Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ chce znížiť závislosť od čipov z Ázie

.sita .svet

Lídri Únie chcú naštartovať masívne investície pre nové zariadenia na výrobu čipov.

EÚ chce znížiť závislosť od čipov z Ázie SITA/AP Photo/Ng Han Guan

rada Európskej únie (EÚ) v utorok s konečnou platnosťou schválila akt o čipoch, ktorého cieľom je rozšíriť európsku výrobu polovodičov a znížiť závislosť od produkcie z Ázie. Akt zmobilizuje 43 miliárd eur z verejných a súkromných zdrojov a umožní štátnu pomoc pre polovodičový priemysel na kontinente. Lídri Únie tak chcú naštartovať masívne investície pre nové zariadenia na výrobu čipov a do roku 2030 zdvojnásobiť globálny podiel EÚ v oblasti výroby polovodičov na 20 percent.

Európsky akt o čipoch nadobudne platnosť po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Ázia zastáva väčšinu globálnej produkcie polovodičov. Závislosť od Ázie sa však počas pandémie covid-19 ukázala ako výrazná slabina a Západ sa preto snaží posilniť domácu výrobu čipov. USA majú zákon o čipoch, ktorý ponúka vládne stimuly v celkovom objeme 52 miliárd dolárov, a Veľká Británia zase menšiu stratégiu pre čipy v hodnote 1,2 miliardy dolárov. Spoločnosti ako Intel odhalili ambiciózne investičné plány pre Európu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite