Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podmienky predĺženia obilnej dohody nie sú podľa Putina splnené

.tasr .svet

Dohoda umožňujúca vývoz ukrajinských obilnín, potravín a hnojív z prístavov na pobreží Čierneho mora aj počas vojny má vypršať o dva dni.

Podmienky predĺženia obilnej dohody nie sú podľa Putina splnené SITA/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ruský prezident Vladimir Putin v sobotu juhoafrickému prezidentovi Cyrilovi Ramaphosovi povedal, že podmienky na predĺženie tzv. čiernomorskej obilnej dohody neboli splnené. Dohoda umožňujúca vývoz ukrajinských obilnín, potravín a hnojív z prístavov na pobreží Čierneho mora aj počas vojny má vypršať o dva dni. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

Moskva žiada ukončenie obmedzení exportu ruských potravín a hnojív, táto podmienka však nebola naplnená, uviedol v sobotňajšom oznámení Kremeľ. Putin podľa vyhlásenia tiež tvrdí, že dohoda nedosiahla ani svoj hlavný cieľ, zásobovanie afrických krajín trpiacich nedostatkom potravín.

Na pokračovanie v dohode vyzývajú Rusko aj OSN a Turecko, ktoré pred rokom sprostredkovali pôvodnú a medzičasom viackrát predĺženú dohodu. Cieľom bolo uvoľniť ukrajinské prístavy, ktoré zablokovali ruské sily vo februári 2022 po invázii na Ukrajinu. Tá patrí k najväčším vývozcom obilnín na svete.

Kremeľ tiež uviedol, že obaja prezidenti sa dohodli, že sa koncom mesiaca stretnú na rusko-africkom summite, ktorý sa má konať v Petrohrade.

Stále nie je jasné, či sa Putin koncom augusta zúčastní na summite skupiny BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika). Medzinárodný trestný súd totiž vydal na Putina zatykač a JAR ako signatár zmluvy o zriadení tohto súdu by mal povinnosť ho zadržať.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite