Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šojgu sa snaží prezentovať ukrajinskú protiofenzívu ako neúspešnú

.sita .svet

Správy ruského ministerstva obrany o ukrajinských stratách sú podľa ISW pravdepodobne značne zveličené.

Šojgu sa snaží prezentovať ukrajinskú protiofenzívu ako neúspešnú SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ruský minister obrany Sergej Šojgu sa na pozadí samitu Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) pokúsil vykresliť ukrajinskú protiofenzívu ako neúspešnú operáciu. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Šojgu v utorok prišiel s nepodloženými tvrdeniami, že ukrajinské sily od začiatku protiofenzívy 4. júna prišli o 26-tisíc vojakov a 1 244 tankov a bojových obrnených vozidiel. Taktiež uviedol, že ruská protivzdušná obrana zachytila od začiatku protiofenzívy 176 rakiet HIMARS a 27 rakiet s plochou dráhou letu Storm Shadow.

Správy ruského ministerstva obrany o ukrajinských stratách sú podľa ISW pravdepodobne značne zveličené, keďže aj ruskí vojnoví korešpondenti nedávno obvinili ruské ministerstvo obrany, že medzi straty nových ukrajinských zariadení počíta aj útoky na už poškodenú a zničenú techniku.

„Šojguova rétorika týkajúca sa ukrajinskej protiofenzívy je jednoznačne v rozpore s mediálnymi pokynmi Kremľa, aby neznižovali ukrajinskú protiofenzívu a nezveličovali ruské úspechy. Možno Šojgu stále viac ignoruje zavedené pokyny Kremľa o krytí protiofenzívy a snaží sa vykresliť ruské ministerstvo obrany ako efektívneho vodcu vojny na Ukrajine po nedávnej vzbure wagnerovcov,“ uvádza ISW v najnovšej správe.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite