Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izraelský parlament schválil kľúčovú časť súdnej reformy

.tasr .svet

Proti plánovanej reforme presadzovanej pravicovou vládou premiéra Benjamina Netanjahua sa niekoľko mesiacov konali rozsiahle protesty a kritizovali ju okrem opozície aj predstavitelia podnikateľov, armádni dôstojníci v zálohe či právni experti.

Izraelský parlament schválil kľúčovú časť súdnej reformy SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo Pondelkové protesty proti súdnej reforme, 24. 7. 2023

izraelský parlament v pondelok schválil kľúčovú časť spornej súdnej reformy, ktorá obmedzuje právomoci Najvyššieho súdu. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

Hlasovanie sa uskutočnilo po búrlivej rozprave, počas ktorej opoziční poslanci skandovali: „Hanba!“ Nakoniec opustili rokovaciu sálu. V 120-člennom Knesete ostalo len 64 poslancov a všetci hlasovali za kľúčový zákon reformy.

Najvyšší súd podľa schváleného zákona už nebude môcť zablokovať vládne nariadenia, ktoré vyhodnotí ako „neprimerané“. Obhajcovia reformy tvrdia, že doteraz mal Najvyšší súd prílišné právomoci oproti voleným predstaviteľom. Kritici však hovoria, že Najvyšší súd takto stratí dôležité kontrolné právomoci a vznikne priestor na korupciu a nevhodné nominácie na posty v štátnej správe.

Štát Izrael nemá ústavu a opiera sa tak o súbor základných zákonov a práv, ktoré majú poloústavný štatút. V tomto systéme zohráva zásadnú úlohu Najvyšší súd ako garant právneho štátu a dodržiavania ľudských práv.

Očakáva sa, že po schválení reformy sa uskutočnia ďalšie masové demonštrácie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite