Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Českí senátori súhlasili s ratifikáciou dohody o obrannej spolupráci s USA

.tasr .svet

Ďalším krokom je schválenie poslancami a podpis prezidenta.

Českí senátori súhlasili s ratifikáciou dohody o obrannej spolupráci s USA sita/Paul Ellis/Pool Photo via AP

český Senát vo štvrtok súhlasil s ratifikáciu dohody o obrannej spolupráci ČR so Spojenými štátmi (DCA), hlasovalo za ňu 66 senátorov, dvaja boli proti. Dohodu v máji vo Washingtone podpísala ministerka obrany Jana Černochová, schváliť ju ešte musia poslanci a podpísať prezident, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Na rozdiel od niekoľkohodinových obštrukcií, ktorým dohoda čelila v Poslaneckej snemovni počas prvého čítania, trvala v Senáte rozprava o tomto bode asi hodinu. Zmluvu kritizovala senátorka Jana Zwyrtek Hamplová známa napríklad vystúpeniami na protivládnych demonštráciách. Je podľa jej slov nevyvážená a do budúcnosti predstavuje nebezpečenstvo. Zároveň však zdôraznila, že nespochybňuje členstvo ČR v NATO.

Černochová senátorom pred hlasovaním zopakovala, že vyrokovaná dohoda nedáva ozbrojeným silám USA právo zdržovať sa na území ČR, ich pobyt musí schváliť vláda alebo parlament.

Obranná dohoda podľa slov ministerky umožní intenzívnejšiu praktickú spoluprácu medzi českými a americkými ozbrojenými silami najmä v súvislosti so zaisťovaním obrany východného krídla NATO. Lepšia spolupráca bude tiež v logistickej podpore spojeneckých vojenských aktivít, posilňovaní vojenskej infraštruktúry, ale aj vo vojenskom vzdelávaní a spoločnom výcviku.

Podobnú zmluvu už so Spojenými štátmi uzavrela väčšina členov Aliancie. ČR by podľa Černochovej mala byť 24. krajinou, ktorá obrannú dohodu s USA ratifikuje.

S tým musia vysloviť súhlas ešte poslanci. Pred dvomi týždňami prešla prvým čítaním, hlasovať by o nej mali na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne budúci týždeň. Potom by ju svojím podpisom mal ratifikovať prezident.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite