Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rakúsky kancelár navrhuje zakotviť v ústave právo na finančnú hotovosť

.tasr .svet

Kancelár vo vyhlásení zverejnenom v piatok uviedol, že „čoraz viac ľudí znepokojuje, že hotovosť by v Rakúsku mohla byť obmedzená ako platobný prostriedok“​.

Rakúsky kancelár navrhuje zakotviť v ústave právo na finančnú hotovosť SITAAP Photo/Francois Walschaerts

rakúsky kancelár Karl Nehammer navrhuje, aby sa v ústave krajiny zakotvilo právo na používanie finančnej hotovosti, ktorá je v krajine naďalej populárnejšia ako v mnohých iných štátoch. Kancelár vo vyhlásení zverejnenom v piatok uviedol, že „čoraz viac ľudí znepokojuje, že hotovosť by v Rakúsku mohla byť obmedzená ako platobný prostriedok“. „Ľudia v Rakúsku majú právo na hotovosť," povedal Nehammer. Podľa rakúskej vlády sa v krajine ročne z bankomatov vyberie hotovosť v sume 47 miliárd eur.

Ochrana používania hotovosti je aj požiadavkou krajne pravicovej opozičnej Slobodnej strany Rakúska, ktorá v posledných mesiacoch vedie v predvolebných prieskumoch. Voľby v krajine majú byť v budúcom roku. Líder slobodných Herbert Kickl obvinil Nehammera z ukradnutia myšlienok jeho strany a vyhlásil, že kancelárova „náhle objavená láska k hotovosti“ má len za cieľ „zabezpečiť jeho politické prežitie“.

Stredoľavicová Sociálnodemokratická strana Rakúska, ktorá je v terajšom rakúskom parlamente najväčšou opozičnou stranou, vyzvala na zachovanie najmenej jedného bankomatu v každej obci a obvinila kancelára z „čistého populizmu". „Aj keď napíšeme slovo ,hotovosť’ v ústave stokrát, neznamená to, že v Rakúsku bude aspoň jeden bankomat,“ povedal šéf parlamentnej skupiny sociálnych demokratov Philip Kucher.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite