Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

NATO posilní svoj dohľad nad čiernomorským regiónom

.tasr .svet

NATO tiež kritizovalo vyhlásenie Ruska, že niektoré oblasti Čierneho mora nie sú bezpečné pre námornú dopravu.

NATO posilní svoj dohľad nad čiernomorským regiónom SITA/Sercan Ozkurnazli/Dia Images via AP

NATO posilní sledovanie čiernomorského regiónu, pričom toto rozhodnutie súvisí s odstúpením Ruska od obilnej dohody. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

„Spojenci a Ukrajina dôrazne odsudzujú rozhodnutie Ruska odstúpiť od čiernomorskej obilnej dohody a jeho úmyselné snahy o zastavenie ukrajinského poľnohospodárskeho vývozu, na ktorom sú závislé milióny ľudí po celom svete, “ uviedlo NATO v stredu vo vyhlásení po stretnutí Rady NATO-Ukrajina.

Zároveň oznámilo, že zvýši „sledovanie a hliadkovanie v čiernomorskom regióne, a to aj prostredníctvom hliadkovacích lietadiel a dronov.“ 

Platnosť dohody o vývoze ukrajinského obilia cez čiernomorské prístavy vypršala 17. júla, keď Rusko oznámilo, že pozastavuje svoju účasť na dohode. Podľa Organizácie Spojených národov rozhodnutie Ruska „udelí úder“ predovšetkým ľudom v núdzi. Moskva naznačila, že by zvážila oživenie dohody, ak budú splnené jej požiadavky o ruskom vývoze obilia a hnojív. 

NATO tiež kritizovalo vyhlásenie Ruska, že niektoré oblasti Čierneho mora nie sú bezpečné pre námornú dopravu. Po skončení platnosti dohody totiž Moskva oznámila, že o náklade každej lode smerujúcej k ukrajinským prístavom bude uvažovať ako o možných vojenských dodávkach.

„Spojenci poukázali na to, že nová oblasť v Čiernom mori, pred ktorou Rusku vystríha, leží vo výlučnej ekonomickej zóne Bulharska a vznikajú tak nové riziká pre zlý odhad a eskaláciu ako i prekážky pre slobodnú plavbu po moriach,“ dodáva NATO. Bulharsko je členom Aliancie od roku 2004.

NATO vo vyhlásení tiež odsúdilo ruské útoky na ukrajinské mestá Odesa a Mykolajiv a iné prístavné mestá vrátane útoku na ukrajinské zariadenie pre skladovanie obilia v Reni na Dunaji. Toto mesto susedí s ďalším členom NATO - Rumunskom.

„Sme pripravený brániť každý centimeter územia spojencov pred akoukoľvek agresiou,“ upozornil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite