Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kyjev a Záhreb sa dohodli na využívaní chorvátskych prístavov na vývoz obilia

.tasr .svet

Rusko 17. júla odstúpilo od čiernomorskej obilnej dohody sprostredkovanej OSN a Tureckom, umožňujúcej vývoz ukrajinského obilia aj počas vojny.

Kyjev a Záhreb sa dohodli na využívaní chorvátskych prístavov na vývoz obilia SITA/Matthias Bein/dpa via AP

ukrajina a Chorvátsko sa dohodli na možnosti využívať chorvátske prístavy na rieke Dunaj a na pobreží Jadranského mora na vývoz ukrajinského obilia. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba to oznámil v pondelok po rozhovoroch so svojím chorvátskym kolegom Grličom Radmanom. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry Reuters a portálu britskej televízie Sky News.

Rusko 17. júla odstúpilo od čiernomorskej obilnej dohody sprostredkovanej OSN a Tureckom, umožňujúcej vývoz ukrajinského obilia aj počas vojny. Ceny obilia na svetových trhoch následne vzrástli. Navyše, ruská armáda sa pri útokoch odvtedy začala častejšie zameriavať na ukrajinské prístavy a infraštruktúru súvisiacu s vývozom obilia cez Čierne more.

Chorvátsko preto Ukrajine ponúklo svoju železničnú sieť a prístavy na Dunaji a pobreží Jadranského mora ako náhradné trasy vhodné na prepravu ukrajinského obilia do chudobnejších krajín, kde obyvateľom hrozí hlad.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite