Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruská prokuratúra žiada ďalších 20 rokov väzenia pre Navaľného

.tasr .svet

Kritik Kremľa tieto obvinenia odmieta a označuje ich za politicky motivované. Rozsudok má byť oznámený 4. augusta.

Ruská prokuratúra žiada ďalších 20 rokov väzenia pre Navaľného SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

ruská prokuratúra vo štvrtok požiadala pre uväzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného ďalší 20-ročný väzenský trest v špeciálnom režime za údajné financovania a verejné podnecovanie extrémistických aktivít. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.        

Kritik Kremľa tieto obvinenia odmieta a označuje ich za politicky motivované. Rozsudok má byť oznámený 4. augusta. Navaľnyj na Twitteri oznámil, že pre bývalého technického riaditeľa kanálu Navalny Live na platforme YouTube Daniela Cholodného žiada prokuratúra desaťročný trest.

Súdny proces sa začal minulý mesiac a koná sa vo väznici s najprísnejším stupňom stráženia v Melechove vo Vladimírskej oblasti, zhruba 250 kilometrov východne od Moskvy. Navaľnyj si v tejto väznici odpykáva deväťročný trest za údajný podvod a pohŕdanie súdom, ktorý mu bol uložený vlani.

Navaľnyj počas štvrtkového pojednávania odsúdil ruskú inváziu na Ukrajine. Rusko sa zmieta v stoke plnej blata či krvi, polámaných kostí, s chudobným a ožobráčeným obyvateľstvom a okolo toho všetkého ležia desaťtisíce zabitých v najhlúpejšej a najnezmyselnejšej vojne 21. storočia, vyhlásil Navaľnyj.

Európska únia vo štvrtok pridala na svoj sankčný zoznam riaditeľa väznice, v ktorej sa Navaľnyj nachádza.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite