Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súd odmietol Trumpovu žalobu na CNN za ohováranie

.sita .svet

Trump obvinil CNN z „odrádzajúcej kampane vo forme urážky na cti a ohovárania“ a z vytvorenia „falošnej a poburujúcej asociácie“ medzi ním a Hitlerom. Požadoval odškodné 475 miliónov dolárov.

Súd odmietol Trumpovu žalobu na CNN za ohováranie SITA/AP Photo/Sue Ogrocki

federálny sudca na Floride zamietol žalobu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na spravodajskú sieť CNN za ohováranie. Toho sa podľa exprezidenta dopustila použitím výrazu „veľká lož“, ktorý má nacistické konotácie, a údajným prirovnaním ho k nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi. CNN o tom informuje na svojej webstránke.

Sudca Raag Singhal povedal, že použitie frázy alebo podobných vyhlásení sú názory, ktoré nespĺňajú štandard pre ohováranie. „Použitie frázy veľká lož zo strany CNN v súvislosti s Trumpovými volebnými výzvami nevedie k hodnovernému záveru, že Trump obhajuje prenasledovanie a genocídu Židov alebo akejkoľvek inej skupiny ľudí. Žiadny rozumný divák by nemohol (alebo by nemal) hodnoverne uviesť tento odkaz,“ napísal vo svojom rozhodnutí. Ako dodal, „byť podobný Hitlerovi nie je overiteľné vyhlásenie o skutočnosti, ktoré by podporovalo tvrdenie o ohováraní“.

„Súd považuje nacistické odkazy v politickom diskurze (ktoroukoľvek ‚stranou‘) za ohavné a odporné,“ napísal tiež Singhal s tým, že „zlá rétorika však nie je ohováranie, keď neobsahuje nepravdivé fakty“.

Hovorca Trumpovej kampane Steven Cheung vo vyhlásení v sobotu povedal, že súhlasia „so zisteniami vysoko rešpektovaného sudcu, že vyjadrenia CNN o prezidentovi Trumpovi sú odporné“.

CNN rozhodnutie súdu nekomentovala.

Trump obvinil CNN z „odrádzajúcej kampane vo forme urážky na cti a ohovárania“ a z vytvorenia „falošnej a poburujúcej asociácie“ medzi ním a Hitlerom. Požadoval odškodné 475 miliónov dolárov. Žaloba je jedna z mnohých, ktoré exprezident podal na médiá, vrátane denníkov The New York Times a Washington Post, namietajúc proti spravodajstvu počas jeho pôsobenia v prezidentskom úrade a po prezidentských voľbách v roku 2020, v ktorých ho porazil Joe Biden.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite