Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Africkí lídri opúšťajú Rusko bez dosiahnutia dohody o vývoze obilia z Ukrajiny

.tasr .svet

Na rusko-africkom samite sa zúčastnilo menej ako 20 z 54 hláv štátov a vlád Afriky. Na predchádzujúcom stretnutí v roku 2019 ich bolo 43, čo odráža obavy z ruskej invázie na Ukrajinu.

Africkí lídri opúšťajú Rusko bez dosiahnutia dohody o vývoze obilia z Ukrajiny SITA/Mikhail Metzel/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP)

africkí lídri opúšťajú Petrohrad po dvojdňovom rusko-africkom samite bez toho, aby dokázali presadiť obnovenie dohody o vývoze obilia z Ukrajiny a nájsť cestu na ukončenie tamojšej vojny. TASR informuje podľa správy AP.

Ruský prezident Vladimir Putin na tlačovej konferencii po samite v sobotu neskoro večer uviedol, že ruské ukončenie dohody o obilí spôsobilo zvýšenie jeho cien. Z toho majú prospech ruské spoločnosti a podľa neho sa Moskva o časť týchto príjmov podelí s „najchudobnejšími krajinami“.

Tento záväzok bez podrobností nasleduje po Putinovom sľube, že v najbližších troch až štyroch mesiacoch bezplatne dopraví 25 000 až 50 000 ton obilia do Burkiny Faso, Zimbabwe, Mali, Somálska, Eritrey a Stredoafrickej republiky. To má prevýšiť 725 000 ton dodaných Svetovým potravinovým programom OSN.

Prezidenti Egypta a Juhoafrickej republiky patrili k najotvorenejším v téme obnovenia dohody o vývoze ukrajinského obilia.

„Chceli by sme, aby sa čiernomorská iniciatíva naplnila a aby Čierne more bolo otvorené,“ povedal prezident JAR Cyril Ramaphosa. „Nie sme tu, aby sme prosili o dary pre africký kontinent.“

Putin prisľúbil, že Rusko bude analyzovať mierový návrh afrických lídrov pre Ukrajinu. Zároveň reagoval protiotázkou: „Prečo nás žiadate, aby sme prerušili paľbu? Nemôžeme zastaviť paľbu, kým na nás útočia.“

Podľa agentúry AP sa zdá, že významným krokom v mierovom úsilí bude samit organizovaný v auguste Saudskou Arábiou. Rusko tam ale nie je pozvané.

Africké štáty tvoria najväčší blok v OSN a sú rozdelené viac ako ktorýkoľvek iný región pri podpore rezolúcií Valného zhromaždenia OSN voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajine. Na samite v Petrohrade sa tiež potvrdila úloha Ruska ako hlavného dodávateľa zbraní pre africký kontinent.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite