Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teplota hladiny oceánov dosiahla nový rekord

.tasr .svet

Oceány podľa vedcov absorbujú 90 percent prebytočného tepla vznikajúceho v dôsledku ľudskej činnosti. Ich teploty od apríla tohto roka pravidelne prekonávajú zaznamenané sezónne rekordy.

Teplota hladiny oceánov dosiahla nový rekord

priemerná teploty hladín svetových oceánov dosiahla v uplynulom týždni nové zaznamenané maximum na úrovni 20,96 stupňa Celzia. Ukázali to v piatok údaje Služby monitorovania zmeny klímy programu Copernicus (C3S) Európskej únie, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Táto hodnota pochádza z 30. júla, vyplýva z databázy ERA5. Doterajší rekord bol 20,95 stupňa Celzia z marca 2016, uviedla hovorkyňa európskeho programu. Údaje nezahŕňali polárne oblasti.

„Oceánska vlna horúčav je bezprostrednou hrozbou pre niektoré morské organizmy. Na Floride už pozorujeme blednutie koralov ako priamy následok. Očakávam, že sa objavia ďalšie následky,“ uviedol Piers Forster z Medzinárodného centra pre klímu na Univerzite v Leeds.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite