Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trumpa obvinili za snahu zvrátiť výsledky volieb v roku 2020

.tasr .svet

V 45-stranovej obžalobe predloženej osobitným vyšetrovateľom Jackom Smithom je Trump obvinený v štyroch bodoch.

Trumpa obvinili za snahu zvrátiť výsledky volieb v roku 2020 SITA/AP Photo/Jon Elswic

bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v utorok obžalovali v rámci vyšetrovania jeho snáh o zvrátenie výsledkov volieb z roku 2020. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a AP. 

V 45-stranovej obžalobe predloženej osobitným vyšetrovateľom Jackom Smithom je Trump obvinený v štyroch bodoch. Obžaloba zahŕňa obvinenie zo sprisahania s cieľom podviesť vládu Spojených štátov či z bránenia úradného výkonu - zasadnutia amerického Kongresu 6. januára 2021, na ktorom malo byť potvrdené víťazstvo súčasného prezidenta USA Joea Bidena vo voľbách. V tento deň vtrhli Trumpovi podporovatelia do budovy Kapitolu.

„Cieľom sprisahania bolo zvrátiť legitímne výsledky prezidentských volieb z roku 2020 vedomým tvrdením o volebnom podvode, “uvádza sa v obžalobe.

Podľa agentúry AFP ide o doposiaľ najvážnejšiu právnu hrozbu, ktorej musí Trump čeliť. V súčasnosti pritom vedie kampaň v prezidentských voľbách.

Ide už o tretie obvinenie vznesené voči Trumpovi v čase, keď sa snaží o svoj návrat do Bieleho domu, pripomína AP. Smith totiž už v júni obvinil Trumpa z ukrývania tajných dokumentov v jeho rezidencii na Floride. Ešte v marci exprezidenta obvinili v súvislosti s podplácaním pornoherečky. V rámci týchto obvinení čelil Trump ako prvý bývalý prezident USA obvineniu z trestného činu.

Usvedčenie v žiadnom z prípadov mu však nebude brániť v kandidovaní na prezidenta alebo vo výkone tejto funkcie, uvádza AP.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite