Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 77. týždeň vojny (31. 7. – 6 .8. 2023)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 77. týždeň vojny (31. 7. – 6 .8. 2023) SITA/AP Photo Budova v Moskve po ukrajinskom útoku dronmi, 1. 8. 2023
Správy z predchádzajúceho dňa 6. 8. 2023:

19:00 Ukrajinské údery na ruské námorné ciele môžu byť prípravou širšej protiofenzívy, uvádza ISW

Ukrajinské údery na ruské námorné ciele sú podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) pravdepodobne cielenou kampaňou narúšania dodávok so zámerom vydláždiť cestu pre širšiu protiofenzívu. „Predchádzajúce úsilie Ukrajiny pri narúšaní vojenského potenciálu nepriateľa sa sústreďovalo hlavne na ruské ciele na pevnine, ale zdá sa, že ukrajinské sily teraz do tohto úsilia zahŕňajú aj námorné ciele,“ uviedol ISW. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Ukrajinské sily teda pokračujú vo vytváraní podmienok pre budúce rozhodujúce operácie, ako to robili pred protiofenzívnymi akciami v Charkivskej a Chersonskej oblasti v roku 2022, “dodal Inštitút pre štúdium vojny.

17:30 Ukrajina raketami zasiahla aj most pri meste Heničesk

Ukrajinská armáda v nedeľu raketami zasiahla most spájajúci okupované mesto Heničesk s Arabatskou kosou, ktorá sa tiahne vedľa východného pobrežia Krymu. Heničesk leží zhruba 20 kilometrov severne od Krymu. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram Rusmi dosadený líder okupovanej časti ukrajinskej Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Podľa vyjadrenia Salda ukrajinské sily na most zaútočili dvanástimi raketami, pričom deväť z nich ruská protivzdušná obrana zostrelila. Jeden civilista, ktorý autom prechádzal po moste, bol údajne zranený.

„Plynovod Strilkove – Heničesk prechádzajúci vedľa mosta je tiež zablokovaný. Viac ako 20-tisíc obyvateľov mesta zostalo bez dodávok plynu," dodal Saldo.

Krátko pred správou o útoku na most pri meste Heničesk Rusi informovali aj o ukrajinskom údere na Čonharský most, ktorý spája okupovaný Krym s Chersonskou oblasťou.

 

16:40 Kyjev podnikol útok na Čonharský most

Ukrajinská armáda podnikla útok na Čonharský most, ktorý spája okupovaný polostrov Krym s Chersonskou oblasťou na juhu Ukrajiny. Ruské médiá uviedli, že most zasiahli tri alebo štyri explózie. Informuje o tom web Sky News.

Rusmi dosadený líder Krymu Sergej Aksionov povedal, že Ukrajina na most zaútočila raketami. „Nepriateľ podnikol raketový útok na oblasť Čonharského mosta na severe Krymu," napísal na komunikačnej platforme Telegram.

Podľa Aksionova väčšinu rakiet zostrelili, ale jedna dopadla na cieľ. „Poškodená je vozovka cestného mosta, práce na oprave sa už začínajú. Nie sú nijaké obete," napísal na Telegrame.

Čonharský most, ktorý je jedným z mála spojení medzi Krymom a pevninou, Ukrajina zasiahla už v júni. Najnovší útok prišiel po tom, ako ukrajinský bezpilotný čln zaútočil pri Krymskom moste, ktorý cez Kerčský prieliv spája polostrov s Ruskom.

12:00 Polovica z 30-tisíc ruských výsadkárov nasadených na Ukrajine je mŕtva alebo zranená

Rusko od začiatku vojny na Ukrajine stratilo zhruba 15-tisíc čiže najmenej polovicu príslušníkov svojich výsadkových jednotiek nasadených v krajine. Uviedlo to v najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine britské ministerstvo obrany. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Spravodajská služba britského rezortu obrany konštatuje, že počas osláv Dňa výsadkových síl Ruskej federácie ich veliteľ generálplukovník Michail Teplinskij zverejnil očividne nepovolené údaje o rozsahu strát na Ukrajine. Podľa Teplinského 8 500 výsadkárov, ktorí boli zranení, sa aj tak vrátili do služby alebo neopustili front. „Toto video bolo rýchlo z kanálov ruského ministerstva obrany vymazané," uviedla spravodajská služba britského rezortu obrany. Teplinskij síce nepovedal, koľko výsadkárov bolo na Ukrajine zabitých a tak vážne zranených, že sa nemohli vrátiť do služby, avšak extrapolácia na základe jeho údajov o počte ľahko zranených „potvrdzuje odhad, že zabitých alebo zranených bolo najmenej 50 percent z 30-tisíc výsadkárov, ktorých v roku 2022 nasadili na Ukrajine," dodalo britské ministerstvo obrany.

11:20 Protivzdušná obrana v noci na nedeľu zostrelila 30 ruských rakiet a 27 dronov

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že v noci zo soboty na nedeľu protivzdušná obrana krajiny zostrelila 30 ruských rakiet a 27 samovraždených dronov. Podľa vzdušných síl Ukrajiny Rusko v sobotu večer podniklo útok 14 raketami Kalibr a tromi strelami Kinžal. Protivzdušná obrana zostrelila dvanásť rakiet Kalibr. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Moskva v útoku pokračovala v skorých ranných hodinách v nedeľu samovraždenými dronmi Šáhid, raketami Kalibr odpálenými z Čierneho mora a strelami s plochou dráhou letu Ch-101/Ch-555 odpálenými zo strategických bombardérov Tu-96. Počas tejto druhej vlny ukrajinská protivzdušná obrana zničili všetkých 27 dronov Šáhid, päť zo šiestich rakiet Kalibr a 13 z dvadsiatich striel Ch-101/Ch-555.

Ruská armáda v dvoch vlnách útokov mierila na niekoľko ukrajinských regiónov. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj uviedol, že terčom bol napríklad závod na výrobu motorov Motor Sič. Vojenská administratíva Chmeľnyckej oblasti konštatovala, že na región Rusi v noci zaútočili niekoľkokrát, ale väčšinu rakiet zastavila protivzdušná obrana. Ruské sily podľa administratívy Chmeľnyckej oblasti pravdepodobne mierili na letisko Starokosťantyniv.

9:20 Armáda odrazila ruské útoky v Zaporižžskej a Doneckej oblasti

Ukrajina odrazila ruský útok pri obci Robotyne v Zaporižžskej oblasti približne 20 kilometrov južne od mesta Orichiv. Uviedol to v sobotu večer ukrajinský generálny štáb. Podľa jeho správy sa Rusko sústreďuje na to, aby zabránilo ďalšiemu postupu Ukrajiny v rámci jej protiofenzívy, ktorá trvá dva mesiace. Ruské sily sa tiež pokúsili opäť získať obec Staromajorske v južnej časti Doneckej oblasti, uviedol generálny štáb. Dodal, že odrazený bol aj útok Rusov v oblasti mesta Lyman. Informuje o tom web Kyiv Independent.

9:00 Ruská armáda prišla o ďalších 590 vojakov

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 4 237 tankov, 8 262 obrnených bojových vozidiel pechoty, 4 965 delostreleckých systémov a 705 raketometov.

8:30 Rusi zasiahli transfúznu stanicu, hlásia obete

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu informoval, že riadená strela vystrelená z pozícií ruskej armády zasiahla aj transfúznu stanicu v meste Kupiansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. 

Podľa Zelenského „sú tam mŕtvi a zranení“ a „záchranári likvidujú požiar.“ Informovali agentúra AFP a britská stanica BBC. Ukrajinský prezident dodal: „Už len tento jeden vojnový zločin vypovedá o ruskej agresii všetko.“

K tomuto útoku došlo krátko po tom, ako Zelenskyj informoval, že ruské rakety zasiahli objekt ukrajinskej firmy Motor Sič - jednej z viacerých spoločností, ktoré ukrajinská vláda po invázii ruskej armády zrekvirovala. Spoločnosť Motor Sič vyrábala motory pre rôzne vrtuľníky radu Mi, ktoré v minulosti kupovalo aj Rusko. Okrem toho vyrábala aj motory pre lietadlá IL, AN a iné.

Zasiahnutý výrobný objekt Motor Sič sa nachádza neďaleko mesta Chmeľnyckyj na západnej Ukrajine, približne 300 kilometrov juhozápadne od Kyjeva. Chmeľnycká oblasť je od línie frontu vzdialená stovky kilometrov. Na jej území sa nachádza aj významná ukrajinská letecká základňa. V posledných mesiacoch bola táto oblasť pravidelne terčom ruských útokov.

Ako uviedla stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ruské provojnové kanály na platforme Telegram tvrdia, že v Chmeľnyckom okrese bolo v sobotu napadnuté letisko Starokosťantyniv, ktoré bolo pred vojnou rozpútanou Ruskom zmodernizované podľa štandardov NATO. 

Na tomto letisku sa údajne nachádzajú bombardéry Su-24M schopné niesť britské rakety Storm Shadow - rakety s najdlhším doletom, ktoré používa ukrajinská armáda. Podľa ukrajinského letectva bolo v sobotu večer na západnú časť Ukrajiny odpálených viacero hypersonických balistických rakiet Kinžal, a to zo západoruskej Tambovskej oblasti. Z Chmeľnyckej oblasti bolo následne hlásených viacero výbuchov. Ukrajinské letectvo zaznamenalo aj odpálenie strely aj z územia Bieloruska, informuje CNN.  

Explózie boli v sobotu hlásené i zo Záporožskej oblasti, kde v dôsledku ruského raketového útoku došlo k požiaru v areáli na predmestí oblastnej metropoly Záporožie. Pred sobotňajším útokom Rusko avizovalo rýchlu odvetu za piatkový útok na ruské vojenské lode na čiernomorskej základni Novorossijsk. Ukrajincom sa pri ňom údajne podarilo vážne poškodiť výsadkovú loď ruskej čiernomorskej flotily. 

7:45 Ruské rakety zasiahli letecký závod na západe Ukrajiny

Ruské rakety v sobotu zasiahli závod na výrobu leteckej techniky na západe Ukrajiny, informoval v pravidelnom večernom príhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Išlo o súčasť ďalšieho ruského raketového útoku, v dôsledku ktorého sa rozozneli varovné sirény na celom území Ukrajiny. 

„Dnes došlo k novému ruskému raketovému útoku na našu krajinu. (Strelami) Kinžal, Kalibr. Zasiahli (závod) Motor Sič“ nachádzajúci sa v blízkosti mesta Chmeľnyckyj na západe Ukrajiny, približne 300 kilometrov juhozápadne od Kyjeva, uviedol Zelenskyj podľa agentúry AFP.

Spoločnosť Motor Sič je ukrajinský výrobca motorov pre lietadlá a vrtuľníky, ako aj ďalších komponentov, s hlavným sídlom v meste Záporožie (ukr. Zaporižžia) na juhu krajiny. Ukrajinská vláda tento podnik po začiatku ruskej invázie zrekvírovala, podobne ako ďalšie strategicky významné firmy. 

Podľa ukrajinského letectva bolo v sobotu večer na západnú časť Ukrajiny odpálených viacero hypersonických balistických rakiet Kinžal, a to zo západoruskej Tambovskej oblasti. Z Chmeľnyckej oblasti bolo následne hlásených viacero výbuchov. Ukrajinské letectvo zaznamenalo aj odpálenie strely aj z územia Bieloruska, informuje CNN.  

Explózie boli v sobotu hlásené i zo Záporožskej oblasti, kde v dôsledku ruského raketového útoku došlo k požiaru v areáli na predmestí oblastnej metropoly Záporožie. Pred sobotňajším útokom Rusko avizovalo rýchlu odvetu za piatkový ukrajinský útok na ruské vojenské lode na čiernomorskej základni Novorossijsk. Ukrajincom sa pri ňom údajne podarilo vážne poškodiť výsadkovú loď ruskej čiernomorskej flotily. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Správy z predchádzajúceho dňa 5.8.2023:

20:20 Kyjev má v úmysle pokračovať v útokoch dronmi na ruské lode

Ukrajina oznámila, že má v úmysle pokračovať v útokoch s použitím bezpilotných člnov po tom, ako v priebehu 24 hodín podnikla dva takéto údery proti ruským lodiam. Šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Vasyľ Maľuk v sobotu povedal, že akýkoľvek výbuch, ktorý zasiahne ruské lode alebo Krymský most, je „absolútne logický a efektívny krok. Navyše, takéto špeciálne operácie sa uskutočňujú v teritoriálnych vodách Ukrajiny a sú úplne legálne. “Informuje o tom portál CNN.

Maľuk dodal, že ak Rusi chcú takéto explózie zastaviť, „majú len jednu možnosť, ako to urobiť, a to odísť z teritoriálnych vôd Ukrajiny a z našej pôdy.“

17:30 Pre neustále ruské bombardovanie nútene evakuujú 130 detí z Doneckej oblasti

V dôsledku neustáleho bombardovania zo strany ruskej armády Kyjiv z Doneckej oblasti na východe Ukrajiny nútene evakuuje 130 detí. Oznámilo to v sobotu ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu. Deti evakuujú z obcí, ktoré sú blízko frontovej línie. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Z päťkilometrovej nebezpečnej zóny v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny už evakuovali celkovo 1 718 ľudí, vrátane 228 detí. V 21 obciach oblasti nezostali nijakí ľudia, uviedlo ministerstvo pre reintegráciu. Rada obrany Charkivskej oblasti 17. júla prijala rezolúciu o povinnej evakuácii detí z deviatich obcí v regióne mesta Vovčansk.

SITA/AP Photo/Jae C. Hong

15:00 Rusko tvrdí, že obsadilo obec na východe Ukrajiny

Rusko v sobotu vyhlásilo, že obsadilo obec Novoselivske v Luhanskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Kyjev z tejto oblasti najnovšie hlásil stupňujúce sa útoky, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

„V oblasti Kupianska bola v dôsledku kompetentných a profesionálnych krokov vojenských jednotiek západného velenia oslobodená obec Novoselivske, “ uviedlo ruské ministerstvo obrany na platforme Telegram. Ako dodalo, ofenzívne operácie a širokom fronte... zlepšili situáciu" ruských síl.

Ukrajinská armáda ešte v piatok uviedla, že čelí rastúcemu počtu ruských útokov na východe krajiny. „Počet nepriateľských útokov vzrástol. Prebiehajú ťažké boje,“ uviedla na Telegrame námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Zámerom ruských vojakov je podľa nej pritiahnuť do tejto oblasti ukrajinské zdroje v čase, keď Kyjev vykonáva protiofenzívu v južnej časti krajiny, cituje AFP. „V sektore Kupianska si nepriateľ stanovil za cieľ opätovne získať územia, o ktoré prišiel vlani na jeseň,“ dodala Maľarová.

Koncom leta a počas jesene 2022 Ukrajina opätovne dobyla územie na juhu Chersonskej a na severovýchode Charkovskej oblasti v rámci bleskových protiofenzív. Ukrajina začala ďalšiu rozsiahlu protiofenzívu v júni, v súčasnosti však čelí stabilnej, niekoľko mesiacov budovanej ruskej obrane.

13:00 Kyjev označil šesť ruských prístavov za oblasti vojenského ohrozenia

Ukrajina zverejnila pobrežnú správu, ktorá uviedla, že vody šiestich ruských čiernomorských prístavov sú oblasťami vojenského ohrozenia. Správu v piatok zverejnila ukrajinská štátna inštitúcia Deržhidrohrafija, ktorá je zodpovedná za navigáciu v rámci exkluzívnej morskej ekonomickej zóny Ukrajiny v Čiernom mori a Azovskom mori. Správa konkretizuje, že označenie za oblasť vojenského ohrozenia sa týka ruských prístavov Anapa, Novorossijsk, Gelendžik, Tuapse, Soči a Tamaň a je založená na príkaze ukrajinského námorníctva zo 4. augusta. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ruská federácia po tom, ako odstúpila od čiernomorskej obilnej dohody, oznámila, že od 20. júla bude považovať všetky lode smerujúce do ukrajinských morských prístavov za potenciálnych prepravcov vojenského nákladu. Ukrajina reagovala upozornením, že bude za prepravcov vojenských tovarov považovať všetky plavidlá smerujúce do ruských prístavov alebo prístavov na okupovaných územiach Ukrajiny.

12:00 K útoku na ruský tanker sa prihlásila Bezpečnostná služba Ukrajiny

Za útokom dronom na ruský tanker v Kerčskom prielive je Ukrajina, informuje TASR podľa agentúry AFP, ktorá sa odvolala na zdroje z prostredia ukrajinských bezpečnostných služieb.

Tanker zasiahol ukrajinský námorný dron v noci na sobotu približne 30 námorných míľ od Kerčského prielivu. V dôsledku toho bola dočasne zastavená doprava na strategickom Krymskom moste spájajúcom anektovaný polostrov Krym s Ruskom.

„V noci (na sobotu) Bezpečnostná služba Ukrajiny odpálila veľký ropný tanker SIG patriaci Ruskej federácii, ktorý prevážal palivo pre ruských vojakov,“ uviedol zdroj s tým, že „úspešná špeciálna operácia,“ na ktorej sa podieľal námorný dron s výbušninami, prebehla v spolupráci s ukrajinským námorníctvom v ukrajinských teritoriálnych vodách.

Zdroj zároveň podľa AFP označil plavidlo za „jedno z najmocnejších ropných tankerov Ruskej federácie“. „Bol dobre naložený palivom, takže 'ohňostroj' bolo vidieť zďaleka,“ dodal. Denník The Moscow Times identifikoval plavidlo ako tanker SIG, na ktorý sa vzťahujú americké sankcie za dodávku leteckého paliva ruským silám v Sýrii, podporujúcim prezidenta Bašára Asada. Útok si podľa ruských zdrojov nevyžiadal žiadne obete na životoch ani únik paliva do mora.

11:00 Útok na loď Olenegorskij Gorňak je pre Moskvu „ťažkým úderom“

Za „ťažký úder“ pre ruskú čiernomorskú flotilu označilo v sobotu britské ministerstvo obrany piatkový útok na ruskú výsadkovú loď Olenegorskij Gorňak. Plavidlo totiž zostalo pravdepodobne „ťažko poškodené,“ uviedol rezort obrany v Londýne v príspevku na sociálnej sieti X, predtým Twitter, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Útok na túto ruskú loď na základni v prístave Novorossijsk bol vykonaný prostredníctvom námorného dronu naloženého 450 kilogramami výbušniny trinitrotoluén (TNT) a stojí za ním Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) a ukrajinské námorníctvo, uviedol v piatok pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z prostredia tajných služieb.

Snímky plavidla podľa Londýna poukazovali na to, že došlo k poškodeniu viacerých vodotesných oddelení, prípadne boli snahy posádky zmierniť škody na plavidle neúčinné. Výsadková loď Olenegorskij Gorňak triedy Ropucha (Projekt 775) patrí do skupiny sovietskych lodí vyrobených v 70. rokoch minulého storočia. Na jej palube sa v čase útoku nachádzalo približne 100 členov posádky.

Loď je najväčším plavidlom ruského námorníctva, ktoré bolo od potopenia krížnika Moskva v apríli 2022 ťažko poškodené alebo zničené, upozornilo britské ministerstvo obrany. Podľa oficiálnych vyhlásení Moskvy pri ukrajinskom útoku na Novorossijsk nedošlo k žiadnym škodám, píše DPA. Samotní ruskí vojenskí blogeri však o škodách písali a zverejnili i fotografie a videá poškodenej lode.

" contenteditable="false" style="">Vložený obsah z inej stránky:
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Russia&#39;s Ropucha-class Olenegorsky Gornyak landing ship used to look like this. 👋 2nd-largest ship destroyed by Ukraine since the Flagship Moskva last year. <a href="https://t.co/P5Uhau2HyA">pic.twitter.com/P5Uhau2HyA</a></p>&mdash; Igor Sushko (@igorsushko) <a href="https://twitter.com/igorsushko/status/1687363225682350080?ref_src=twsrc^tfw">August 4, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script> 
×

8:00 Ruská armáda stratila ďalších 620 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 620 ruských vojakov. Straty na životoch v radoch ruských ozbrojených síl od začiatku vojny sa tak zvýšili na 249 110, uviedol v sobotu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Moskva podľa neho za uplynulý deň prišla aj o štyri tanky, dva obrnené bojové vozidlá pechoty a tridsaťdva delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúceho dňa 4.8.2023:

19:55 Bulharsko dodá Ukrajine obrnené transportéry sovietskej výroby

Bulharsko pošle na Ukrajinu obrnené transportéry sovietskej výroby. Ťažkú vojenskú techniku dodá Kyjevu po prvý raz od vlaňajšej ruskej invázie. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Bulharská vláda schválila príslušnú dohodu, ktorú mali v piatok podpísať v Sofii s ukrajinskými predstaviteľmi.

Ukrajinský prezident s bulharským premiérom, 6. 7. 2023Ukrajinský prezident s bulharským premiérom, 6. 7. 2023

Vozidlá darujú zo zásoba ministerstva vnútra. Podľa neoficiálnych informácií pôjde o približne 100 obrnených transportérov, ktoré už v Bulharsku nepotrebujú.

Oznámenie prišlo po júlovej návšteve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Bulharsku. Nová prozápadná vláda v Sofii vtedy prisľúbila Ukrajine väčšiu vojenskú podporu, ako jej poskytovala predošlá dočasná vláda.

18:25 Moskva vraj plánuje v Bielorusku teroristický útok pod ukrajinskou vlajkou

Rusko podľa ukrajinskej bezpečnostnej služby pripravuje provokáciu pod falošnou vlajkou, aby zatiahlo Bielorusko do priameho nepriateľstva s Ukrajinou. Podľa spravodajských informácií je provokácia v podobe teroristického útoku plánovaná v ropnej rafinérii Mazyr v Homeľskej oblasti. Plánuje ju sabotážna a prieskumná skupina ruskej armády a ruskí spravodajskí dôstojníci, ktorí do Bieloruska prišli v prestrojení za členov žoldnierskej Wagnerovej skupiny. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Ruská sabotážna a prieskumná skupina by mala podniknúť provokáciu v rafinérii a predstierať, že ide o čin ,ukrajinských sabotérov'. Ruská federácia plánuje zo zločinu obviniť Ukrajinu s cieľom opäť sa pokúsiť zatiahnuť Minsk do otvorenej vojny proti našej krajine,“ uviedla ukrajinská bezpečnostná služba. Dodala pritom, že informácie o plánovanom teroristickom útoku získala z viacerých zdrojov.

14:35 Prístav Novorossijsk po ukrajinskom útoku uzavreli a zastavili pohyb lodí

Ruský čiernomorský prístav Novorossijsk, ktorý je významným centrom exportu z krajiny, dočasne uzavreli a zastavili pohyb všetkých lodí po útoku ukrajinských bezpilotných člnov. Uviedla to spoločnosť Caspian Pipeline Consortium, ktorá v Novorossijsku prevádzkuje ropný terminál. Ide o prvý ukrajinský úder na dôležitý ruský obchodný prístav. Informuje o tom portál Sky News.

Boje v Čiernom mori a jeho prístavoch eskalovali po tom, ako Rusko minulý mesiac odstúpilo od čiernomorskej obilnej dohody. Išlo o dohodu umožňujúcu bezpečný export tovarov z blokovaných ukrajinských prístavov. Po skončení dohody ruské drony a rakety zasiahli niekoľko ukrajinských zariadení a obilných skladov v blízkosti Čierneho mora.

10:50 Ukrajina závažne poškodila výsadkovú loď ruskej čiernomorskej flotily

Ukrajinské jednotky v piatok zasiahli výsadkovú loď ruskej čiernomorskej flotily. Informovali o tom ukrajinské tajné služby, podľa ktorých bolo plavidlo Olenegorskij Gorňak závažným spôsobom poškodené a nedokáže už viac vykonávať bojové operácie. TASR správu prevzala z denníka The Guardian a televízie CNN.

Útok na ruskú loď na základni Novorossijsk bol vykonaný prostredníctvom námorného dronu naloženého 450 kilogramami výbušniny trinitrotoluén (TNT) a stojí za ním Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) a ukrajinské námorníctvo, uviedol pre Reuters nemenovaný zdroj z prostredia tajných služieb.

Výsadková loď Olenegorskij Gorňak triedy Ropucha (Projekt 775) patrí do skupiny sovietskych lodí vyrobených v 70. rokoch minulého storočia. Na jej palube sa v čase útoku nachádzalo približne 100 členov posádky.

Rusko však v piatok ráno uviedlo, že ukrajinský útok na flotilu v Novorossijsku sa mu podarilo odvrátiť. Spresnilo, že k tomuto prístavnému mestu sa podľa ministerstva blížili dva námorné drony, ktoré zničili hliadkovacie člny.

9:00 Rusko tvrdí, že odvrátilo ukrajinský útok na Novorossijsk

Rusko tvrdí, že v noci na piatok odvrátilo ukrajinský útok na námornú základňu v meste Novorossijsk ležiacom na pobreží Čierneho mora. Informujú o tom agentúry DPA a AFP s odvolaním sa na oznámenie ruského ministerstva obrany na platforme Telegram.

K tomuto prístavnému mestu sa podľa ministerstva blížili dva námorné drony, ktoré zničili hliadkovacie člny.

SITA/via AP

V čiernomorskom prístave Novorossijsk sa okrem námornej základne nachádza koncový bod ropovodu, ktorý cez Rusko prepravuje väčšinu ropy z Kazachstanu. Prevádzkovateľská spoločnosť Caspian Pipeline Consortium uviedla, že pokračuje v čerpaní ropy do kotviacich tankerov. Pohyb lodí v prístave bol však dočasne pozastavený, citovala z vyhlásenia spoločnosti agentúra Interfax.

Či sa na Novorossijsk skutočne pokúsili zaútočiť ukrajinské člny, sa zatiaľ oficiálne nepotvrdilo. Ruská čiernomorská flotila je však terčom útokov od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu pred viac než rokom a v poslednom čase sa zintenzívnili.

Ruský rezort obrany v piatok tiež uviedol, že zostrelil 13 dronov nad anektovaným Krymským polostrovom. K obetiam ani škodám podľa neho nedošlo.

8:00 Kyjev začína rokovania s USA o bezpečnostných zárukách

Ukrajina vo štvrtok začala rokovania so Spojenými štátmi o bilaterálnej dohode o poskytnutí bezpečnostných záruk. Na oficiálnom webe o tom informovala kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ukrajinskú delegáciu viedol prezidentov poradca Andrij Jermak.

Uvedené bezpečnostné záruky posilnia pokrok Ukrajiny smerom k budúcemu členstvu v euroatlantickom spoločenstve vrátane EÚ a Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), ktoré je konečným cieľom a najspoľahlivejšou zárukou bezpečnosti.

„Je symbolické, že Spojené štáty americké, náš najväčší strategický partner, sa stali prvou krajinou, s ktorou Ukrajina začala tento proces. Týmto spôsobom vytvárame úspešný model pre ostatných partnerov,“ vyhlásil Jermak.

Informácie z predchádzajúceho dňa 3. 8. 2023:

20:20 Na oboch útokoch na Krymský most sa zúčastnila ukrajinská bezpečnostná služba

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov potvrdil, že Ukrajina bola zapojená do oboch útokov na Krymský most. V štátnej televízii potvrdil účasť Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) na oboch incidentoch. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Most, ktorý spája okupovaný Krymský polostrov s ruskou pevninou, po prvý raz poškodil výbuch v októbri 2022. Niekoľko úsekov cestného mosta sa zrútilo, čo si vynútilo jeho uzavretie pre dopravu. Ďalší útok sa odohral 17. júla, keď most poškodili dva výbuchy.

V čase incidentov sa Ukrajina k výbuchom neprihlásila. Šéf SBU Vasyľ Maľuk však koncom júla uznal účasť bezpečnostnej služby na októbrovom výbuchu.

13:40 Pri ruskom ostreľovaní bola v Chersone poškodená aj Katedrála sv. Kataríny

Pri ostreľovaní juhoukrajinského mesta Cherson bola vo štvrtok ráno poškodená aj pravoslávna Katedrála sv. Kataríny, v ktorej sa donedávna nachádzali pozostatky známeho veliteľa z 18. storočia Grigorija Potemkina, obľúbenca ruskej cárovnej Kataríny Veľkej. Ako informovala agentúra AP, pri hasení následného požiaru, boli zranení štyria hasiči.

Pri prvej vlne útokov na Cherson dostal zásah aj trolejbus, v ktorom utrpeli zranenia štyria ľudia, uviedla ukrajinská generálna prokuratúra. Ako pripomenula AP, Potemkin bol strojcom anexie Krymu od Krymského chanátu v roku 1784 a ruský prezident Vladimir Putin aj tento historický fakt využíva na to, aby ospravedlnil inváziu ruskej armády na Ukrajinu. 

Vlani v novembri ruské jednotky Potemkinove pozostatky z chrámu vyzdvihli a previezli na ľavý breh rieky Dneper. Spolu s nimi bol — pred stiahnutím sa ruských jednotiek z tejto oblasti Chersonu — odvezený jeho pomník, ako i pomníky ďalších ruských dejateľov: vojvodcu Alexandra Suvorova či admirála Fiodora Ušakova.         

Agentúra AP konštatovala, že poškodenie pravoslávneho chrámu v Chersone i minulotýždňový poškodenie Katedrálneho chrámu Premenenia Pána v juhoukrajinskom meste Odesa sú zdôraznením rizika, ktorému sú počas vojny vystavené kultúrne a cirkevné pamiatky.

Boje na frontoch vo viacerých regiónoch Ukrajiny sa v posledných týždňoch zintenzívnili v súvislosti s tým, že ukrajinská armáda pokračuje vo svojej protiofenzíve s cieľom získať späť územie okupované Ruskom.

8:45 Ruská armáda stratila ďalších 620 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 620 ruských vojakov. Straty na životoch v radoch ruských ozbrojených síl od začiatku vojny sa tak zvýšili na 247 850, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Moskva podľa neho za uplynulý deň prišla aj o sedem tankov, dvadsaťjeden obrnených bojových vozidiel, dvadsaťšesť delostreleckých systémov a štyri raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 4 224 tankov, 8 234 obrnených bojových vozidiel, 4 892 delostreleckých systémov a 704 raketometov.

8:00  Kyjev čelil nočnému útoku dronmi, varovné sirény zneli tri hodiny

Kyjevská protivzdušná obrana bola v noci na štvrtok v pohotovosti pri dronovom útoku, uviedla ukrajinská armáda. Sirény signalizujúce protiletecký poplach zneli v Kyjeve i jeho okolí tri hodiny. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

Počas útoku zaznelo niekoľko výbuchov, obete však neboli hlásené. Kyjevská vojenská správa zrušila výstrahu pred prichádzajúcim útokom krátko po 4.00 h miestneho času (3.00 h SELČ). Armáda tvrdí, že vzdušné ciele boli zneškodnené, ďalšie detaily však bezprostredne neboli známe. Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko neskôr spresnil, že protivzdušná obrana v noci nad Kyjevom „zaznamenala a zneškodnila takmer 15 vzdušných cieľov,“ napísala agentúra AFP. Prvotné informácie podľa jeho slov nenaznačujú škody ani zranenia.

Popko uviedol, že útočníci použili bezpilotné lietadlá Šáhid iránskej výroby. Kyjev čelil dronovému útoku aj v noci na stredu, pripomenul šéf tamojšej vojenskej správy. Protivzdušná obrana vtedy zostrelila viac ako 10 dronov. Výstrahy pred blížiacim sa útokom boli zrušené aj v ďalších častiach krajiny, píše Reuters. 

SITA/AP Photo/Jae C. Hong

7:45 Ukrajina si zaslúži vďaku za to, že brzdí Rusko, vyhlásil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu trval na tom, že Ukrajina je vďačná Západu za jeho podporu. Dodal však, že aj Ukrajina si zaslúži určitú vďaku za to, že zatláča Rusov. TASR prevzala správu z portálu britskej televízie Sky News.

Zelenskyj na konferencii ukrajinských veľvyslancov údajne povedal: „Ukrajina vie byť vďačná a je vďačná každej krajine, úplne všetkým ľuďom, každému národu, ktorý nám pomohol. Ale náš prínos pre spoločnú bezpečnosť si zaslúži vďaku. “

Prezidentove výroky je možné vnímať v súvislosti s niekoľkými spornými situáciami, vyvolanými vplyvnými zahraničnými politikmi, ktorí spochybnili reakcie Ukrajiny na ich pomoc. Ako Sky News v utorok informovala, popredný poľský poradca vyhlásil, že Ukrajina by mala viac oceňovať podporu, ktorú jej Poľsko poskytlo za posledné roky.

 Aj odchádzajúci britský minister obrany Ben Wallace v júli povedal: „Či sa to niekomu páči alebo nie, ľudia chcú vidieť trocha vďačnosti. “ Reagoval tak na otázku o frustrácii ukrajinského vedenia z toho, že nedostala oficiálne pozvanie do Severoatlantickej aliancie (NATO). Ukrajinský prezident neskôr ostrejšie zareagoval: „Ako inak máme ukázať našu vďačnosť? Môžeme sa ráno zobudiť a ministrovi ďakovať. Nech mi napíše, ako sa mu máme poďakovať.“

Predmetné Zelenského vyjadrenie označil ukrajinský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Vadym Prystajko za „sarkastické“ a o niekoľko dní bol zo svojej funkcie odvolaný. Zelenskyj však v stredu trval na svojom postoji a údajne povedal: „Zastaviť Rusko v obnovovaní ríše znamená zachrániť slobodu národov, ktoré sú pre ruské vojenské kolóny v dostupnej zóne.“

„Ruská bojová sila, ktorú Ukrajinci zničili, už nebude zabíjať v Európe, Ázii ani inde na ďalších kontinentoch sveta, “ vysvetlil prezident. Zároveň vyzval svojich veľvyslancov, aby boli opatrní v prístupe k domácej politike vo svojich hostiteľských krajinách.

„V rôznych krajinách sa budú v nasledujúcich mesiacoch konať voľby, čo vytvára určitú ťažkú situáciu. Potrebujeme porozumenie, ktoré preklenie takéto zložité vnútropolitické komplikácie. Ako veľvyslanci Ukrajiny musíte ochladzovať emócie, keď v politike susedov príliš vyčíňajú,“ poradil. „Chladiť, ale nebyť nemý,“ dodal Zelenskyj.

" contenteditable="false" style="">Vložený obsah z inej stránky:
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/1eVmo-2XCfw" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe> 
×

Správy z predchádzajúceho dňa 2.8.2023:

20:00 Ruská armáda od začiatku invázie zabila takmer 11-tisíc civilistov

Ruská armáda od začiatku otvorenej invázie na Ukrajine podľa potvrdených údajov zabila 10 749 civilistov a ďalších 15 599 zranila. Uviedol to šéf oddelenia boja proti vojnovým zločinom na ukrajinskej generálnej prokuratúre Jurij Belousov. „Máme potvrdených 10 749 zabitých a 15 599 zranených civilistov, vrátane 499 zabitých a 1 090 zranených detí,“ povedal. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Belousov dodal, že tieto údaje sú len vrcholom ľadovca. „Keď oslobodíme naše územia, tento počet sa výrazne zvýši, možno desaťnásobne," konštatoval. Len v meste Mariupoľ podľa neho môžu byť desaťtisíce civilných obetí.

18:00 Ruské útoky dronmi zničili v prístave na Dunaji 40-tisíc ton obilia

Ruské útoky dronmi na ukrajinský dunajský prístav Izmajil, ktoré Moskva podnikla v stredu ráno, poškodili takmer 40-tisíc ton obilia. Oznámil to ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov. Ide o obilie, ktoré malo byť dopravné do Číny, Izraela a do afrických krajín. „Rusi zaútočili na sklady a obilné silá" v prístave Izmajil na rieke Dunaj na juhozápade Ukrajiny, napísal minister infraštruktúry na mikrobologovacej sieti Twitter. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

13:00 Na Kryme v oblasti ruskej leteckej základne nastal výbuch

Neďaleko mesta Hvardijske na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym, kde sa nachádza ruská letecká základňa, nastal výbuch. Na Telegrame o tom informuje Rádio Slobodná Európa s odvolaním sa na ďalšie anonymné kanály na tejto platforme.

Ruskí okupanti zatiaľ incident nekomentovali. Ráno však bola z nezverejnených dôvodov zastavená premávka na moste ponad Kerčský prieliv, ktorý spája Krym s pevninským Ruskom. Premávku medzičasom obnovili.

12:20 Dunajský prístav Izmajil utrpel pri ruskom útoku dronmi vážne škody

Útok dronmi, ktorý ruská armáda podnikla v noci na stredu, spôsobil v ukrajinskom prístave Izmajil v delte Dunaja "vážne" škody. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú prokuratúru. Ukrajinské médiá predtým uviedli, že v Izmajili bola poškodená budova prístavu a dunajskej plavebnej spoločnosti

Vzhľadom na faktickú blokádu ukrajinských čiernomorských prístavov sa Dunaj považoval za hlavnú alternatívu pre export ukrajinského obilia, keďže vývoz kamiónmi a po železnici cez Moldavsko a západnú Ukrajinu vyvoláva rastúcu nespokojnosť poľnohospodárov v Poľsku i v iných štátoch, pripomenula britská stanica BBC.

Magazín Forbes začiatkom tohto týždňa informoval, že do prístavu Izmajil ležiacom v Odeskej oblasti v nedeľu — vôbec prvýkrát od odstúpenia Ruska od tzv. obilnej dohody — priplávali tri zahraničné nákladné lode. 

Podľa Forbesu izraelské plavidlo s kódovým označením Ams1 a grécke plavidlo so značkou Sahin 2 plávali smerom k ukrajinskému prístavu Izmajil cez Bosporský prieliv, zatiaľ čo turecko-gruzínske plavidlo Yilmaz Kaptan sa vydalo na cestu zo severného Turecka.

Predpokladá sa, že na lode v prístave Izmajil naložia obilie, potom sa vrátia do Čierneho mora a budú pokračovať do zahraničných prístavov. Tieto ďalšie nočné útoky ruskej armády na Odeskú oblasť medzičasom komentoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, keď uviedol, že ruská armáda „opäť zasiahla prístavy, obilie, globálnu potravinovú bezpečnosť,“ a vyzval svet, aby reagoval. „Rusko môže a musí byť zastavené,“ apeloval Zelenskyj.

Ukrajina je jedným z hlavných svetových dodávateľov obilia a hlavným konkurentom Ruska na trhu s obilím.

Po odstúpení Ruska od obilnej dohody začala jeho armáda pri raketových a dronových útokoch ničiť infraštruktúru v prístavoch v Odeskej oblasti. Dňa 24. júla ruská armáda po prvýkrát zasiahla ukrajinské prístavy na Dunaji, čo odborníci označili za eskaláciu obilnej blokády.

11:00 Ukrajinci vytlačili Rusov z pozícií pri Andrijivke, môže to zlepšiť taktické postavenie

Ukrajinská armáda vytlačila „zakorenené“ ruské sily z pozícií južne od Andrijivky pri Bachmute. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl na Facebooku.

„Na bachmutskom fronte pokračujú naše jednotky v útočných akciách na juh od mesta Bachmut. Počas útočných akcií obranných síl bol nepriateľ nútený stiahnuť sa z pozícií smerom na juh od Andrijivky. Rusi sa tiež neúspešne pokúsili získať stratené pozície severne a západne od Kliščijivky, ako aj severozápadne od Kurdiumivky. Ťažké boje pokračujú,“ uviedol generálny štáb.

Ukrajinské obranné sily medzitým pokračujú v ofenzívnej operácii na frontoch smerom na Melitopoľ a Berďansk, čím upevňujú svoje pozície. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl informoval, že ruské sily utrpeli značné straty na personáli, výzbroji a výstroji. Medzitým ruskí okupanti pokračujú v silnom odpore, presúvajú jednotky a rozmiestňujú zálohy.

Prípadné oslobodenie Andrijivky by opäť zlepšilo taktické postavenie ukrajinských síl a umožnilo by ďalší postup s cieľom obkľúčiť alebo vyhnať ruské sily z mesta Bachmut.

10:40 Rusko opäť útočilo na zariadenie prístavu v Odese

Ruské sily v noci na stredu zasiahli dronmi Šáhid iránskej výroby infraštruktúru v ukrajinskom prístavnom meste Odesa vrátane zrnového elevátora. Informovala o tom agentúra AP. Od odstúpenia Moskvy od tzv. čiernomorskej obilnej dohody, umožňujúcej vývoz poľnohospodárskych produktov z Odesy, Rusko opakovane útočí na ukrajinské prístavy.

„Jednoznačným cieľom nepriateľa bolo zariadenie prístavov a priemyselná infraštruktúra regiónu,“ uviedlo operačné velenie ukrajinskej armády pre sektor Juh na sociálnej sieti Facebook. Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na stredu zneškodnila 23 dronov typu Šáhid, prevažne nad Odesou a metropolou Kyjev.

„Ruskí teroristi sa opäť zamerali na prístavy, sklady obilia a globálnu potravinovú bezpečnosť,“ napísal v stredu ráno ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na platforme Telegram. Potvrdil, že niektoré z dronov zasiahli svoj cieľ a najväčšie škody napáchali na juhu Ukrajiny.

7:45 Kyjev a Odeská oblasť čelili útokom dronov

Dronový útok na ukrajinské hlavné mesto Kyjev spôsobil škody vo viacerých mestských častiach, oznámil v noci na stredu starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Drony pritom útočili i na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Na Kyjev zaútočila v noci na stredu skupina najmenej desiatich dronov, uviedol šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. „Všetky vzdušné ciele... boli zachytené a zničené včas,“ dodal.

„V dôsledku útoku nepriateľa na hlavné mesto a pádu trosiek (drona) bola poškodená nerezidenčná budova v mestskej časti Solomianka,“ uviedol Kličko na sociálnej sieti Telegram. V tejto mestskej časti sa pritom nachádza medzinárodne letisko.

Starosta Kyjeva okrem toho informoval o požiari stromu v štvrti Sviatošinskyj. Dodal, že pri útoku nikto nezomrel ani neutrpel zranenia. V mestskej časti Holosijivkyj spadli časti dronu na ihrisko a vypukol požiar v nerezidenčnej budove, uviedla kyjevská vojenská administratíva. Dodala, že na mieste sú záchranné zložky. 

Vojenská administratíva mesta už skôr počas noci vydala varovanie pred útokom dronov a vyzvala obyvateľov, aby zostali v úkrytoch. Spravodajca AFP v Kyjeve počul okolo 3.00 h miestneho času v meste najmenej tri výbuchy.

Dronovému útoku čelila v noci i Odeská oblasť, uviedla na Telegrame tamojšie regionálna vojenská správa. Pri útoku bola poškodená infraštruktúra prístavu i premyslená infraštruktúra, oznámil tamojší gubernátor Oleh Kiper. 

K útokom prišlo asi deň po tom, čo Rusko uviedlo, že zostrelilo ukrajinské drony vyslané na Moskvu, Krym a ruské plavidlá v Čiernom mori. Behom niekoľkých dní bola pritom v Moskva poškodená v dôsledku útokov už druhýkrát výšková budova.

V pondelok Moskva oznámila, že zintenzívni svoje útoky na ukrajinskú vojenskú infraštruktúru v reakcii na dronové útoky na územe Ruska, z ktorých Moskva viní Kyjev.

Správy z predchádzajúceho dňa 1.8.2023:

18:35 Riga ponúka export ukrajinského obilia cez svoje prístavy

Export ukrajinského obilia cez lotyšské prístavy je možným scenárom. Uviedol to lotyšský minister poľnohospodárstva Didzis Šmits. Konštatoval, že vývoz cez baltský koridor nie je ľahkou úlohou a transport obilia do Lotyška bude veľkou výzvou pre logistiku, ale nie je nemožný. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Didzis Šmits poukázal na to, že hlavným problémom je rozdielny rozchod železničných tratí, ale náklad sa podľa neho môže rýchlo preložiť z jedného vlaku do druhého. „Určite to musíme vyriešiť. Je jasné, že to bude zložité a drahé, ale ak nie sú iné riešenia, tak koridor cez pobaltské štáty je riešením,“ dodal minister.

17:45 Ruská invázia na Ukrajinu doteraz poškodila 274 kultúrnych lokalít

Od začiatku otvorenej ruskej invázie na Ukrajinu do 26. júla tohto roka podľa Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) bolo poškodených najmenej 274 ukrajinských kultúrnych lokalít. Je medzi nimi 117 náboženských lokalít, 27 múzeí, 98 budov s historickou alebo umeleckou hodnotou, 19 pamätníkov, 12 knižníc a jeden archív. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Po ruských úderoch na historické centrum Odesy, ktoré bolo vyhlásené za Svetové dedičstvo UNESCO, organizácia zdôraznila, že úmyselné ničenie kultúrnych lokalít môže byť považované za vojnový zločin. Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru dodala, že je „zhrozená a čo najrozhodnejšie odsudzuje bezočivý útok uskutočnený ruskými silami“.

16:40 Obyvatelia Krymu systematicky útočia na ruské vojenské základne

Proukrajinskí obyvatelia Ruskom okupovaného Krymu systematicky útočia na ruské vojenské základne zápalnými fľašami, čo núti Moskvu sprísňovať dohľad nad polostrovom. Uviedla to v utorok ukrajinská vojenská spravodajská služba. Podľa hlavného spravodajského riaditeľstva ministerstva obrany Ukrajiny (HUR) sú konfrontácie medzi proukrajinským obyvateľstvom a okupačnými úradmi častejšie. Pri potlačovaní odporu sa Rusko zameriava na všetky „podozrivé" osoby, ktoré by sa mohli na takýchto incidentoch podieľať, uviedla ukrajinská vojenská spravodajská služba. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Podľa HUR väčšinu zadržaných a zatknutých tvoria Krymskí Tatári. Rusko okupuje Krym od roku 2014 a Krymskí Tatári a proukrajinskí aktivisti, ktorí na polostrove zostali, čelia pravidelnej perzekúcii zo strany okupačných úradov.

15:45 Britské zdroje tvrdia, že ruské jednotky trápi vyčerpanie z boja a nedostatok munície

Intenzívne boje vo dvoch sektoroch južnej frontovej línie na Ukrajine poriadne vyčerpávajú ruské sily. V najnovšej správe o vojne na Ukrajine to uvádza britské ministerstvo obrany.

Podľa Britov pri Orichive v Záporožskej oblasti Rusi „veľmi pravdepodobne zápasia s únavou z boja“ pre skutočnosť, že bojujú s ukrajinskými útokmi už viac ako osem týždňov.

Južne od Velykej Novosilky v Doneckej oblasti sú podľa správy ruské sily „pod mimoriadnym tlakom“ a potrebujú rotáciu.

" contenteditable="false" style="">Vložený obsah z inej stránky:
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 1 August 2023.<br><br>Find out more about Defence Intelligence&#39;s use of language: <a href="https://t.co/HJl1lHuGUP">https://t.co/HJl1lHuGUP</a><br><br>🇺🇦 <a href="https://twitter.com/hashtag/StandWithUkraine?src=hash&amp;ref_src=twsrc^tfw">#StandWithUkraine</a> 🇺🇦 <a href="https://t.co/GsQXwHvW1U">pic.twitter.com/GsQXwHvW1U</a></p>&mdash; Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) <a href="https://twitter.com/DefenceHQ/status/1686249521964085248?ref_src=twsrc^tfw">August 1, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script> 
×

Ministerstvo zároveň dodalo, že nedostatok delostreleckej munície a nedostatok záloh sú „bežnými problémami ruských veliteľov“ na juhu krajiny.

Hovorkyňa južného veliteľstva ukrajinských síl Natalia Humeňuková uviedla, že Rusko čelí problémom so zásobovaním svojich síl po výbuchu na Krymskom moste zo 17. júla a po útoku na Čonharský most z 29. júla.

13:20 Ruskú blokádu ukrajinských prístavov ignorovalo najmenej 6 civilných lodí

Najmenej šesť civilných plavidiel smerujúcich do ukrajinských prístavov vstúpilo 30. júla do Čierneho mora napriek ruskej blokáde. Člen online komunity výskumníkov hľadajúcich spravodajské informácie z otvorených zdrojov Markus Jonsson najprv hlásil, že tri civilné lode, Ams1, Sahin 2 a Yilmaz Kaptan/Kudret Gezer, plávajúce z Izraela, Grécka a zo smeru Turecko/Gruzínsko sú v Čiernom mori a „otvorene hlásia ako destináciu Ukrajinu". Lode Ams1 a Sahin prešli cez prieliv Bospor a Yilmaz Kaptan sa plavil zo severného Turecka.

Neskôr Jonsson potvrdil svoju správu satelitnými snímkami. Rovnako 30. júla ďalšie tri lode, Sealock, Bosphorus Queen a Afer, vyplávali cez Čierne more k ukrajinským prístavom. Všetky spomenuté lode údajne manažuje Turecko, ale plavia sa pod rôznymi vlajkami, uviedol Jonsson. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Podľa údajov zo sledovania pohybu lodí plavidlo Ams1, ktoré je prvou loďou ignorujúcou ruskú Čiernomorskú blokádu, má do dunajského prístavu Izmail prísť prvého augusta o zhruba druhej popoludní miestneho času. Zdá sa, že ostatné lode sú zakotvené neďaleko rumunského prístavného mesta Sulina. Jonsson poznamenal, že tieto lode boli monitorované americkým protilodným lietadlom P8 a prieskumným dronom Forte12 RQ-4.

12:30 Ukrajina dostala prvé dve samohybné húfnice Zuzana 2 od Konštrukty-Defence

Veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku Myroslav Kastran si v utorok v Dubnici nad Váhom aj za prítomnosti predsedu vlády Ľudovíta Ódora prevzal dve samohybné húfnice Zuzana 2. Ide o prvé dve húfnice zo 16, ktoré pre Ukrajinu vyrába dubnická spoločnosť Konštrukta-Defence. Projekt za viac ako 90 miliónov eur financujú Nórsko, Dánsko a Nemecko. 

10:00 Chorvátsko vyčlenilo milión eur na odmínovanie na Ukrajine

Chorvátsko vyčlenilo milión eur na odmínovanie poľnohospodárskej pôdy na Ukrajine. Ukrajinská ministerka hospodárstva Julia Svyrydenková informovala, že zdroje pôjdu Svetovému potravinovému programu na pomoc farmárom a potravinárom obnoviť prácu v ukrajinských regiónoch najviac postihnutých vojnou. Uvádza to spravodajský portál Kyiv Independent.

Projekt sa začal v marci a je určený na podporu malých farmárov, ktorí majú menej ako 300 hektárov pôdy, alebo rodín, ktoré si pestujú potraviny pre seba. Iniciatíva pokračuje v Charkivskej oblasti a mala by sa rozšíriť do Chersonskej a Mykolajivskej oblasti.

Počas ruskej vojny na Ukrajine sa tam obete v dôsledku výbuchov mín stali bežným javom.

V októbri sa v chorvátskom Záhrebe uskutoční konferencia o humanitárnom odmínovaní Ukrajiny. „Skúsenosti, odborné znalosti a výrobné kapacity Chorvátska sú príkladom pre mnohé iné krajiny. Mať takýchto partnerov je preto veľmi cenné,“ vyjadrila sa Svyrydenková.

9:30 Charkov sa opäť stal terčom útoku dronmi

Ruská armáda v noci na utorok podnikla ďalší útok dronmi na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny. Jeden z dronov zničil dve poschodia vysokoškolského internátu, v ktorom po zásahu vypukol požiar. Druhý dron zasiahol centrum mesta. Zranená bola jedna osoba, ktorú hospitalizovali, informovala agentúra Reuters.

Podľa miestnych úradov bola budova internátu v čase útoku prázdna.

Web verejnoprávneho telerozhlasu Suspiľne s odvolaním sa na náčelníka polície Charkovskej oblasti Volodymyra Timoška uviedol, že ruská armáda vypustila na Charkov šesť alebo sedem dronov typu Šáhid, pričom niekoľko z nich zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana.„Útočia chaoticky, ako príde... Civilné, necivilné (objekty), infraštruktúra, energetické zariadenia – všetko, čo môžu zasiahnuť,“ citoval web policajného šéfa.        

8:20 Moskva a Moskovská oblasť zažili ďalší útok bezpilotných lietadiel

Ruská armáda v noci na utorok  odrazila zostrelila v Moskovskej oblasti dve bezpilotné lietadlá. Ďalší dron bol zneškodnený nad Moskvou pomocou zariadení elektronického boja. Informovalo o tom v utorok vo svojom vyhlásení ruské ministerstvo obrany, ktoré citovala britská stanica BBC.

Ruské tlačové agentúry uviedli, že v dôsledku nového dronového útoku bola opäť pozastavená prevádzka letiska Vnukovo, ktoré sa nachádza na juhozápade metropolitnej oblasti Moskvy.

Dron zneškodnený prostriedkami elektronického boja zasiahol podľa ministerstva obrany v obchodnej štvrti Moscow City tú istú výškovú budovu, do ktorej narazilo bezpilotné lietadlo už v nedeľu večer. Dva drony vtedy zasiahli mrakodrapy, ďalší bol zostrelený neďaleko ruskej metropoly

Moskovský primátor Sergej Sobianin tento incident potvrdil a dodal, že pri ňom bola poškodená fasáda budovy na úrovni 17. podlažia.

Krátko predtým Sobianin na sociálnych sieťach informoval, že z jedného z predmestí Moskvy boli hlásené výbuchy a prelet dronu.

Informácie z predchádzajúceho dňa 31. 7. 2023:

18:00 Moskva sa zahráva s hladom vo svete, ruské útoky zničili zhruba 180-tisíc ton obilnín

Ruské letecké útoky na ukrajinské prístavy zničili v priebehu deviatich dní tohto mesiaca približne 180-tisíc ton obilnín. Ako referuje web news.sky.com, informovalo o tom v pondelok ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

„Po odstúpení od obilnej dohody Rusko spáchalo ďalšiu sériu vojnových zločinov ostreľovaním ukrajinských prístavných miest a skladov obilia. Tu je výpočet toho, čoho sa dopustili počas prvých deviatich dní. Musíme zastaviť ruskú hru s hladom a zaistiť globálnu potravinovú bezpečnosť už teraz,“ uviedlo ministerstvo v statuse na Twitteri.

Ozbrojené sily Vladimira Putina niekoľkokrát podnikli letecké útoky na ukrajinské prístavy po tom, čo Rusko odstúpilo od čiernomorskej dohody o obilí, ktorá Ukrajine umožnila bezpečne vyvážať obilie. Po ruskej invázii na Ukrajinu utrpel export obilia z Ukrajiny a potravín a hnojív z Ruska ťažkú ranu. Toto prerušenie dodávok viedlo k prudkému nárastu cien, čím sa zhoršila globálna potravinová kríza.

16:00 Z Ukrajiny od začiatku vojny deportovali viac ako 700-tisíc detí

Komisárka pre práva detí pri úrade ruského prezidenta Maria Ľvová-Belová oznámila, že od začiatku invázie na Ukrajinu deportovali do Ruska viac ako 700-tisíc ukrajinských detí. Ombudsmanka, na ktorú pre nezákonné deportácie ukrajinských detí vydal Medzinárodný trestný súd zatykač, vo svojej správe tvrdí, že väčšinu detí vzali do Ruska spolu s ich rodičmi alebo príbuznými. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Podľa dokumentu deportovali do Ruska takmer 1 500 detí z detských domovov alebo detí bez rodičovskej starostlivosti. Do ruských náhradných rodín tiež poslali 288 detí zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Deti zo samozvanej Luhanskej ľudovej republiky sa údajne vrátili do detských domovov, z ktorých ich vzali, hoci 92 detí tiež dali do náhradných rodín. Podľa správy od apríla do októbra 2022 dali do náhradných ruských rodín 380 detí z Donbasu, ktoré údajne nemali rodičovskú starostlivosť.

15:00 Na okupovaných územiach Rusi násilne zmobilizovali do armády asi 60-tisíc mužov

Od začiatku minulého roka Rusko násilne zmobilizovalo do svojej armády na okupovaných územiach Ukrajiny 55 až 60-tisíc mužov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie predstaviteľa ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrija Černiaka.

„Toto je násilná mobilizácia. Okupanti chytili ľudí na ulici, prišli do tých niekoľkých podnikov, ktoré ešte fungovali a násilne odviedli ľudí. Jednoducho ich prezliekli a poslali na front,“ poznamenal Černiak.

Podľa predstaviteľa ukrajinskej spravodajskej služby Rusi týmto ľuďom sľúbili, že budú v druhej alebo tretej línii, ale v skutočnosti ich poslali priamo do prvej línie. Černiak tiež dodal, že Rusi nútia študentov z okupovaných ukrajinských území vstúpiť do ruskej armády. Tých dokonca posielajú na front bez akéhokoľvek výcviku.

Černiak zdôraznil, že jedinou možnosťou prežitia pre tých, ktorí boli zmobilizovaní na okupovaných územiach, je vzdať sa pri prvej príležitosti.

11:00 Ukrajina oslobodila ďalšie územia, minulý týždeň postupovala hlavne na juhu

Obrancovia Ukrajiny počas uplynulého týždňa oslobodili ďalších takmer 15 kilometrov štvorcových. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie námestníčky ministra obrany Hanny Maľarovej na Telegrame.

Na juhu pokračujú ukrajinské obranné sily v postupe na Melitopoľ a Berďansk. Maľarová zdôraznila, že obrancovia boli úspešní v oblastiach Mala Tokmačka a Robotyne v Zaporižžskej oblasti a ukrajinské jednotky tam upevňujú svoje pozície. Obrancovia počas týždňa oslobodili na juhu Ukrajiny 12,6 kilometra štvorcového. Celkovo už na juhu dobyli späť 204,7 kilometra štvorcového. V týchto oblastiach v súčasnosti trvajú odmínovacie činnosti.

Na bachmutskom fronte počas minulého týždňa ukrajinská armáda oslobodila dva kilometre štvorcové územia. Celkovo pri Bachmute získala spod ruskej kontroly 37 kilometrov štvorcových.

„Nepriateľ naďalej sústreďuje svoje hlavné úsilie na Kupiansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Marjinku a pokračujú ťažké boje. Za ostatný týždeň sa na týchto frontoch uskutočnilo viac ako 170 stretov medzi ukrajinskými a nepriateľskými jednotkami,“ poznamenala Maľarová.

Tá podotkla, že Rusi sa snažili podnikať útoky a hľadať slabiny v ukrajinskej obrane na kupianskom fronte. Aktívne postupovali najmä v oblastiach južne od Novoselivky. Rusi chceli zatlačiť ukrajinské jednotky za rieku Oskil, no nepodarilo sa im to.

10:00 Ukrajinský dron zasiahol policajnú stanicu v ruskej Brianskej oblasti

Budovu obvodného policajného oddelenia v meste Trubčevsk ležiacom v ruskej Brianskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou v noci na pondelok zasiahol ukrajinský dron. Uviedol to tamojší gubernátor Alexander Bogomaz. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Ukrajinské jednotky v noci zaútočili na Trubčevský okres,“ napísal Bogomaz v aplikácii Telegram. Dodal, že policajnú stanicu tam zasiahol dron. Incident si nevyžiadal obete na životoch, no budova policajnej stanice má podľa gubernátora rozbité okná a poškodenú strechu.

Moskva v nedeľu vyhlásila, že zostrelila niekoľko ukrajinských dronov nad Moskvou a Krymským polostrovom. V hlavnom meste Ruska drony poškodili dve administratívne budovy, k obetiam a zraneniam však nedošlo. Ruské úrady preto nakrátko pozastavili aj prevádzku moskovského medzinárodného letiska Vnukovo. Ruské ministerstvo obrany to označilo za „pokus kyjevského režimu o teroristický útok“ a potvrdilo útok troch dronov. Jeden z nich zostrelili systémy protivzdušnej obrany, dva ďalšie dopadli do obchodnej štvrte Moskvy. Ruská metropola bola už viackrát cieľom útokov bezpilotných lietadiel.

8:15 Rusi v noci útočili raketami na Charkov a Charkovskú oblasť

Ruská armáda v noci na pondelok opäť zaútočila raketami na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny. O výbuchoch v meste informovali miestni verejní činitelia i gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Ako uviedla agentúra Reuters, pri ďalšom zo série nočných leteckých útokov ruská armáda zasiahla „nebytovú budovu“, v ktorej vypukol požiar. Britská stanica BBC spresnila, že zasiahnutou budovou je sklad miestnej firmy. Zranenia utrpela jedna osoba. Ďalšia raketa podľa miestnej prokuratúry zasiahla rodinný v obci Velykyj Burluk na východe Charkovskej oblasti ležiacej v blízkosti hraníc s Ruskom. K obetiam na životoch tam nedošlo.

Podľa prokuratúry ruská armáda v noci na pondelok vypálila na Charkov a Charkovskú oblasť niekoľko rakiet zo systémov S-300. Útok viedla z Belgorodskej oblasti. Letecký poplach bol v noci na pondelok vyhlásený na celom území Ukrajiny. Niektoré ukrajinské monitorovacie kanály uviedli, že príčinou bol štart ruského lietadla MiG-31, ktoré môže niesť rakety Kinžal.

8:00 Ukrajinskí hackeri napadli telefóny ruských vojenských námorníkov

Ukrajinskí hackeri sa rozhodli pripomenúť si Deň ruskej armády napadnutím telefónov ruských vojenských námorníkov. Prostredníctvom reklamného spamu im na platformách Viber, Telegram a WhatsApp poslali falošnú gratulačnú správu na zachytenie informácií z ich zariadení. Ako informuje spravodajský portál Sky News, uviedlo to hlavné spravodajské riaditeľstvo ukrajinského ministerstva obrany.

Správa, ktorú dostali námorníci i velitelia ruského námorníctva, obsahovala klip ukazujúci útoky na ruské vojnové lode. Medzi nimi bol aj krížnik Moskva, vlajková loď ruskej Čiernomorskej flotily, ktorú vlani zničil raketový útok. Moskva bola najväčšia ruská vojnová loď potopená v boji od druhej svetovej vojny a jej potopenie je jeden z najtrápnejších úderov pre ruského vodcu Vladimira Putina počas vojny na Ukrajine.

Spravodajské riaditeľstvo vysvetlilo, že v správe bol trójsky kôň, ktorý zachytáva informácie z telefónov a presmeruje ich na ukrajinské servery. „V súčasnosti tok informácií, vrátane dôverných informácií, pokračuje,“ uviedol orgán s tým, že hackeri v rovnakom čase napadli aj servery troch ruských vládnych stránok.

SITA/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool

7:45 Ukrajina začína s USA rokovať o bezpečnostných zárukách

„Začíname rozhovory so Spojenými štátmi. Bezpečnostné záruky pre Ukrajinu budú konkrétne, dlhodobé záväzky zabezpečujúce schopnosť Ukrajiny v budúcnosti poraziť a potlačiť ruskú agresiu. Pôjde o jasne navrhnuté formáty a mechanizmy podpory, “ napísal Jermak v príspevku na platforme Telegram.

Vysvetlil, že predmetné bezpečnostné záruky budú v platnosti, kým Ukrajina nevstúpi do NATO. Rokovania Kyjeva s Washingtonom o bezpečnostných zárukách nadväzujú na deklaráciu krajín zoskupenia G7 o trvalej vojenskej podpore pre Kyjev. Súčasťou tohto prísľubu oznámeného na júlovom summite NATO vo Vilniuse je vypracovanie a dodržiavanie bezpečnostných záruk, pripomína Reuters. 

Andrij JermakSITA/AP Photo/Efrem LukatskAndrij Jermak

Pripomenul, že prvé medzinárodné stretnutie venované ukrajinskému mierovému plánu sa konalo v júni v Kodani. O chystanom stretnutí v Saudskej Arábii ako prvý napísal v sobotu americký denník The Wall Street Journal. Priblížil, že schôdzka sa má konať 5. až 6. augusta v Džidde.

7:30 Ruská armáda prišla o ďalších 490 vojakov

Ukrajinskí vojaci za uplynulý deň zlikvidovali ďalších 490 príslušníkov ruských ozbrojených síl. Počet strát na strane Moskvy tak od začiatku vojny stúpol na 246 190. Uviedol to v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Rusko podľa neho za uplynulý deň prišlo aj o šesť tankov, desať obrnených bojových vozidiel pechoty, dvadsaťjeden delostreleckých systémov, jeden raketomet a jeden systém protivzdušnej obrany.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Moskva podľa Kyjiva stratila 4 211 tankov, 8 188 obrnených bojových vozidiel pechoty, 4 816 delostreleckých systémov, 699 raketometov a 460 systémov protivzdušnej obrany.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite