Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Medzinárodný trestný súd možno vydá na Putina ďalší zatykač

.sita .svet

Prípadný zatykač by súvisel s vojnovými zločinmi spáchanými súkromnou žoldnierskou Wagnerovou skupinou.

Medzinárodný trestný súd možno vydá na Putina ďalší zatykač SITA/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

medzinárodný trestný súd (ICC) by mohol vydať ďalší zatykať na ruského vodcu Vladimira Putina. Ako referuje web rmf24.pl, v rozhovore pre Hlas Ameriky to povedal predseda ICC Piotr Hofmański. Prípadný zatykač by súvisel s vojnovými zločinmi spáchanými súkromnou žoldnierskou Wagnerovou skupinou.

Napriek tomu, že právny štatút skupín ako wagnerovci zostáva nejasný a podľa ruskej legislatívy sú dokonca nelegálne, ich členovia sa zúčastňovali a zrejme stále zúčastňujú na bojoch na Ukrajine po boku ruskej armády.

„Prokurátor Medzinárodného trestného súdu môže sudcov ICC požiadať o vydanie zatykača. Tí rozhodnú, či existujú dôvody na vydanie ďalších zatykačov. Prokurátor jasne uviedol, že aktívne vedie nové vyšetrovanie na Ukrajine, ako aj v iných krajinách, a v tomto smere očakávame ďalšie kroky,“ povedal Hofmański.

ICC vydal 17. marca tohto roka zatykač na Putina a komisárku pre práva detí pri úrade ruského prezidenta Mariu Ľvovú-Belovú za nelegálne deportácie tisícok detí z Ukrajiny.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite