Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na svete trpí hladom približne 735 miliónov ľudí, vyplýva zo správy OSN

.tasr .svet

Zo správy tiež vyplýva, že 2,4 miliardy ľudí, teda takmer 30 percent svetovej populácie, nemalo minulý rok trvalý prístup k jedlu.

Na svete trpí hladom približne 735 miliónov ľudí, vyplýva zo správy OSN SITA?AP Photo/K.M. Chaudary

takmer trištvrte miliardy ľudí na svete trpí hladom alebo podvýživou. Vyplýva to zo súhrnnej správy, ktorú v stredu zverejnili viaceré inštitúcie spadajúce pod Organizáciu Spojených národov (OSN). Situáciu podľa nich zhoršila aj pandémia koronavírusu a vojna na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Správu pripravili Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), Medzinárodný fond pre rozvoj poľnohospodárstva (IFAD), Detský fond OSN (UNICEF), Svetový potravinový program (WFP) a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Vlani podľa nej trpelo rôznymi formami hladu 735 miliónov detí a dospelých. Ide o približne rovnaký počet ako v roku 2021 (739 miliónov), no oveľa viac, ako pred vypuknutím pandémie koronavírusu v roku 2020. V roku 2019 na celom svete hladovalo 613 miliónov ľudí. Krízu podľa organizácií OSN zhoršila aj vojna na Ukrajine, ktorá napríklad závažným spôsobom narušila produkciu a vývoz ukrajinských obilnín.

OSN si v roku 2015 stanovila cieľ, že do roku 2030 bude svet bez hladu. Podľa zverejnenej správy sa však za súčasnej situácie takýto cieľ už jednoducho nedá naplniť. Správa odhaduje, že v roku 2030 bude hladom stále trpieť asi 600 miliónov ľudí. Bez covidovej pandémie a vojny na Ukrajine by ich bolo o 119 miliónov menej.

Zo správy tiež vyplýva, že 2,4 miliardy ľudí, teda takmer 30 percent svetovej populácie, nemalo minulý rok trvalý prístup k jedlu. Vyše tri miliardy ľudí (42 percent svetovej populácie) si v roku 2021 nemohlo dovoliť kvalitnú stravu jedlo. Údaje pre rok 2022 zatiaľ nie sú k dispozícii.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite