Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na západe Afganistanu spálila mravnostná polícia množstvo hudobných nástrojov

.tasr .svet

Polícia podľa tamojšieho provinčného úradu pre podporu cnosti a prevenciu neresti hudobné nástroje zhabala a spálila pre to, že počúvanie hudby je zakázané.

Na západe Afganistanu spálila mravnostná polícia množstvo hudobných nástrojov SITA/AP Photo/Siddiqullah Khan

množstvo hudobných nástrojov spálila v nedeľu takzvaná mravnostná polícia v provincii Herát na západe Afganistanu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA odvolávajúcej sa na tamojšie médiá.

Polícia podľa tamojšieho provinčného úradu pre podporu cnosti a prevenciu neresti hudobné nástroje zhabala a spálila pre to, že počúvanie hudby je zakázané. Šéf tohto úradu povedal, že hudba môže za „nesprávne smerovanie mládeže“ a ničí spoločnosť, pričom ju označil za formu korupcie.

Taliban už počas svojej predošlej brutálnej a represívnej vlády v Afganistane rokoch 1996 až 2001 zakázal väčšinu hudby s výnimkou islamských náboženských piesní. K obdobnému zákazu pristúpil aj po svojom opätovnom prevzatí moci v auguste 2021.

Najnovšie explicitne zakázal púšťanie hudby na svadbách a obdobných podujatiach, kde zároveň nie sú povolené nijaké činnosti, ktoré by odporovali islamským predpisom. 

Mnohí afganskí umelci a hudobníci po opätovnom prevzatí moci Talibanom z krajiny utiekli a požiadali o azyl v západných krajinách. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite