Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česká snemovňa schválila obrannú dohodu so Spojenými štátmi

.tasr .svet

Podľa ministerky obrany hrozí Európe najväčšia kríza od Druhej svetovej vojny.

Česká snemovňa schválila obrannú dohodu so Spojenými štátmi sita/AP Photo/Andrew Harnik

poslanecká snemovňa Českej republiky v stredu schválila obrannú dohodu so Spojenými štátmi, proti boli prakticky iba poslanci opozičného hnutia SPD. Dohoda teraz pôjde na podpis prezidentovi Petrovi Pavlovi. Informovala o tom televízia ČT24, na ktorú sa odvoláva TASR.

Server Novinky.cz píše, že za zmluvu hlasovalo 115 poslancov zo 144 prítomných. Proti boli 18 poslanci SPD a štyria z hnutia ANO expremiéra Andreja Babiša.

Ministerka obrany Jana Černochová označila v pléne schvaľovanie dohody za „historický okamih“, pričom poukázala na prebiehajúcu vojnu na Ukrajine. Európa je podľa nej v súčasnosti ohrozená najväčším vojnovým konfliktom od druhej svetovej vojny.

„V tejto situácii sa bez silného spojenectva s ďalšími demokratickými krajinami nezaobídeme,“ dodala.

Snemovňa rokovala o dohode niekoľko hodín, dlhé nesúhlasné prejavy prednášali predovšetkým poslanci SPD. Expremiér Andrej Babiš zmluvu podporoval.

Hnutie SPD sa obáva, že zmluva umožní výstavbu amerických základní v ČR a tiež pobyt vojakov USA. O prítomnosti vojenských základní žiada šéf SPD Tomio Okamura referendum. 

Černochová špekulácie o možnej vojenskej prítomnosti USA v Česku na základe tejto dohody odmietla ako nepravdivé. Dodala, že o prípadnej prítomnosti cudzích vojakov na českom území bude rozhodovať parlament.

Ministerka obrany podpísala dohodu po súhlasnom stanovisku vlády vo Washingtone ešte v máji. Minulý týždeň ju podporil aj Senát, teraz pôjde už iba na podpis prezidentovi.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite