Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko je na útok kazetovou muníciou pripravené reagovať rovnako, vyhlásil Putin

.tasr .svet

Americký prezident Joe Biden označil rozhodnutie poslať kazetovú muníciu za „ťažké rozhodnutie“, Ukrajina však podľa jeho slov takúto muníciu potrebuje.

Rusko je na útok kazetovou muníciou pripravené reagovať rovnako, vyhlásil Putin SITA/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu oznámil, že Moskva je pripravená použiť kazetovú muníciu v prípade, ak budú takéto zbrane použité proti Rusku. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky stanice Sky News.

„Samozrejme, ak bude použitá proti nám, vyhradzujeme si právo na odvetné konanie,“ uviedol Putin v rozhovore pre štátnu televíziu. Takisto povedal, že Rusko má dostatočné zásoby rôznych typov takejto munície.

Washington už predtým obvinil Moskvu z nasadenia tohto typu zbrane. Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) taktiež vyhlásila, že Kyjev aj Moskva už kazetovú muníciu vo vojne na Ukrajine použili. USA nedávno takúto muníciu dodali Ukrajine, pripomína Sky News.

Tieto bomby po výbuchu uvoľnia do okolitého priestoru veľké množstvo menších výbušných častí, ktoré však môžu zostať nevybuchnuté a predstavovať nebezpečenstvo.

Používanie kazetovej munície zakazuje vyše 100 krajín. Medzinárodný Dohovor o kazetovej munícii, ktorý jej výrobu, skladovanie, použitie a transfer zakazuje, však nepodpísali Rusko, Ukrajina a ani samotné USA.

Spojené štáty svoj úmysel poslať na Ukrajinu kazetovú muníciu oznámili 7. júla. Americký prezident Joe Biden to vtedy označil za „ťažké rozhodnutie“, Ukrajina však podľa jeho slov takúto muníciu potrebuje. Toto rozhodnutie však kritizovali aj ľudskoprávne skupiny.

Pentagón i ukrajinská armáda minulý týždeň potvrdili, že tieto zbrane už na Ukrajinu dorazili.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite