Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Britský minister obrany Wallace potvrdil plánovaný odchod z vlády i parlamentu

.tasr .svet

Vyhlásil aj to, že nebude kandidovať v ďalších parlamentných voľbách.

Britský minister obrany Wallace potvrdil plánovaný odchod z vlády i parlamentu SITA/Stefan Rousseau/PA via AP

britský minister obrany Ben Wallace odstúpi z funkcie pri najbližšej reorganizácii vládneho kabinetu, ktorá sa podľa zdrojov médií očakáva na jeseň. 

Wallace sa ujal vedenia britského ministerstva obrany pred štyrmi rokmi a stal sa najdlhšie pôsobiacim konzervatívcom na tomto poste. Zastáva ho za vlády už tretieho premiéra, pričom zohráva prominentnú rolu pri reakcii Spojeného kráľovstva na vojnu na Ukrajine.

Wallace (53) uviedol, že odstupuje v dôsledku záťaže, ktorú má jeho práca na rodinu a blízkych. Zdôraznil, že rozhodnutie nesúvisí s tým, ako vládu vedie premiér Rishi Sunak.

„Išiel som do politiky v škótskom parlamente v roku 1999. To je 24 rokov. Strávil som o dosť viac ako sedem rokov s tromi telefónmi pri svojej posteli,“ povedal Wallace pre Sunday Times.

O jeho odchode z ministerského postu sa v Británii už dlhšie povrávalo. Potvrdenie prišlo po neúspešnej snahe Londýna presadiť Wallacea za nového generálneho tajomníka NATO. Wallace v júni kandidatúru za nástupcu Jensa Stoltenberga vylúčil po tom, ako zjavne nezískal podporu USA, približuje Sky News.

Wallace je obľúbeným politikom v Konzervatívnej strane a v minulosti ho považovali za jedného z popredných kandidátov na lídra strany i premiéra. Pretým pôsobil ako štátny tajomník ministerstva pre Severné Írsko a ministerstva vnútra.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite