000 bude priamo podporovať pohraničnú stráž, 6000 ich bude v zálohe,“ povedal Blaszczak v rozhovore pre verejnoprávny Poľský rozhlas. „Presúvame armádu bližšie k hraniciam s Bieloruskom, aby sme odstrašili agresora, aby sa neodvážil nás napadnúť,“ dodal.

Námestník poľského ministra vnútra Maciej Wasik v stredu avizoval, že Poľsko pošle na hranicu s Bieloruskom ďalších 2000 vojakov, pripomína Reuters. Poľsko nedávno varovalo, že hrozia provokácie zo strany Bieloruska a riziko predstavujú aj žoldnieri z ruskej Wgnerovej skupiny, ktorí sa v súčasnosti v Bielorusku nachádzajú.

Poľsko tiež v posledných mesiacoch zaznamenalo nárast počtu migrantov najmä z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa snažili prekročiť hranice. Podľa poľskej Pohraničnej stráže sa do krajiny z Bieloruska pokúsilo zatiaľ tento rok dostať 19.000 migrantov, pričom za celý rok 2022 to bolo 16.000 migrantov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite